Malmi vanhoissa kuvissa kolmannen kerran

Olen tuonut 24 vanhaa valokuvaa tarjolle kahdessa aikaisemmassa blogissani Malmilta. Ensimmäisen julkaisin 28.10.2022 ja toisen 11.1.2023. Tämän lisäksi olen tehnyt kaksi kuvapainotteista blogia Malmin lentoasemalta.

Lähden tällä kertaa liikkeelle Strömsin tilalta vuonna 1928. Kaksi ensimmäistä vanhaa valokuvaa tulevat sieltä. Kun tänä päivänä noustaan lähijunassa pois Malmilta, niin ollaan kuin keskellä maalaismaisemaa. Vanhojen maatilojen rakennuksia on edelleen käytössä. Alueella on Strömsin tilan päärakennus, Långin tila ja Brusaksen tila. Tämän päivän osoitteena on Riihenkulmanpolku.

Strömsin tilan työläisiä

Strömsin tilan työväkeä ja heidän lapsiaan on tässä ryhmäkuvassa vuonna 1928. He ovat päärakennuksen edessä 30.8.1928. Silloinen osoite on ollut Pukinmäentie Ala-Malmi. Kuvan ottajan nimeä ei ole tiedossa. Tämä ikuistus on löytynyt Helsingin kaupunginmuseosta.

Strömsin tilan vanha päärakennus on edelleen käytössä. Nykyisin taloissa on yhteensä viisi asuntoa. Muutama vuosi sitten annettiin lupa tehdä entisen Strömsin tilan päärakennuksen ja viereisen Brusaksen talon kylmiin vinttitiloihin 112 m2:n asunnot.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Maitohevonen Weikko

Lehmät tekivät maitoa, jota Weikko sitten kuljetti eteen päin. Kärryissä on ollut maitopoika Artur ja Strömsin tilan lapsia. Tämäkin kuva on otettu 30.8.1928 Riihenkulmasta Ala-Malmilla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Malmin romaaneja

Hugo Sundström on ikuistanut näkymää Malmilla erään romaaniperheen kodista. Ajankohta on ollut 30.5.1930. Hugo on ollut jutun teossa mukana, sillä tämä kuva oli myös seuraavana päivänä Hufvudstadsbladetissa olevan artikkelin yhteydessä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

”Malmin mustalaiset” nimitys ja käsitys juontaa sotien jälkeiseltä ajalta, jolloin romaniheimon vaellus näytti päättyvän Malmille. Siellä on asunut suurehko romaniyhteisö aina viime vuosikymmeniin asti. Malmin-Puistolan-Alppikylän alue toimi romanien leirialueena vuoteen 1953. Helsingin romanit oli asutettu silloisen kaupungin laidalle ja siellä heidät pyrittiin myös pitämään. Kaupunki toimitti Malmille ja Puistolaan asunnoiksi muun muassa vanhoja rautatievaunuja ja parakkeja. Malmin romaniväestön tiedettiin tulleen Viipurista sodan jälkeen. Malmi oli 1950-luvulla Tapanilan ja Pukinmäen ohella Helsingin romanikeskus. Tutkijat toteavat, ettei nykyisin romaneja näy Malmilla korostetun paljon. Muisto näkyvästä, rikkaasta ja moni-ilmeisestä romanikulttuurista elää siellä kuitenkin edelleen vahvasti.

Vielä 1950 luvulla romaneille luovutettujen talojen varustukseen ei aina kuulunut edes helloja. Siisteyttä ja puhtautta arvossa pitäville romaneille sotavuosien jälkeiset surkeat asunto-olot olivat ahdistava kokemus.

Ruotsalaisia osuustoimintaihmisiä

Aarne Pietinen on ottanut kuvaa Malmin Elannon lähellä vuonna 1931. Ruotsalaisia osuustoimintaihmisiä kävi tuolloin tutustumassa Suomen osuuskauppaväkeen. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Elannon levittäytyminen esikaupunkeihin alkoi vuonna 1918, kun yritys osti Malmin osuuskaupan seitsemine myymälöineen. Elanto rakensi esikaupunkeihin paikallisia kauppiaita vaikuttavimpia ja paremmin varusteltuja liiketaloja, kuten vuonna 1930 valmistunut Malmin kolmikerroksinen liiketalo.

Mäntsälän kapina 1932

Mäntsälän kapina oli kevättalvella 1932 Lapuan liikkeen kannattajien yritys kaataa Suomen sen hetkinen hallitus, joka heidän mielestä oli liikaa kommunismia suosiva. Sitä he yrittivät väkivallalla uhaten, muttei kapina onneksi johtanut avoimiin taisteluihin. Tässä ratsataan Malmi-Tapanila-Helsinki linja-autoa ennen Vantaan sillan ylittämistä. Hugo Sundström on tämän kuvan ottanut. Se on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.

Maatalousnäyttely heinäkuu 1957

Valokuvaaja Pekka Kyytinen on ollut kameransa kanssa maatalousnäyttelyssä Helsingin Malmilla vuonna 1957. Kuva on Museovirastosta.

Zetor 25 A traktoreita

Tässä on menopelejä pelloille, mutta onpa näillä käyneet isännät ja rengit tansseissakin aikoinaan eri puolilla Suomea. Nämä ovat Zetor 25 A traktoreita ja pieni erä on myös Zetor Super traktoreita. Kuva on otettu Hankkijan varastolla Malmilla maaliskuussa 1957. Erkki Voutilainen on tämän kuvan ikuistanut. Tämä ilmestyi myös Maaseudun tulevaisuus-lehdessä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmissa.

Keskusosuusliike Hankkija perustetiin vuonna 1905. Pääkonttori tuli Helsinkiin Nikolainkatu 13 osoitteeseen. Ensimmäinen varasto tuli Malmille. Hankkijan maatalouskonetehdas eli MKT-tehdas aloitti toimintansa Malmilla vuonna 1920. Se valmisti aluksi maanmuokkauskoneita. Tehtaan tunnetuin tuote oli kuitenkin ESA-puimakoneet, joita valmistettiin yli 20 vuoden ajan.

Primon tehdas Sven Grahn valmisti erilaisia heloja.

Malmilla on sijainnut  Primo Oy aikanaan. Sven Primus Gabriel Grahn oli tämän yrityksen perustaja.  1930-luvun lopulla Primo rakennutti punatiilisen kaksikerroksisen tehtaan silloisen Helsingin maalaiskunnan Malmille Ormuspellon teollisuusalueelle. Nimi muuttui vuonna 1944 Primon tehdas Sven Grahn- nimiseksi. Alkuvuosina Primon päätuote oli piikkilanka ja rakennushelojen rinnalla tuotettiin myös hevosten valjasheloja ja erilaisia nauloja. U.A. Saarinen on tämän kuvan käynyt siellä ottamassa 4.1.1960. Kuva on Museovirastosta.

Malmin radio ja talouskoneen liike

Constantin Grünberg on 19.5.1962 kuvannut Malmin radio ja talouskoneen liikettä osoitteessa Kirkonkyläntie 35. Liikkeen omistaja Matti Salminen asui oikealla olevassa omakotitalossa kaupan takana. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Högkulla

Tässä on Högkulla Malmilla Mauno Mannelinin ottamassa valokuvassa. Osoite on Kunnantie 1. Ajankohta on vuosi 1964. Talossa toimi Helsingin maalaiskunnan kansanhuolto ja taksoitustoimiston jotkut osastot ajoittain. Taustalla puiden takana on Malmin terveystalo. Kuva on Vantaan kaupunginmuseosta.

Malmin raittia

Lokakuussa 1970 on Simo Rista ikuistanut näkymää Malmin raitilta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ylä-Malmia vuonna 1982

Jan Alanco on kuvannut 23.6.1982 Ylä-Malmilla Markkinatie 1 ja Kirkonkyläntie 10 kulmausta. Taustalla on Helsingin osakepankki, kirjakauppa ja Osuuspankki. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tässä on vielä vähän alle kahdeksan minuuttia elävää kuvaa Finlandia-katsauksessa no 256 vuodelta 1955. Malmi tulee siinä näkyville, kun suuria raivaustraktoreita esitellään. Tässä koosteessa nähdään myös muun muassa Armin ja Gilin saapuminen Suomeen vierailulle yhdessä ensimmäisen kerran. Myös mäkihyppyä ja jääkiekkoa on mukana. Finlandia-katsaus 256 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Laitan kaksi sopimuskumppanieni mainosta tähän vielä. Katso ja klikkaa, mitä tarjouksia heiltä löytyy! 

*

Lindexistä löytyy vaatetta naisille ja lapsukaisille! Käy katsomassa!

*

Tässä löytyy tennisvirtuoosi Björn Borgin tuotteita moneen lähtöön!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.