Olen ollut hommissa niillä tienoin, missä Kruunun tykistön hevosten haka eli laidunmaa on ollut ennen vanhaan. Siitä on Kruununhaka saanut nimensä. Minä olin töissä noin 15 vuotta Kansallisarkistossa Rauhankadun ja Snellmaninkadun kulmauksessa. Helsingin tultua pääkaupungiksi vuonna 1812 alettiin ymmärtää pikku hiljaa alueen arvoa. Sinne tulikin hyvin merkittävää keskittymää erilaisista arvorakennuksista. Kruununhaassa on muun muassa Presidentin linna, Valtioneuvoston linna, Tuomiokirkko, Raatihuone, Kaupungintalo ja Säätytalo. Lista jatkuu vielä. Siellä on Suomen Pankki, Ritarihuone, Tieteiden talo ja Kansallisarkisto. Helsingin yliopiston keskustan kampuksen rakennuksia löytyy myös tästä kaupunginosasta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Tämän kertaisista kuvista vanhimpana on Daniel Nyblinin vuonna 1890 kuvaama Pyhän kolminaisuuden kirkko. Se on Carl Ludvig Engelin suunnittelema ja Jegor Uschakoffin rakennuttama. Se on valmistunut vuonna 1826 ja seuraavana vuonna vihitty ortodoksinen kirkko, joka kuuluu Helsingin ortodoksiselle seurakunnalle. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Tämä empiretyylinen kirkko on Helsingin vanhin säännöllisessä jumalanpalvelustyössä oleva kirkko. Kirkon piti valmistua vasta suuren luterilaisen tuomiokirkon valmistumisen jälkeen, koska molempia kirkkohankkeita rahoitettiin suolatullin tuotolla. Keskeytyksiä ja muutoksia tuli kuin Iisakin kirkon työmaalla naapurimaassa aikoinaan. Yksityiset helsinkiläiset ortodoksit halusivat sijoittaa omia rahojaan kirkon rakentamiseen, joten tämä kirkko valmistuikin jopa 30 vuotta ennakoitua suunnitelmaa aiemmin.
Emil Rundman on kuvannut kahta tärkeää virastoa eli Valtionpankkia ja Valtionarkistoa. Nykyisinhän nämä rakennukset tunnetaan Suomen Pankkina ja Kansallisarkistona. Himmeässä mustavalkeassa kuvassa ei näy lippujen liehuntaa molempien rakennuksien katoilla. Kyseessä on 17.6.1904, mikä oli Bobrikoffin kuolinpäivä. Punaiset leijonaliput olivat saloissa parinkymmenen minuutin ajan. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Tuntematon kuvaaja on ikuistanut pihan puolta kamerallaan Mariankatu 22 osoitteessa. Ajankohta on ollut vuosi 1905. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Arvostettu Helsingin kuvaaja Signe Brander on ikuistanut näkymää Kirkkokadulla vuonna 1907. Kuvassa on rakennukset numerot 5, 7 ja 9. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Signe Brander on ollut kameransa kanssa Vironkadulla vuonna 1910. Minä kävin siellä 2010-luvulla noin kerran kuukaudessa pizzalla Kekossa työkavereiden kanssa. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Signe Brander on kuvannut Mariankatu 13 a rakennuksessa toimineen Sauna-Badin henkilökuntaa vuonna 1913. Mariebad lopetti toimintansa 31.5.1913. Rakennus purettiin maaliskuussa 1914. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Leskirouva Dahlström perusti suuren suosion saaneen Marie-Badin saunan vuonna 1829 Kirkkokadun ja Mariankadun kulmaan. Arkkitehti Carl Johan Edward Gustavson suunnitteli kylpylärakennuksen, jonka keskiosa erottui matalammista sivuosista kaksikerroksisena. Sitä koristi neljä pilasteria. 1880-luvulla Marie-Badia pidettiin Ullanlinnan uimalaitoksen ja Rautatientorin Villensaunan ohella kaupungin parhaisiin kuuluvana saunana. Marie-Badin yksityispuolella kylpyvieraat saattoivat joskus sunnuntaisin myös seurata yläkerrassa kylvettäjättärien ja heidän kavaljeeriensa teatteriesityksiä.
Eric Sundström on kuvannut näkymää Pohjoissatamassa vuonna 1920. Kuvassa on Meritullinkatu 1 tienoota. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tässä on näkymä Kirkkokatu 14 Ja Snellmaninkatu 7 kulmatalosta. Tuntematon kuvaaja on ollut asialla 1920-1930-luvulla. Talossa on toiminut Gösta Sewonin apteekki. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Gösta Sewon (1877-1945) oli suomalainen apteekkari ja keräilijä. Koulunsa hän kävi Turussa. Vuonna 1917 hän hankki Helsingin Kruununhaan apteekin oikeudet. Sewon omisti nämä oikeudet vuoteen 1939 saakka, jolloin hän hankki Taka-Töölössä sijainneen Stadion-apteekin oikeudet. Sewon harrasti purjehdusta ja keräsi sivistyshistoriallisia muistoesineitä.
Aarne Pietinen on ikuistanut näkymää lumensulatuksesta Kruununhaassa vuonna 1932. Tässä on hieno kone sulatukseen. Näitä oli käytössä tuolloin Helsingin kaupungilla, Valtion Rautateillä, valtiolla ja joillakin yksityisilläkin. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Itsekin olen elämäni aikana tehnyt paljon lumitöitä. Mietiskelin tuota luovaa työtä tehdessäni, että lumen kun saisi puhtaana sulatettua ja pullotettua, niin sitä voisi vaihtaa jonkin rikkaan maan kanssa öljyyn. En kehittänyt ajatustani pidemmälle.
Sotahistoriallinen toimisto on sijainnut Maurinkatu 1 osoitteessa 8.10.1943. Silloin on siellä ollut nimimerkki Hede kameransa kanssa. Hänen oikea nimensä oli Osvald Hedengren. Kuva on Sotamuseon arkistoista.
Pentti Sammallahti on ottanut upean kuvan Liisankadulta. Poika istuu oven edustalla. Näkymä on vuodelta 1964. Kuva on Suomen Valokuvataiteen museosta.
Iltahämärissä on Simo Rista käynyt kuvaamassa Mariankatua vuonna 1969. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tässä kuvassa ollaan Liisankadun ja Kaisaniemenkadun risteyksessä. Eeva Rista on kuvannut poliisin liikenteen ohjausta vuonna 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tyttö tallustelee talvisessa säässä Maneesikadulla Mariankadun kulmassa vuonna 1971. Eeva Rista on tämän kuvan ottanut. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.
Carl Ludvig Engel on suunnitellut tämän rakennuksen, joka vanhana klinikkana tunnetaan. Kuva on Aalto-yliopiston arkistosta ja se on otettu 1970-luvulla.
Kari Hakli on kuvannut näkymää Välikadun suunnasta ja kohteena on ollut rakennus Kristianinkatu 32. Kuva on otettu 1970-luvun alkupuolella.
Kruununhaassa on asukkaita reilut 7000. Länsirajana tällä kaupunginosalla on Unioninkatu. Etelässä rajana on kauppatorin reunaa pitkin kulkeva Pohjois-Esplanadi. Muualla on sitten vesi rajana.
Haaveeni Kansallisarkistossa töissä ollessani oli yhdistää kulttuuria ja urheilua. Se jäi tekemättä, vaikka joskus sitä vähän esille otinkin. Olisin halunnut pyytää Mustat hurmurit taloon vierailulle. Hehän ovat FC Kiffenin jalkapalloilijat. Alun perin KIF oli Kronohagens Idrottsförbund, joka on perustettu vuonna 1908. Lempinimi Mustat hurmurit syntyi vuonna 1926, kun seuran pillerinpyörittäjiä eli jääpallonpelaajia alettiin kutsumaan tuolla lempinimellä. Myöhemmin se alkoi käsittämään myös futarit. Viime vuosina töissä ollessani Kiffen pelasi kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla eli kakkosessa. Odotin, että tapahtuisi nousu ykköseen tai muuta vastaavaa, jotta saisin aiheen pyytää heitä tutustumaan taloomme tuoden vaikkapa kannattajansa mukanaan. Olin ylpeä siitä, että kummipoikani Otto ”Ode” Talvitie oli useita vuosia tuon joukkueen kapteeni. Ennätin lähteä eläkkeelle ennen tuon toiveen toteutumista.
Tämä oli kahdeksas alueellinen blogini Helsinkiä vanhoissa kuvissa. Muita Helsinki-aiheisia olin tehnyt ennen näitä viisi. Sinne olen laittanut kiinnostavimpia kuvia niistä, joita olen tuonut näytillä Facebook-ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa. Blogini lopussa on kommentti-osion jälkeen arkistot, joista löytyy kaikkia 92 tekemääni blogia. Tämä on ollut kiintoisa harrastus, jonka aloitin tasan vuosi sitten, mutta tällä WordPressin blogipohjalla huhtikuussa tänä vuonna. Palaan Kruununhakaan vielä uudestaan kuvapainotteisten kirjoitelmieni myötä.
Tässä on muutama mainos, joissa on mahtavia erikoistarjouksia. Tarjoan teille tätä vaihtoehtoa tehdä tilauksia eri tuotteista netin kautta. Se on ekologista ja terveellistä! Toimitukset tulevat lähimpään haluamaasi postin toimipisteeseen tai ihan kotiovelle. Katso ja klikkaa!
Hobbyboxista löytyy mielenkiintoista edullista tavaraa aina sähköpöydästä lähtien. Joskus on ihan huikeita alennuksia, jopa 70 %. Katso ja klikkaa!
Löydä unelmiesi korut ja kellot Laatukorun upeasta valikoimasta! Katso ja klikkaa!