Käpylä on minulle tullut tutuksi monista asioista, mutta ensimmäinen kosketukseni sinne on jalkapalloilu. Pelasin Mikkelin Palloilijoiden kaikki juniori-ikäluokat. MP:n ollessa mestaruussarjassa me juniorit kiersimme samoilla paikkakunnilla kuin edustusjoukkue ystävyysotteluita pelaten ikäisiämme vastaan. Pelasimme Käpylän nurmikentällä B-junioreissa vuoden 1970 toukokuun loppupuolella HJK:n vastaavaa ikäluokkaa vastaan. Hävisimme 4-2 tasaisen ottelun. Taidollisesti ja teknisesti olimme varmasti yhtä hyviä. Kun maalaispoikia olimme, niin saimme nähdä tämän ottelun yhteydessä kaksi julkkista. Heitä toljottaessa lipsahti varmasti pari maalia meidän verkkoon. Vastustajien vasen laitahyökkääjä oli Harri Hyttinen, joka tuohon aikaan näytteli Naapurilähiössä Matti Sarpamaata. Kentän laidalla katselijana tallusteli Vesa Jaarva, joka oli tuttu Me Tammeloista. Myös MP:n edustusjoukkue hävisi tällä kertaa Helsingin Jalkapalloklubille. Lukemat olivat 2-0. Reipas vei tuona vuonna mestaruuden, MP otti hopeaa ja HIFK oli pronssilla. Myöhemmin 1970-1990-luvuilla sain pelata Käpylässä useita puulaakimatseja MiKe:n (Ministeriöt ja keskusvirastot) sarjoissa.
Käpylä sijaitsee Itä-Pasilan, Kumpulan, Oulunkylän ja Koskelan välissä. Siellä on noin 8000 asukasta. Käpylä on saanut nimensä Kottbyn tilasta ja se mainitaan ensimmäisiä kertoja vuonna 1556 virallisissa asiakirjoissa. Se oli tuolloin Oulunkylää.
Tässä on tämänkertaisista kuvista vanhin, joka on vuodelta 1921. Sen on ikuistanut Otto Wuoria Pohjolankatu 16 osoitteessa sijainneesta rakennuksesta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Harald Rosenberg on ollut kuvaamassa raitiovaunuliikenteen alkamista Käpylän esikaupunkialueella 1925. Ensimmäinen raitiovaunu on tässä kuvassa Pohjolankadulla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Foto Roos on kuvannut 22.8.1930 Taivaskalliolle johtavaa tietä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Taivaskallion laella toimi Talvi- ja jatkosodan aikana raskas ilmatorjuntapatteri Taivas. Siellä on useita ilmatorjunta- asemia kallioilla muistoina sekä yksi torjuntatykki.
Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Nyyrikintie 13 edustalta. Käpylän laulukuoron jäseniä on ryhmäkuvassa vuonna 1930. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Kalle Havas on kuvannut kaksikerroksisia puutaloja Osmontiellä aikavälillä 1920-1939. HKM
Nyblin on kuvannut Turjantietä vuonna 1938. Kuva on otettu Torsontien puolelta länteen päin. Oikealla näkyvän metsän kohdalla on nykyään Kimmonpuisto. Turjantien pientalot ovat osa 1920-luvulla rakennettua kaavoin suojeltua Puu-Käpylää. HKM
Tässä on Aarne Pietisen ottama idyllinen näkymä Käpylästä vuonna 1939. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Helsingin kaupungin pikkulastenkoti on ollut kuvauskohteena 20.6.1941. Se sijaitsee Sofianlehdonkatu 8. Kuvan on ikuistanut Partanen ja se on Sotamuseon arkistosta. Rakennus on Kumpulan ja Käpylän rajamailla.
Tässä kuvassa ollaan Käpylän raviradalla ennen rintamalle lähtöä vuonna 1944. Lotat ovat antamassa lottalupaustaan. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymän. Se on Museovirastosta. On harmillista, että arvokasta työtä tehneet lotat joutuivat kokemaan ala-arvoista kohtelua sodan jälkeen. Onneksi jotkut lotat ehtivät saada sitä arvostustakin, jota viime vuosien aikana on vasta heille annettu. Kirjallisuudessa Väinö Linnaa ja Paavo Rintalaa myöten heitä halveerattiin.
Kisakylää rakennetaan kovalla kiireellä, ettei jää ihan viime tippaan. On jo vuosi 1952 menossa. Kuvan on ottanut U.A. Saarinen. Se on Museoviraston kuvakokoelmista.
B. Möller on ottanut ilmakuvaa Mäkelänkadusta vuonna 1966. Alapuolella vasemmalle on Pohjolankatu ja oikealle Peräpohjolantie. Ensimmäinen rakennus oikealla on Mäkeläntie 86 ns. Käärmetalo. Se on arkkitehti Yrjö Lindegrenin suunnittelema ja se valmistui vuonna 1951. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Ilmakuvaa Koskelantiestä on ottanut Sky-Foto Möller vuonna 1975. Etualalla on Koskelantien ja Mäkelänkadun risteys. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.
Tässä on kuvasetti tällä kertaa. Jatkan vielä myöhemmin Käpylästä. Tässä on vielä elävää kuvaa Finlandia-katsauksen merkeissä kahdeksan minuutin verran vuodelta 1950. Filmeissä piipahdetaan myös Käpylässä vanhainkodin harjannostajaisissa. Parista nyrkkeilymaaottelusta on myös kuvaa sekä moottorilaivan haaksirikosta Helsingin edustalla. Linkki on: Finlandia-katsaus 137 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi
Tässä on muutamia hyviä tarjouksia sopimuskumppaneiltani erilaisista tuotteista. Katso ja klikkaa!
Nyt kannattaa jo alkaa katsoa kesäksi vuokramökkiä, jos siihen tarvetta on. Vielä on paljon vaihtoehtoja eri puolilla Suomea.
Kaikkea ulkoiluun ja retkeilyyn lupaa Partioaitta. Sieltä löytyy teltat, makuupussit, reput ja muu tarvittava!