Olen kuvapainotteisten blogien kanssa ensimmäistä kertaa Santahaminassa. En ole montaa kertaa itse vieraillut saaressa, mutta muutamia pikkujouluja olen ollut siellä viettämässä. Valtion kiinteistöjen hoitajien kanssa on siellä aikoinaan juhlittu.
Santahamina on Helsingin 51. kaupunginosa. Sinne on matkaa Helsingin keskustasta vähän yli kymmenen kilometriä. Se sijaitsee Laajasalon eteläpuolella. Hevossalmen kääntösilta yhdistää tämän saaren mantereeseen.
Saarelle vaaditaan kulkulupa, koska se on sotilaallista aluetta. Siellä vaikuttaa muun muassa Maanpuolustuskorkeakoulu, Kaartin jääkärirykmentti, Suomenlinnan Rannikkorykmentti ja Merisotakoulu. Siellä on myös osa Logistiikkalaitosta. Saarella on yleensä noin 1 500 varusmiestä palvelustaan suorittamassa. Asukkaita Santahaminassa vähän reilun 400 hehtaarin alueella on vähän yli yksi hehtaaria kohden eli yhteensä alle 500 henkeä.
Olen eri puolilta Helsinkiä tehnyt noin 250-280 kuvapainotteista blogia. Olen kuhunkin tuonut 12 vanhaa valokuvaa näytille. Niin nytkin tapahtuu. Vanhin valokuva on vuodelta 1913. Nämä Santiksen otokset ovat aika paljon sotilaspainotteisia. Täällä on vankka historia siltä alueelta.
Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Santahaminan kallioilla istuvista sotilaista vuonna 1913. Kuva on Museovirastosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Sotilaita on sillalla tai laiturilla katsomassa kaasupallo ilmalaivaa vuonna 1914. Kuva on Museoviraston kokoelmista. Kuninkaansaaren & Vallisaaren historia kertoo, että oheiseen kuvaan liittyvä kaasupallo oli tähystyspallo.
Tähystyspalloja käytettiin mm. ensimmäisessä maailmansodassa tulenjohtotehtävissä. Tähystyspallot ankkuroitiin maahan, kun taas ilmalaivat olivat ohjattavissa.
Ilmalaiva eli zeppeliini on ilmaa kevyempi, ohjattavissa oleva ilma-alus. Sen keksijä oli Ferdinand von Zeppelin. Siinä on yksi tai useampi ilmaa kevyemmällä kaasulla, kuten heliumilla tai vedyllä, täytetty säiliö. Ensin käytettiin vetyä, mutta heliumiin siirryttiin vedyn syttymisherkkyyden vuoksi. (kertoo Wikipedia)
Uudenmaan suomenkielisen rykmentin sotilaita on ongella Santahaminassa. Korttikeskus on tämän kuvan ottanut 1920-luvulla. Se on Museoviraston kokoelmista.
Viestipataljoona 1:n radistit pitävät yhteydenottoharjoituksia Santahaminan maastossa vuosien 1929-1930 tienoilla. Korttikeskus on tämän kuvan ottanut. Se on Museovirastosta.
Kosti Virtasen kokoelmasta on löytynyt tämä kuva moottorikelkasta Valtion lentokonetehtaalla keväällä 1930. Sieltä toimitettiin kaksi samanlaista kelkkaa napaseutututkimukseen Grönlantiin. Kuva on Suomen Ilmailumuseosta.
Tässä viettää Viestipataljoona 1 joulujuhlaa vuonna 1930. Korttikeskus on tämän kuvan ottanut. Se on Museovirastosta.
Tässä ovat menossa armeijan hiihtokilpailut Santahaminassa vuonna 1931. Aarne Pietinen on tämän kuvan ottanut. Se on Museovirastosta.
D.H.Moth ja Sääski-koneita on Santahaminan lentosatamassa kuvannut vuonna 1931 Aarne Pietinen. Kuva on Museovirastosta. Santahaminassa toimi ilmailupataljoonan yhteydessä vesilentoasema.
Valtion lentokonetehtaalla rakennettiin Sääski-koneita kaikkiaan 38 kpl vuoden 1929 jälkeen. Samoihin aikoihin ilmavoimat hankki Sääskeä kevyemmän de Havilland D.H. 60 Moth-koneen valmistuslisenssin. Niitä tehtiin ilmavoimien tilauksesta 21 konetta.
Valtion lentokonetehtaan Santahaminan osaston henkilöstöä on ryhmäkuvassa 1930-luvulla. Aarne Pietinen on heitä kuvannut tehtaan edustalla. Kuva on Suomen Ilmailumuseosta.
Tämä suomalainen lentokonevalmistaja toimi 1920-luvun alusta vuoteen 1945. Sen jälkeen yhtiön toiminnot siirtyivät Valmetille. Lentokonetehdas aloitti toimintansa vuonna 1921 ilmavoimien alaisuudessa. Sen nimi oli ensin Ilmailuvoimien Lentokonetehdas (IVL). Toimintaa oli alkuun Suomenlinnassa ja Santahaminassa. Suomenlinna oli uusien lentokoneiden rakentamista varten ja Santahamina lentokoneiden ja moottoreiden peruskorjausta varten.
Suojeluskuntain sotilaspoikien kursseilla suoritettiin muun muassa uimaharjoituksia. Kuvan Santahaminassa on heistä ottanut Aarne Pietinen vuonna 1934. Kuva on Museovirastosta.
Volker von Bonin on ottanut ilmakuvaa vuonna 1952. Laiva on Vallisaaren edustalla. Taustalla on Kuninkaansaari ja Santahamina. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Constantin Grünberg on ikuistanut näkymää Santahaminan kansakoulusta ja sen ympäristöstä vuonna 1965. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tätä nykyä tässä on Santahaminan ala-asteen koulu. Osoite on Santahaminantie 5.
Blogit jatkuvat myös täältä Santahaminasta myöhemmin ainakin kaksi kertaa. Sen verran on hyviä ja vanhoja valokuvia jo jemmassa.
Laitan muutaman mainoksen sopimuskumppaneiden valikoimista. Sieltä ehdit vielä hyvin katsoa joululahjoja läheisillesi.
Täältä löytyy Suomen suurin valikoima tarjouksia ravintoloihin, kauneushoitoloihin, hierontaan ja autoiluun. Löydä alennus juuri sinulle!
Dermosil edustaa kauneutta, ihoystävällisyyttä ja vastuullisia valintoja. Dermosilin tuote on lahja ihollesi.