Olen tehnyt Helsinki-aiheisia kuvapainotteisia blogeja lähes kolmesataa ja tämä on ensimmäinen Haagasta. Facebook ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa olen neljän vuoden aikana tuonut silloin tällöin näitä vastaavia näkymiä näytille Haagastakin.
Haagassa on asukkaita noin 26 000. Tämä kaupunginosa koostuu seuraavista osa-alueista: Etelä-Haaga, Kivihaka, Pohjois-Haaga, Lassila ja osittain Pikku Huopalahti.
Haaga on ehtinyt olla historiansa aikana kauppalakin. Sitä ennen se oli vuonna 1920 siirtynyt Helsingin maalaiskunnasta Huopalahden kuntaan. Vuonna 1923 se irrottautui omaksi kauppalaksi. Vuoden 1946 suuressa alueliitoksessa se kuitenkin yhdistettiin Helsingin kaupunkiin niin kuin monet muut alueet Helsingin ympärillä.
Vanhin kuva tässä blogissani on vuodelta 1932. Siitä ikäjärjestyksessä vanhimmasta nuorempaan esittelen valokuvien kautta tätä Helsingin 29. kaupunginosaa.
Poliisi on yhteistyössä kaartilaisten kanssa Haagassa 27.2.-6.3.1932 välisenä aikana. Hugo Sundström on tämän kuvan ottanut. Hän oli Hufvudstadsbladetin lehtikuvaaja. Lapuan liikkeen kannattajat yrittivät keväällä 1932 kaataa Suomen hallituksen. Kapina ei ulottunut ainoastaan Mäntsälän seudulle, vaan se laajeni useille paikkakunnille.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Tässä on rakennustyömaata Adolf Lindforsintieltä 14.4.1958. U.A. Saarinen on tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Museovirastosta.
Istvan Racz on kuvannut vuonna 1960 melkoisen uusia kerrostaloja Pohjois-Haagassa. Kuva on Museovirastosta.
Tässä on edelleen Istvan Raczin kuvaamia kerrostaloja Pohjois-Haagasta. Tässä ollaan Adolf Lindforsintiellä. Rakennukset valmistuivat 1950-luvun puolivälin jälkeen. Kuva on Museovirastosta.
Istvan Racz on vieraillut Pohjois-Haagan lastentarhassa vuonna 1960.Kuvassa keskellä on japanilaistyttö Suomi Sakai. Kuva on Museoviraston kokoelmista.
U.A. Saarinen on kuvannut nuorten jazzorkesteria Haagassa. Tässä on meneillään konsertti Työväentalolla vuonna 1961. Kuva on Museovirastosta.
Kauppias L.O. Virtanen on myymälässään Huovintie 8. Ajankohta on ollut 2.3.1962. Kuva on Museovirastosta.
U.A. Saarinen on kuvannut Pohjois-Haagan kerrostaloja 26.2.1963. Kuva on Museovirastosta.
U.A. Saarinen on ikuistanut näkymää Pohjois-Haagan ostoskeskukselta 26.2.1963. Kuva on Museovirastosta. Airi Seikkala-Viertokangas on suunnitellut tämän ostoskeskuksen ja se aloitti toimintansa vuonna 1960. Ostari on osoitteessa Näyttelijäntie 14. Alkuperäisessä ostoskeskuksessa oli PYP-pankki, myymälä, lastenpukimo, Valion baari ja Elannon pikamyymälä. Siellä oli myös Pajusen myymälä, kukkakauppa, suutari, rohdoskauppa, kampaamo, pesula, lahjatavaraliike ja Rasti-baari. Ostarin kakkoskerroksessa oli Haagan nuorisokerho vuodesta 1959. Se kulki nuorison keskuudessa ”Räkälä”-nimellä.
Pekka Kyytinen on kuvannut Tolarin kansakoulua vuosien 1960-1965 välisenä aikana. Tämä kansakoulu valmistui vuonna 1956. Nykyisin se on Pohjois-Haagan ala-aste. Kuva on Museovirastosta.
Teuvo Kanerva on kuvannut Etelä-Haagan Kultareunan asuinaluetta vuosien 1969-1975 välisenä aikana. Etelä-Haagan alueen läntisessä kärjessä on kuparikattoisten kerrostalojen näkymä, josta Kultareuna on saanut nimensä. Vakuutusyhtiö Pohjola rakennutti 1950-luvun lopulla työntekijöilleen 17 punatiilistä kerrostaloa tälle alueelle. Matalien kerrostalojen ansiosta valoa ja kauniita maisemia on riittävästi ja se on kovasti tienoon asukkaita viehättänyt.
Lapsia on leikkimässä leikkipuiston uima-altaalla vuosien 1969-1975 välisenä aikana. Teuvo Kanerva on tämän kuvan ottanut. Se on Museovirastosta peräisin. Oheinen leikkipuiston allas on ollut Ida Ahlbergintiellä aikanaan. Nyt se on laitettu maan tasalle ja se on pelikenttä.
Jatkan vielä myöhemmin ainakin toisen kerran kuvien esittelyllä täältä Haagasta. Yksi kuva puhuu enemmän kuin tuhat sanaa! Olen yleensä mahduttanut 12 kuvaa näihin koosteisiin pienillä selityksillä perustietoineen. Tärkeää on ainakin, että kuvan ottaja ja haltija sekä ajankohta paikkoineen tulee selville. Kuvia olen löytänyt Museoviraston kuvakokoelmista ja Helsingin kaupunginmuseosta. Nyttemmin minulla on myös hyvä kokoelma vanhoja postikortteja itsellänikin. Olen niitä vuosien varrella vähän keräillyt, mutta viime kuukausina sitten vähän enemmän.
Laitan muutaman mainoksen sopimuskumppaneiltani tähän loppuun.
Tässä on hyvä mahdollisuus ostaa käytettyä ja hyväkuntoista tavaraa. Voit tehdä löytöjä!
Kaikki Very Nice Second Life-tuotteet on valmistettu ylijäämäkankaasta, joten jokainen tuote on ainutlaatuinen ja täysin uniikki. Tämä edistää kiertotaloutta vastuullisesti. Täältä löytyy farkkuja, tyynynpäällisiä, laukkuja, istuintyynyjä, essuja ja paljon muuta. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa!