Tein ensimmäisen kuvapainotteisen blogin Helsingin vesitorneista ja -säiliöistä 2.12.2024. Jatkan 12 vanhalla valokuvalla samasta aiheesta. Vanhin kuva on Alppilan vanhasta vesilinnasta. Moni on tällä tienoolla liikkunut, sillä siellähän on Linnanmäen huvipuisto.
Alppilan vanha vesilinna eli Linnanmäen vanha vesilinna on kuvassa. Se on valmistunut vuonna 1876. Tämän kuvan on ottanut Atelier Apollo vuonna 1929. Tämä on Helsingin ensimmäinen yleisvesisäiliö. Alkuperäisen rakennuksen suunnittelivat Endre Lekve ja Robert Huber. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Hugo Sundström on ottanut tämän kuvan Vesilinnan rakentamisesta 21.5.1938. Urakoitsijana toimi A.W. Liljeberg. Kuva on Museovirastosta. Anders Wilhelm Liljeberg (1883-1961) oli suomalainen insinööri, joka perusti vuonna 1936 oheisen yrityksen. Se erikoistui teollisuusrakentamiseen ja oli merkittävimpiä sillä alalla.
Lauttasaaren vesisäiliötä on rakentamassa YIT. Yleinen Insinööritoimisto perustettiin vuonna 1920. Siitä kehittyi Suomen johtava vesilaitosten rakentaja ja myöhemmin se laajensi myös muille rakentamisen aloille. Tämä kuva on otettu vuonna 1958. Se löytyy Elkan arkistosta.
Sky-Foto Möller on ottanut ilmakuvan Myllypuron vesitornista ympäristöineen vuonna 1965. Taustalla on Myllypuron asuintaloja. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Teuvo Kanerva on kuvannut Lauttasaaren sienimäistä vesitornia vuonna 1968. Lähitienoon kerrostaloja on päässyt myös kuvaan. Kuva on Museovirastosta.
Simo Rista on ollut ottamassa ilmakuvaa Ilmalankadusta ja Ilmalan vesitornista vuonna 1970. Ne ovat kuvassa oikealla. Otos on Helsingin kaupunginmuseosta.
Laiturin päästä suunnataan katsetta vähän etuvasempaan ja siellä on Lauttasaaren maamerkki Vesitorni Kotkavuoren suunnassa. Jalmari Aarnio on tämän näkymän ikuistanut 1970-luvulla Lauttasaaren venelaiturilta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Roihuvuoren vesitornin rakentamista on kuvannut Jukka Naapuri 1970-luvun lopulla. Vesisäiliön nostaminen alkaa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Lauttasaaren vesitornin läheisyydessä Kotkavuorella 7.5.1981. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Mika Peltonen on kuvannut Vuosaaren Kallvikissa niin sanottua Achilleen aluetta vesitorneineen. Ajankohta on ollut vuosi 1995. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Sakari Kiuru on kuvannut Talin siirtolapuutarhan tanssilavaa ja vesitornia vuonna 2005. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tuula Sipilä Kuvaussakista on käynyt talvella 2023 kuvaamassa Malmin hautausmaan vesitornia. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.
Vaikka esille tuomistani vesitorneista ei ole enää käytössä kuin muutamia, on onni, ettei niitä ole kaikkia purettu. Niiden merkitys lähialueelleen on aikoinaan ollut merkityksellisen suuri.
Laitan tähän linkin edellisestä vesitorneja käsittelevästä blogistani. Se on: Katselmusta Helsingin vesitorneihin valokuvien kautta – Mannari
Laitan ohessa muutaman sopimuskumppanieni mainoksen. Klikkaa kuvia ja katso, mitä heillä on tarjota!
Vallilan verkkokaupassa voit tehdä todella mahtavia löytöjä edulliseen hintaan! Sieltä saat verhoja, mattoja ja muuta kodin tekstiiliä joka lähtöön!
Tässä on hyvä mahdollisuus ostaa käytettyä ja hyväkuntoista tavaraa. Voit tehdä löytöjä!