Mikkeliläisiä jalkapallolegendoja – Antero Nikkanen

Blogeissani mikkeliläisiä jalkapallolegendoja olen muistellut sellaisia edesmenneitä futareita, jotka ovat todella olleet merkittäviä pelimiehiä aikanaan ja nyt on vuorossa Antero Nikkanen. Hänet muistan varsin hyvin, koska hän kuului omiin idoleihini 1960-luvun lopulta alkaen. Ason kanssa sain myös potkia yhteisissä harjoituksissa, kun MP:n  A-junioreissa joskus edustusjoukkueen mukana treenattiin. Antero on syntynyt vuonna 1946. Hän siirtyi ajasta ikuisuuteen vuonna 2008 eli 62 vuoden ikäisenä.

Antero Nikkanen on Championin purukumisarjan kuvassa vuonna 1966.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Tässä on purkkakuvan tausta. Vuonna 1966 Antero pelasi keskushyökkääjänä. Myöhemmin hän oli mies paikallaan keskikentällä.

 

Antero Nikkanen pelasi Mikkelin Palloilijoissa 16 kautta vuosien 1962-1977 aikana. 12 vuotta näistä MP pelasi SM-sarjassa, loput 1. divisioonassa. Hän on MP:n kunniagallerian jäsen numero 3. Asolle kertyi otteluita SM-sarjassa kaikkiaan 261. Niissä hän teki yhteensä 14 maalia. Meriitteinä hänellä on Suomen Cupin voitot vuosilta 1970 ja 1971 sekä SM-hopeaa vuosilta 1970 ja 1972. Hän sai kunnian edustaa myös maatamme 10 A-maaottelussa. Lähes koko peliuransa Antero pelasi MP:ssä. Vuonna 1978 hän pelasi melkein MP:ssä eli MyPa:ssa, joka kuitenkin oli Myllykosken Pallo.

Aso pelasi myös jääpalloa niin kuin niin monet hänen pelikavereistaan. Siitä on suurin saavutus vuoden 1968 Suomen mestaruus MP:n joukkueessa.

Antero Nikkanen 1968

Oheinen kuva on jääpallosta vuodelta 1968, jolloin MP voitti Suomen mestaruuden. Hopeaa tuli vuonna 1969 ja pronssia 1970.

Tällä porukalla MP nousi vuonna 1965 mestaruussarjaan. Kuva on Ilkka Henrikssonin kuva-arkistosta. Antero Nikkanen on takarivin keskimmäisin kaveri.

Joukkue yläpuolella vasemmalta alkaen valmentaja Vilho Vuohelainen, Ilkka Henriksson, Matti Vanhanen, Antero Nikkanen, Martti Kuusela, Antero Hyttinen ja huoltaja Kalle Pylvänäinen. Keskellä vasemmalta Raimo Marttinen, Ari Mäki ja Pekka Vasama. Alarivi vasemmalta Kari Mutanen, Antti Rusanen, Toivo Riepponen, Eero Paappanen ja Heikki Valjakka.

Antero pelasi myös monien muiden pelikavereidensa tapaan talvisin jääpalloa. Siinä tuli Suomen mestaruus vuonna 1968. Myös tässä palloilumuodossa hän edusti Suomea yhden A-maaottelun ja kahden B-maaottelun verran.

Tätä purkkasarjaa kerättiin 1972 vuonna.

Antero Nikkanen teki työuraa Mikkelin Rautakaupassa eli lyhyemmin Mikralla rautamyyjänä. Hänen peliuransa jatkui vielä MP:n ikämiehissä ja menestystä tuli myös siellä.

MP on tehnyt maalin. Koko joukkue iloitsee Aso muiden mukana. Kuvassa vasemmalta Pentti Toivola, Heikki Kangaskorpi, Antero Nikkanen, Antti Rusanen, Antero Hyttinen, Ville Rajantie, Raimo Marttinen ja Matti Vanhanen.
Aso vihittiin 1971

Tässä on lehtikuvaa Anteron vihkimispäivältä juhannuksen tietämissä 27.6.1971. Seuraavana päivänä oli Valkeakoskella peli Hakaa vastaan ja Aso oli yksi parhaista pelaajista.

Olen kohta ollut Vanhat futarit Mikkeli facebook-ryhmän ylläpitäjänä puolitoista vuotta. Saan kiitollisuudella lainata ryhmässä olleita kuvauksia pelaajista, saanhan?  Olen koonnut eri yhteyksistä luonnehdintoja legendaarisesta pelaajaystävästämme ja koostan niistä tähän ominaisimmat piirteet ja kivat muistot, joita vastaan on tullut:

  • Aso toi yhden kosketuksen pelin mikkeliläiseen jalkapalloon. (Antti Ronkainen)
  • Asolla oli tarkat syötöt, aika usein taakse päin. (Hannu Hynninen)
  • Ason iholle ei päässyt, kun hän osasi aina luopua pallosta oikealla hetkellä (Teemu Häkkinen)
  • Herrasmiespelaaja! (Risto Pöyry)
  • Yksi parhaista MP:ssä pelanneista taitureista! (Ari-Jukka Puranen)
  • Keskikentän raataja, kahden suunnan nakertaja! Unohtumaton! (Olli Väänänen)
  • Aso oli minun suosikki, taitava peluri! (Jouni Halme)
  • Hienoja muistoja on Asosta! (Hannu Koponen)
  • ”Minun melko vaatimattomaksi jääneen peliuran yksi kohokohta oli, kun 80-luvun puolivälin jälkeen rättikuplassa pelattiin MP:n ikämiehiä vastaan. Onnistuin pamauttamaan 16 hujakoilta melko näyttävän maalin, eikä se ollut pelkästään minusta, kun Asokin tokas vierestä, ett olipa hyvä laukaus…Tuntuhan se mukavalta, kun nuoruusiän idoli sanoi”. (Jouni Halme)
  • Hyviä muistoja Asosta työelämässä Mikralla! (Aulis Liukkonen)
  • Pelasin Ason kanssa kesät talvet pikkujunioreista edustustasolle elokuuhun 1964, jolloin jouduin lopettamaan. Tutustuin häneen noin 10-vuotiaana poikien urheilukerhossa Hänskissä, jossa Aso erottui heti pallotaiturina, vaikka varsinaista harjoitusta ei ollut takana yhtään. Ensimmäiselle yhteiselle matkalle menimme 1959 Simpeleelle piirin tekniikkamestaruuskilpailuihin. Porukan nuorimpina meidät sijoitettiin menomatkalla Parikkalan matkustajakodissa nukkumaan samaan sänkyyn, sillä kaikille ei riittänyt omaa vuodetta. Niissä kisoissa tulin D-junioreissa toiseksi, mutta Ason sijoitusta nuorempana C-juniorina en muista. Ason kanssa oli helppo pelata. Yhdessä oltiin poikien maajoukkue-ehdokkaiden leirillä jo 1963, minä 16- ja Aso 17-vuotiaana. Hän pelasi aina vähän alempana ja luki liikkeitäni kuin avointa kirjaa. Syöttö napsahti aina kohdalleen, niin että pallo oli helppo pistää pörsään. Hän osasi myös aina hakea tyhjän tilan, niin että hänelle oli helppo syöttää. Aso oli todella loistava pelimies ja loistotyyppi muutenkin. Tiedän hänen ottaneen raskaasti vaikean loukkaantumiseni, johon oma urani loppui 58 vuotta sitten. Arvioisin meidän olleen yhdessä aika tehokas kaksikko MP:lle sekä jalka- että jääpallossa, jos tuota loukkaantumistani ei olisi sattunut. (Lasse Miettinen)
Lehtileike Ason C-junioriajalta. Tämä on Lasse Miettisen leikekirjasta.

Suuret kiitokset ryhmän Vanhat futarit Mikkeli jäsenille Anteroa koskevista muisteloista ja luonnehdinnoista. Erityiskiitokseni Lasse ”Lusu” Miettiselle. Sinä olet kokenut Ason kanssa hienoja matseja varhaisnuoruudesta lähtien. Yhteispelinne toimi hienosti!

MP:n joukkuekuva vuonna 1970

Kuvassa ylärivissä vasemmalta alkaen Heikki Kangaskorpi, Seppo Gynther, Antero Hyttinen, Matti Vanhanen, Pentti Toivola, Ville Rajantie ja joukkueenjohtaja Hannu Kaarna. Keskirivissä vasemmalta Antti Rusanen, Kari Pasanen, Jouko Vuori, Kyösti Vilhunen, Heikki Valjakka ja pelaajavalmentaja Raimo Marttinen. Alarivissä vasemmalta huoltaja Mauri Parkkinen, Antero Nikkanen, Eero Karppinen, Eero Holopainen, Risto Remes, Rainer Jungman ja Kari Mutanen.

 

MP:n edustusjoukkueen ryhmäkuva on vuodelta 1976 keväällä otettuna. Kuva on Jarmo Hurrin kuva-arkistosta. Aso on takarivissä toinen oikealta.

Takarivissä vasemmalta Heikki Kangaskorpi, Antero Toivonen, Seppo Hujanen, Risto Uotinen, Jarmo Tuunanen, Antero Nikkanen ja Kari Pursiainen. Keskirivissä vasemmalta on Jukka Kaarna, Erkki Himanen, Matti Mähönen, Jukka Korpela, Esko Seppänen, Christer Bengts ja Hannu Kaarna. Alarivissä vasemmalta Kari Pasanen, Kyösti Vilhunen, Markku Ritola, Antti Ronkainen, Markku Kääriäinen ja Kauko Laitinen.

MP:n ikämiehet voittivat SM-kultaa 1980-1990-lukujen taitteessa. Antero on ensimmäinen oikealla takarivissä. Tämä kuva on Hannu Koposen kuva-arkistosta.

Yläpuolella olevan ikämiesten kuvan pelaajat ovat seuraavat: Vasemmalta ylhäältä Kari Pasanen, Raimo Vierikko, Kari Pietikäinen, Pekka Parviainen, Heikki Valjakka, Kari Oikarinen, Pekka Tolvanen, Markku Kääriäinen ja Antero Nikkanen. Alarivi vasemmalta alkaen Heikki Kangaskorpi, Kyösti Vilhunen, Hannu Koponen, Raimo Lammetvuori, Markku Ritola, Seppo Kääriäinen ja Antti Rusanen.

Aso

Oheinen kuva Antero ”Aso” Nikkasesta on MP:n vuoden 1974 kevätesitteestä peräisin.

Tämä kuva on todennäköisesti Mikralta Anteron työpisteestä. Kuva on Jarmo Piskosen arkistosta.

Jarmon välittämän kuvan myötä muistuu tuo myhäilevä Antero mieleen. Enpä muista häntä surullisena koskaan nähneenikään. Paljon on pelimiehiä siirtynyt rajan taa. Se on luonnon laki. Olemme täällä kauttakulkumatkalla. Emme tiedä kuinka kauan itse kullakin tämä maallinen vaellus kestää.

 

Tähän loppuun vähän mainoksia:

*

 

*

 

 

*

 

*

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.