Kyösti Lehtonen, 1950-luvun paras painija Suomessa

Suomi sai mahtavan itsenäisyyspäivälahjan Merlbournen olympiakisoista vuonna 1956 joulukuun kuudentena päivänä kesäolympialaisissa. Meillä oli jo talvi täällä Suomen maassa, kun Australiassa vietettiin vielä kesää. Kreikkalaisroomalaisessa painissa saivat suomalaiset molskimiehet Rauno Mäkinen (sarja alle 62 kg) ja Kyösti Lehtonen  muutamien tuntien sisällä kultamitalit. Iltamyöhään paininut Kyösti voitti sarjan alle 67 kg. Hänet valittiin myös kisojen parhaaksi painijaksi.

Kyösti Lehtonen on julistettu voittajaksi Melbournen kesäolympiakisoissa vuonna 1956. Kuva on painimiehet.fi-sivustolta.

Olen kuunnellut Pekka Tiilikaisen 16 minuutin otteluselostuksen Ylen elävästä arkistosta Kyöstin toiseksi viimeisestä ottelusta Merlbournessa Turkin Riza Dogania vastaan. Se oli huipputasainen ja jännittävä ottelu aivan loppuun asti. Pekan mukaan siinä oli hyörinää ja häärinää koko ajan. Jos haluat sinäkin sitä kuunnella, niin se onnistuu kyllä, sillä vedän linkin tähän:  Painikultaa Melbournen molskeilta | Elävä arkisto | yle.fi

Tuomariäänestyksellä Köpi julistettiin voittajaksi. Kultaottelu oli sitten selvää pässin lihaa. Kyösti selätti komeasti unkarilaisen vastustajansa Gyula Tothin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Kultamitalin voittanut Kyösti Lehtonen saa KAR-Air-laukun yhtiön mainospäällikkö Pekka Rauhalalta olympiavoittonsa johdosta vuonna 1956. Kuva on Suomen Ilmailumuseosta.

MM-kisoissa Kyösti Lehtonen saavutti kaksi kertaa hopeamitalin. Napolissa vuonna 1953 oli Ruotsin Gustav Freij Köpiä parempi. Karlsruhessa vuonna 1955 voiton vei Neuvostoliiton Grigori Garmanik Kyöstin ollessa kakkonen. 6.1.1954 Kyösti näytti Napolin mestarille ruotsalaiselle Gustav Freijille hänen kotimolskillaan sen, kuka on kuka ja selätti kansainvälisissä painikilpailuissa tuon hallitsevan maailmanmestarin.

Tässä on lehtileikekuva Köpistä Rooman olympiakisojen alla vuonna 1960. Se on ollut Apu-lehdessä.

Rooman olympiakisoissa vuonna 1960 Kyösti Lehtonen paini ratkaisemattoman kevyen sarjan sittemmin voittaneen Autandil Koridzen kanssa, mutta sijoittui vasta viidenneksi. Tokion olympialaisissa vuonna 1964 Kyösti ehti voittaa kaksi ensimmäistä ottelua. Hänelle oli jostakin ihmeellisestä syystä kertynyt toista kiloa ylipainoa, jonka takia jatkoon meno tyssäsi vaakaan. Tästä sai Kyösti kuulla pitkään ja hänet leimattiin maan petturiksi. Myös hänen lapsiaan kiusattiin koulussa.

Kyösti Lehtonen voitti yhdeksän Suomen mestaruutta vuosina 1952-1962 painissa. Tuona aikana hän ei hävinnyt kenellekään suomalaiselle painijalle. Köpin maajoukkueura alkoi vuonna 1951 Lahdesta. 26 käymästään maaottelusta Köpi hävisi vain kaksi. Vuonna 1956 Kyösti valittiin Suomen toiseksi parhaimmaksi urheilijaksi. Paras oli mäkihyppääjä Antti Hyvärinen. Paras naisurheilija oli tuolloin Siiri Rantanen.

Kyösti aloitti painin vuonna 1948. Hän harrasti nuoruudessaan melko monipuolisesti eri urheilulajeja. Hän tykkäsi talvisin hiihtää ja laskea mäkeä. Pikajuoksu ja pituushyppy olivat hänen kesäisiä lajejansa. Köpin ennätys 100 metrin juoksussa oli 11,1 sekuntia ja pituushypyssä 678 cm. Olympiavoittovuotta seuraavana kesänä 1957 Kyösti oli voittamassa Jämsänkosken Ilveksen 4×100 metrin viestijuoksujoukkueessa SM-pronssia. Nuoruudessa Kyösti teki maatilan hommia kotonaan. Vähän varttuneempana hän ryhtyi paperimieheksi Jämsänkosken tehtailla. Kyöstin edustamat urheiluseurat olivat Jämsän kisailijat, Jämsänkosken Voimailijat, Jämsänkosken Ilves ja Helsingin Painimiehet.

Kyöstiä on pidetty otsikkoni mukaisesti Suomen parhaana suomalaispainijana koko 1950-luvun. Hän oli tuolloin todellinen uuden sukupolven painijan prototyyppi, voimakas, nopea ja tulinen heittäjä. Köpin valtti painimatolla oli nopeus, jota mies kesäisin haki juoksukentiltä.

Köpi ja minä kuvassa 1980-luvun puolivälin kieppeillä.

Painijauransa ohella Kyösti Lehtonen toimi myös liikunnanohjaajana ja aloitteli myös valmentajan uraansa omassa lajissaan. Vuonna 1963 Kyösti oli puoli vuotta valmentajana Norjassa ja kuukauden verran Tanskassa. Hän ryhtyi myös Helsingin Painimiesten valmentajaksi vuonna 1965 ja toimi siinä vuoteen 1967. Heinäkuussa 1971 Kyösti Lehtosesta tuli Suomen Painiliiton päävalmentaja. Tässä vastuullisessa pestissään hän kiinnitti huomiota painijoiden peruskunnon luomiseen. Harjoituksen pituus ei hänen  mukaansa ollut määräävää, vaan laatu. Päävalmentajana hän toimi vuoteen 1974 saakka. Tähän perioodiin mahtui mm. Münchenin olympialaiset, joissa Risto Björlin paini pronssia Suomelle.

Painija Kyösti Lehtonen käsiensä varassa kiven päällä 24.5.1968. Kuvan on ottanut Helge Heinonen – Urheilumuseo.

Itse ehdin tutustua Kyösti Lehtoseen 1980-luvulla Helsingin Kalliossa. Kävipä tämä urheilumme väriläiskä meillä kotonakin muutamia vuosia ennen äkillistä poismenoaan. Köpi ehti toimia Helsingin Kalliossa Castreninkadulla ravintolassa vahtimestarina. Kun häneltä on kysytty, kuinka hän pärjäsi hankalien asiakkaiden kanssa ja joutuiko hän turvautumaan voiman käyttöön, niin hän piti itseään enemmänkin sisäänkutsujana kuin ulosheittäjänä. Hän pärjäsi supliikilla varsin hyvin.

Tässä on linkki vapaapaininäytökseen, jonka Kyösti Lehtonen kävi Helsingin jäähallissa amerikkalaisen painija kanssa vuonna 1968. Filmi on noin minuutin pituinen:  Kyösti Lehtonen vapaapainin näytösottelussa | Yle Areena

Kyösti kävi meillä kylässä Haapaniemenkadulla 1980-luvun puolivälin kieppeissä. Kuva on omasta arkistostani.

Pituudeltaan Köpi oli vain 166 cm. Kyösti oli luonteeltaan räiskyvä ja värikäs. Hän oli sisukas ja periksiantamaton suomalainen mies. Hän harrasti lenkkeilyä Hakaniemen ympäristössä kävellen ja juosten, kunnes sydän alkoi kikkailla. Hän kuoli Helsingin Meilahdessa 15.11.1987. Kyösti Eemil Lehtonen syntyi 13.3.1931, joten 56 vuotta kesti hänen elämänsä taival. 56 oli myös se tärkeä vuosi, kun hän voitti olympiakultaa. Köpi on haudattu Miekkainpetäjän hautausmaalle, joka sijaitsee Jämsän ja Jämsänkosken välissä.

Voit kuunnella myös Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Kiveen hakatut-ohjelmasarjasta Kyösti Lehtosen elämänvaiheita. Annan siihen linkin tässä: https://areena.yle.fi/audio/1-50404601

 

Tässä on muutamia hyviä mainoksia, joissa on erinomaisen upeita tuotteita tai palveluita tarjouksessa! Katso ja klikkaa!

*

Laatukoru.fi on kotimainen koru- ja kelloalan verkkokauppa. Valikoimiimme kuuluu sekä kotimaisten että kansainvälisten brändien kelloja, koruja ja älykelloja. Lisäksi Laatukorulla on oma kultasepänverstas Hyvinkäällä, jossa valmistetaan Laatukorun omia Silván-brändin timanttikoruja, kuten vihkisormuksia, kihlasormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Silván-timanttikoruja on saatavilla vain Laatukorusta. Laatukorun omien Silván-timanttikorujen lisäksi valikoimistamme löytyy mm. seuraavia brändejä: TAG Heuer, Longines, Tissot, GARMIN, Kalevala, Raymond Weil, Seiko, GANT, Swarovski, Lumoava sekä monia muita!

*

Tässä esitellään Cellbesin laajaa valikoimaa, joka koostuu muodista ja kodin tekstiileistä. Katso ja klikkaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.