Helsingin päärautatieasema on avattu 17.3.1862. Aseman osoite on Kaivokatu 1. Käyttäjiä on vuoden 2018 tilaston mukaan 250 000 vuorokaudessa eli miljoona täyttyy joka neljäs päivä. Nykyistä asemarakennusta tehtiin vuosina 1912-1919. Se on Eliel Saarisen suunnittelema. Ensimmäinen asemarakennus valmistui vuonna 1861, mutta se avattiin liikenteelle vasta seuraavan vuoden maaliskuussa. Sitä ennen oli pyydetty Hämeen lääninarkkitehti Carl Albert Edelfeltiltä piirustuksia erilaisista vaihtoehdoista. Niistä sitten äänestettiin ja suuri kivinen asemarakennus voitti.
Vuonna 1863 Venäjän keisari ja Suomen suuriruhtinas Aleksanteri II kutsui kokoon Suomen säätyeduskunnan pitämään valtiopäiviä 54 vuoden tauon jälkeen. Syyskuussa 18. päivänä keisari avasi nämä valtiopäivät Helsingin keisarillisissa palatsissa, josta sittemmin tuli itsenäisen Suomen presidentinlinna. Oheinen kuva on samana päivänä pidetyistä valtiopäivätanssijaisista. Ne pidettiin rautatieaseman salissa. Kuvan on ottanut Michaly von Zichy. Se on Museovirastosta peräisin.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Rautatiemuseon kokoelmista löytyy oheinen kuva asemarakennuksesta, joka on otettu valtiopäivätanssiaisten ja keisarin vierailun aikana 18.9.1863. Kuva on Museovirastosta.
Knackstedt & Näther on ollut kustantamassa oheista korttia, jossa on rauhallisen joulun toivotus Oskar Mäkiseltä vuonna 1904. Kuvassa on Edelfeltin suunnitteleman asemarakennuksen miljöötä ja upean höyryjunan keulaa. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Suurlakon ensimmäistä päivää vietetään Rautatientorilla 30.10.1905. Kuvan on ottanut Emil Rundman. Taustalla on keskellä Carl Albert Edelfeltin suunnittelema rautatieasema. Kuva on Museovirastosta.
Knackstedt & Näther on painanut oheisen kortin. Siinä mainitaan vielä uusi asema, vaikka kyseinen rakennus on ollut pystyssä jo vuonna 1861. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
G. Heurlin on ottanut tämän kuvan Eliel Saarisen suunnittelemasta asemarakennuksesta 1920-1930-luvulla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Ruotsin kuningas Kustaa V ja presidentti Relander ovat rautatieaseman portailla elokuussa 1925. Heidän takana on prinssi Wilhelm ja Uudenmaan läänin maaherra Bruno Jalander. Tuntematon kuvaaja on ottanut tämän kuvan. Se on Museoviraston kuvakokoelmista.
Hugo Sundström on kuvannut näkymää kohti asemaa Helsingin ydinkeskustassa vuonna 1929. Kuva on Museovirastosta.
Hugo Sundströmin ottama kuva on vuodelta 1930. Asemarakennus ja rautatietori ovat taustalla. Kuva on Museovirastosta.
Taitaa olla hiihtoloma aluillaan. Nuorisoa ja melkein kaikki heistä tyttöjä ovat vuonna 1931 lähdössä junalla matkaan. Pietinen on ollut kameransa kanssa paikalla asemalaiturilla. Kuva on Museovirastosta.
Lehtitarjonta on kautta aikojen ollut monipuolista Helsingin rautatieasemalla. Tämä kuva on vuodelta 1931. Pietinen on ottanut tämän. Kuva on Museovirastosta.
U.A. Saarinen on kuvannut näkymää matkalippujen myyntipisteestä vuonna 1948. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.
Tässä on ensimmäinen osioni Helsingin rautatieasemalta vanhojen valokuvien kautta. Itse olen ollut välillä melko aktiivinen lähijunien matkustaja. Sitä olen ollut välillä Helsinki-Järvenpää. Tämä väli 36 kilometrin väli kestää nykyisin noin 29 minuuttia. Jean Sibeliuksen asuessa Järvenpäässä sata vuotta sitten meni kolme kertaa enemmän aikaa tähän väliin eli noin puolitoista tuntia.
Vielä lisään kahdeksan minuutin pätkän elokuvaa, jossa on hienosti tuotu esille Helsinkiä. Filmi Helsingin kätköistä esittelee meille Helsinkiä, rakennuksia, puistoja, patsaita ja muistomerkkejä. Loppupuolella pääsemme myös Helsingin rautatieasemalle. Elävän kuvan juontajana on itse Carl-Erik Greutz. Se on vuodelta 1950: Helsingin kätköistä | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi
Tässä on muutamia sopimuskumppanieni mainoksia. Katso ja klikkaa! Löydät ehkä sopivia tarjouksia itsellesi!
Hobbyboxista löytyy tavaraa moneen lähtöön aina sähköpöydistä lähtien. Katso ja klikkaa!
Offerillasta saat edullisesti lahjakortteja moniin eri yrityksiin. Käy katsomassa!
Käy kurkistamassa, mitä löytyy Naantali Spa&Hotellista!