Kaisaniemi on Helsingin vanhin puisto. Itselleni se tuli varsin tutuksi, kun aloin lähijunalla kulkea töissä. Willensaunan ohitse tuli kuljettua aamuin ja iltapäivisin , kun marssin Kruununhakaan Kansallisarkistoon ja sieltä taas juna-asemalle. Siltavuorenrannan toimipisteestä junalle kävellessä sain enemmälti tutustua Kaisaniemen puistikkoon. Kävimme joitakin kertoja syömässä Ravintola Kaisaniemessä työkavereideni kanssa.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Eugen Hoffers on ikuistanut näkymän Kaisaniemen ravintolasta 1860-luvun aikana. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Ravintola Kaisaniemen historia on merkinnyt valtavasti myös koko tienoon tulevaisuuteen. Aikaisemmin tuo komea ja monipuolinen puistoalue tunnettiin Seurapuistona. Vuonna 1839 rakennutti Catharina Wahlund. jota Kajsaksi kutsuttiin, niemen kärkeen ravintolan, josta tuli varsinkin ruotsinkielisten ylioppilaiden suosima paikka. Nykyäänhän tuosta niemestä ei ole tietoakaan. Niin paljon täyttömaata on ajettu Kluuvinlahteen vuosikymmenien aikana. Catharina ”Kajsa” Christina Wahllund syntyi 1.5.1771 Värmlandissa Ruotsissa. Sieltä hän ensi alkuun tuli Tukholman kautta Turkuun. Helsinkiin hän muutti vuoden 1812 jälkeen, kun siitä oli tullut pääkaupunki. Ravintola Kaisaniemi oli tämän liikenaisen neljäs ravintola. Kajsa ehti emännöidä tätä paikkaa vain neljä vuotta ennen kuolemaansa, joka oli 13.7.1843.
Ylioppilaat olivat ottaneet tavaksi esittää 1. toukokuuta lauluja Kajsalle sekä vapun että hänen syntymäpäivänsä kunniaksi. Siitä sai sitten puisto ja niemi nimensä, Kaisaniemi. Tuohon aikaan Kaisaniemi oli vielä selvästi niemi ja ravintola sijaitsi tuon niemen kärjessä.
Charles Riis & Co on kuvannut 1880-luvulla Kaisaniemen venelaituria. Taustalla ovat Siltasaari ja Rieksin huvila. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tunnettu valokuvaaja Daniel Nyblin on ikuistanut näkymää Kaisaniemenpuistosta ja Kaisaniemenlahdesta. Ajankohta on ollut vuosi 1890. Kaksi miestä on kaivolla, liekö venäläisiä santarmeja? Taustalla on Rieksin huvila Siltasaaressa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Hotelli Willensauna eli Hotel Wilhelmsbad ja Kaisaniemen joutsenlammikko ovat Daniel Nyblinin ottamassa kuvassa vuodelta 1890. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Villensauna oli vuonna 1864 valmistunut kylpylähotelli Kaisaniemessä Helsingin rautatieaseman vieressä. Se oli Helsingin arvostetuimpia hotelleja ja kylpylöitä. Sillä oli vaihtuvia omistajia. Heistä oli tunnetuin Pavel Sinebrychoff.
Daniel Nyblin on kuvannut Kaisaniemenlahtea vuonna 1890. Taustalla näkyy vanha ja puinen Pitkäsilta sekä provinttimakasiini Siltavuorenrannassa. Yksinäinen soutelija on keskellä lahtea. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Vuonna 1890 on K.E. Ståhlberg kuvannut Kaisaniemen keilaradan rakennusta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Kaksi miestä on Kaisaniemen keilaradan edustalla ja toisella on laatikkokamera kädessään. Kuvaajasta ei ole tietoa, mutta ajankohta on vuosi 1894. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Kuvassa on Kaisaniemen Joutsenlampi. Rannalla on mies kolmen lapsen kanssa. Kuva on otettu vuonna 1894. Se on peräisin Helsingin kaupunginmuseosta.
Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymän Kaisaniemen ravintolasta vuonna 1900. Kuva on Helsingin kaupungin ravintolasta.
Esther Heikel on ottanut kuvan venelaiturista Kaisaniemessä. Vastarannalla on Kallion kaupunginosaa. Kuva on otettu 6.10.1902. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.
Helsinfors Roddklubb ja sen venevaja on kuvassa vuonna 1900. Tuntematon kuvaaja on tämän ikuistanut. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Pyykinpesijöitä on Kaisaniemenrannassa 1900-luvun alkupuolella. Taustalla on Siltasaari ja Rieksin huvila. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
A.E. Rosenbröijer on ikuistanut näkymää Kaisaniemenpuistosta 17.7.1903. Vasemmalla on Joutsenlampi. Taustalla on Kansallisteatteri ja Willensaunan kylpylän puurakennuksia. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Kaisaniemenpuistoa ja Joutsenlampea on kuvannut E. Holmberg vuonna 1909. Suurien puiden keskellä oleva Joutsenlampi tulvi aikoinaan joka kevät ja syksy. Vuonna 1927 sen paikalle rakennettiin nykyinen betoniallas. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Oheisen kuvan Joutsenlammen ääreltä on ottanut Tanhuanpää vuonna 1910. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Helsingin yliopiston kasvitieteellisen puutarhan rakennus ympäristöineen on ollut Signe Branderin kuvauskohteena vuonna 1912. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Kaisaniemen urheilukenttää on kuvannut Signe Brander vuonna 1912. Taustalla on kasvitieteellinen puutarha. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Signe Brander on ottanut lukuisia hienoja kuvia Helsingistä meidänkin iloksemme jo yli sata vuotta sitten. Tämä kuva on Joutsenlammesta otettu vuonna 1912. Taustalla on Itäinen teatterikuja 5. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Signe Brander on kuvannut Kaisaniemeä vuonna 1912. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tässä on ensimmäinen erä Kaisaniemeä käsittelevistä vanhoista valokuvista. Nämä olivatkin kaikki yli sata vuotta vanhoja. Jatkan kuvapainotteista blogiani myös täältä uudemman kerran vähän tuoreempien kuvien kanssa.
Tässä on muutama mainos, joissa on mahtavia erikoistarjouksia. Tarjoan teille tätä vaihtoehtoa tehdä tilauksia eri tuotteista netin kautta. Se on ekologista ja terveellistä! Toimitukset tulevat lähimpään haluamaasi postin toimipisteeseen tai ihan kotiovelle. Katso ja klikkaa!
Yllätä ystäväsi kukkasin! Hän voi asua missä päin tahansa Suomea. Katso ja klikkaa!
Varaa lomasi tai viikonloppusi Naantalin kylpylään ja hotelliin! Katso ja klikkaa!
Upea historiallinen kavalkadi!
Kiitokset! Pääsin itsekin siihen melko kivasti sisälle. Täytyy käydä katsomassa Cajsan helmeä, kun se valmistuu vuoden vaihteen jälkeen.