Maunula vanhoissa kuvissa

Olen ensimmäistä kertaa Maunulassa vanhojen valokuvien kautta. Muualta Helsingistä olen ehtinyt tehdä jo lähes 300 kuvapainotteista blogia. Niitä voi alkaa selailla blogin lopussa olevasta Arkisto-osiosta.

Työpaikallani Kansallisarkistossa oli muutama henkilö Maunulasta, joilta sain väliin kuulla, miten siellä pyyhkii. Samoin oli yhdessä aikaisemmassakin työpaikassa. Tässä välissä oli se Maunulan muumio-tapaus, joka ilmeni huhtikuussa 2000.  Mies oli ollut kuolleena asunnossaan kuusi vuotta. Kuiva huoneilma ja hyvä ilmanvaihto oli edistänyt muumioitumista. On takautuvasti todella outoa ajatella, ettei kukaan kaivannut tätä henkilöä kuuteen vuoteen. Kuinka ovat kaikki säännölliset laskut hoituneet. Eikö kiinteistönhoidollakaan ollut mitään asiaa huoneistoon tällä aikaa. Varmasti myös olisi jossakin vaiheessa täytynyt olla jonkinlaisia hajuhaittoja.

Maunula kuuluu Oulunkylän kaupunginosaan. Sen peruspiiriin kuuluu Pirkkola, Metsälä ja Maunulanpuisto.  Asukkaita Maunulassa on vähän alle 8 000 henkeä. Maunulaa alettiin rakentamaan vuoden 1945 jälkeen sotien jälkeistä asuntopulaa helpottamaan.

Laitan tähän kuvapainotteiseen blogiin 12 vanhaa valokuvaa. Jatkan vielä myöhemmin ainakin kahdella samankokoisella pläjäyksellä. Siinä saa pienen käsityksen paikallishistoriaa kuvien kautta. Nyt lähden liikkeelle vuodesta 1941.

Vastavalmistuneita taloja Pirkkolassa

Kuvassa on vastavalmistuneita ruotsalaistaloja Helsingin Pirkkolassa. Kuvan on ottanut Viljo Pietinen vuonna 1941. Kuva on Museovirastosta.

Pirkkolan omakotialueen rakentaminen alkoi sota-aikana 1940-1941. Kaupunki vuokrasi tontit rintamamiehille ja Karjalan siirtolaisille. Tuona aikana pystytettiin 150 lahjataloa, jotka oli saatu Ruotsista ja Norjasta. Ne olivat tehdasvalmisteisia puutaloja, ns. asevelitaloja. Yleisin tyyppi oli kaksi huonetta ja keittiön käsittävä talo.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Sahanmäkeä

Sahanmäki oli ensimmäinen jälleenrakennuskauden asumalähiö Maunulassa. Arkkitehtina toimi Hilding Ekelund. Talot ovat valmistuneet vuonna 1952. Niitä on kuvannut melko pian asukkaiden muuton jälkeen Heikki Havas. Kuva on arkkitehtuurimuseosta.

As Oy Vesakko

Tässä on yksi As Oy Vesakon rakennuksista osoitteessa Vesakkotie 5. Arkkitehtipariskunta Esko Toiviainen (1915-1999) ja Tarja Salmio-Toiviainen (1917-2001) toimivat suunnittelijoina. Asukkaat valittiin alkuvuodesta 1953 ja taloihin he pääsivät muuttamaan vielä samana vuonna. Heikki Havas on ottanut tämän kuvan pian valmistumisen jälkeen. Se on arkkitehtuurimuseosta peräisin.

Maunulan kansanasunnot

Tässä on yksi Maunulan kansanasuntojen rakennuksista. Suunnittelijoina toimivat arkkitehdit Viljo Revell ja Keijo Petäjä. Kuvan on ottanut Heikki Havas. Tässä on 1950-luvun laadukasta kunnallista rakentamista. Kansanasunnot käsittivät 12 asuintaloa, päiväkodin, huoltorakennuksen ja yleisen saunan. Ne rakennettiin vuosien 1949-1953 aikana Koivikkotielle ja Vesakkotielle. Julkiset rakennukset päiväkoti, sauna ja huoltorakennus ovat Sorsapuiston laidoilla. Metsäpurontien varrella on liikehuoneistoja, joissa on mm. legendaarinen Tauno Nurmelan urheiluliike vuodesta 1963. Kuva on arkkitehtuurimuseosta peräisin.

Liesipolku 5 ja 3

Heikki Havas on kuvannut Liesipolun 5 ja 3 taloja vuonna 1955. Taustalla on Rajametsäntie 29-31. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pirttipolku 14-10

Heikki Havas on kuvannut taloja Pirttipolku 14, 12 ja 10. Taustalla olevat pistetalot ovat Rajametsäntie 29. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Metsäpurontie 15 ja 17

Constantin Grünberg on ikuistanut näkymää osoitteesta Metsäpurontie 15 ja 17.  Ajankohta oli vuosi 1956. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Näkymä Koivikkotieltä Metsäpurontielle

Constantin Grünberg on ottanut tämänkin kuvan. Tässä on näkymä Koivikkotieltä Metsäpurontielle vuonna 1956. Omakotitalot oikealla puolella ovat Lampuotilantie 58, 60 ja 61. Taustalla on Pirkkolan omakotitaloja Viidenrajantiellä ja Kaskitiellä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Sauna-baarin talo

Taneli Hulkkonen on kuvannut Sauna-baarin taloa vuosien 1957-1959 välisenä aikana. Osoite on Männikkötie 12 ja Metsäpurontie 25. Kuva on ollut Elanto-lehdessä. Se on myös Helsingin kaupunginmuseon arkistosta.

Katunäkymää Maunulasta

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Maunulasta vuonna 1957. Vasemmalla on vuonna 1952 valmistunut Sauna-baari. Katutasossa oli myös Elannon maitokauppa ja sekatavarakauppa sekä pesula.

Maunulantie 1-11

Kari Hakli on kuvannut komeaa talorivistöä osoitteissa Maunulantie 1-11. Kuva on vuodelta 1971. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.

Maunulan kansakoulu

Maununmäki 5 osoitteessa sijaitsi Maunulan kansakoulu. Siellä kävi kameransa kanssa Eeva Rista.Hän kuvasi opettajaa ja oppilaita vuonna 1971. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pirkkolan lenkkipolut tulivat itselleni tutuiksi 1980-luvun puolivälin jälkeen. Kävimme siellä lenkkeilemässä Elinkeinohallituksen virkamiehen Matti Vilhusen kanssa. Otin osaa yhden kerran myös Pirkkolan puolimaratonille. Jos oikein muistan, niin tarvittiin noin 2000 miestä voittamaan minut. Hävisin noin kolme metriä voittajalle tuloslistan mukaan. Jos se olisi präntätty isommalla fontilla, niin olisin ehkä viisi metriä hävinnyt silloin.

Löysin Maraton-lehden vuodelta 1988, jossa oli tulokset. Miesten puolimaratonin voitti Harri Hänninen 1.00,22, toinen oli Tommy Ekblom 1.00,34. Naisten matka oli 10 km. Sen voitti ylivoimaisesti Päivi Tikkanen 35.04. Toisena oli Kirsi Rauta 36.39. Tarkistuksen jälkeen huomasin listasta olleeni 1965. Juoksussa oli yli 4000 osallistujaa.

Välitän kolme mainosta sopimuskumppaneiltani. Adtraction on minun ja mainostajien välissä toimiva yritys. Klikkaa kuvaa ja katso, mitä kivaa tarjottavaa löytyy. Nyt alkaa olla aika tutustua joululahjavalikoimiin!

*

Vallilan verkkokaupassa voit tehdä todella mahtavia löytöjä edulliseen hintaan! Sieltä saat verhoja, mattoja ja muuta kodin tekstiiliä joka lähtöön!

*

Tässä on hyvä mahdollisuus ostaa käytettyä ja hyväkuntoista tavaraa. Voit tehdä löytöjä!

*

Kaikki Very Nice Second Life-tuotteet on valmistettu ylijäämäkankaasta, joten jokainen tuote on ainutlaatuinen ja täysin uniikki. Tämä edistää kiertotaloutta vastuullisesti. Täältä löytyy farkkuja, tyynynpäällisiä, laukkuja, istuintyynyjä, essuja ja paljon muuta. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.