Sockenbacka eli Pitäjänmäki on muodostunut aikanaan keskiaikaisista Talin ja Konalan kylistä. Sockenbacka säilyi pitkään maanviljelysseutuna vuonna 1550 perustetun Helsingin kaupungin kyljessä. Pitäjänmäki nimeä alettiin käyttää Sockenbackasta vuonna 1926, kun rautatieaseman suomalaiseksi nimeksi vahvistettiin Pitäjänmäki. Vuonna 1946 Pitäjänmäki liitettiin Helsingin kaupunkiin suuressa alueliitoksessa.
Tein ensimmäisen blogini Pitäjänmäestä 16.11.2024 ja toisen 22.12.2024. Laitan ne tämän kirjoitelman loppuun, niin saat siitä kokonaisuutta paremmin esille, kun 36 valokuvaa on tuotu näytille. Tällä kertaa vanhin kuva on vuodelta 1932.

Hufvudstadsbladetin lehtikuvaaja Hugo Sundström on kuvannut vartiomiestä Pitäjänmäellä Mäntsälän kapinan aikoihin 27.2.-6.3.1932 välissä. Kuva on Museovirastosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Ruotsalaisia vapaaehtoisia uudisraivaajia on työssä Pitäjänmäellä 9.6.1941. Heitä oli 17 henkilöä kaikkiaan. Kuva on Journalistisesta kuva-arkistosta. Tämänkin kuvan on ottanut Hugo Sundström. Otos on Museoviraston kokoelmista.

Pitäjänmäen Autola on autokorjaamo. Siitä on kuvan ottanut R. Häkkinen vuonna 1955. Kuva on Työväen arkistosta.

Vehon autokorjaamoa on kuvannut Heikki Havas 1950-luvulla. Tämän rakennuksen arkkitehti oli Woldemar Bäckman. Tämä rakennettiin kuvan ottamisen aikoihin. Rakennus oli yli 100 metriä pitkä. Se sijaitsi Kutomotie 1 osoitteessa. Siellä korjattiin Mercedes Bentzin ja Fordin arvokkaita autoja. Siellä oli myös vaihtoautojen myyntipiste. Veho luopui näistä rakennuksistaan vuonna 2016, jonka jälkeen ne on purettu. Kuva on Arkkitehtuurimuseosta.

Tässä ollaan Valion meijerissä 17.8.1961. Erkki Voutilainen on ottanut tämän kuvan. Meneillään on maitotonkkien pesu ja sterilisointi. Kuva on ollut Maaseudun Tulevaisuus-lehdessä. Kuva on Museovirastosta.

Pitäjänmäellä on pidetty traktorinäyttely 20.4.1963. Erkki Voutilainen on ollut kameroineen paikalla. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

Raija Järvelä on kuvannut Pitäjänmäen Marttilassa rakennuksia vuonna 1965. Nykyisin ne ovat Partiotie 8 osoitteessa. Aiempi osoite oli sama tie 18 ja 20. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Constantin Grünberg on kuvannut taloa osoitteessa Jännetie 11, nykyinen 16. Ajankohta on ollut vuosi 1971. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Sirkka Valanto on kuvannut puistoa Pitäjänmäessä vuonna 1974. Kuva on Museovirastosta.

Sockenbacka Folkskola, ruotsinkielinen kansakoulu, on arkkitehti Selim Lindqvistin piirtämä vuonna 1921. Sen osoite on Konalantie 13 b. Harri Ahola on tämän kuvan ottanut vuonna 1974. Oikealla puolella toimi suomenkielinen kansakoulu vuosina 1926-1954. Myöhemmin siinä oli päiväkoti ja kirjasto. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Esko Toivari on ottanut kuvan Pitäjänmäen rautatieasemasta vuonna 2001. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Esson Pitäjänmäen huoltamo on valokuvassa. Tämäkin on Esko Toivarin kuvaama. Ajankohta oli 3.8.2001. Se sijaitsee osoitteessa Vanha viertotie 31.
Tässä on edelliset blogini Pitäjänmäeltä. Ensimmäinen 16.11.2024 tekemäni kirjoitelma on tässä: Pitäjänmäki vanhoissa kuvissa – Mannari . Toinen blogini 22.12.2024 on tässä: Pitäjänmäki vanhoissa kuvissa toisen kerran – Mannari .
Tässä on kolme mainosta sopimuskumppaneiltani. Klikkaa kuvia ja katso, mitä heillä on tarjolla!
Nyt on hyvä alkaa jo katselemaan polkupyörää kevääksi. Se on kohta käsillä. Onnipyörällä on laajat valikoimat.
Kesärenkaita voi alkaa jo myös katselemaan. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa useiden eri rengasmerkkien valikoimaa.
Vallila on mitä mahtavin verhojen ja mattojen spesiaalikauppa! Sieltä löytyy myös paljon muuta kodin sisustukseen liittyvää. Klikkaa kuvaa ja käy katsomassa!