Kauniita muistoja anoppilasta Iisalmesta

 Iisalmesta ihmeen hyvää, niin sanottiin ennen vanhaan jossakin mainoksessa. Minä löysin sieltä päin kotoisin olevan tytön yli 40 vuotta sitten. Ihmeen hyvä vaimo on ollutkin. Avioliittomme täyttää ensi kuussa 40 vuotta. Anoppilassa käynnit loppuivat joitakin vuosia sitten. Appiukkoni Erkki Olavi siirtyi ajasta ikuisuuteen vuonna 2012 ja anoppini Aune lähti täältä samaan suuntaan viitisen vuotta sitten. Heistä molemmista jäi minulle kauniita muistoja.

Tässä ovat appivanhempani Aune ja Olli. Kävimme kolmisen vuosikymmentä sitten Vuokatilla ja tämä kuva on ikuistettu sieltä.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Appiukkoni Erkki Olavi eli lyhyemmin Olli oli sotaveteraani. Hän oli taistellut jatkosodassa melko lähellä minun äitini synnyinseutua Muolaata Karjalan Kannaksella. Harvemmin hän sota-asioista puhui, mutta silloin tällöin kuitenkin niitä muisteli. Ollin veli Kasper kaatui sotatantereella. Minä sain Ollista hyvän marjakaverin muutamien vuosikymmenien ajaksi. Kävimme usein poimimassa mustikoita ja puolukoita Ollin synnyinseuduilta Sonkajärven saloilta. Ollin viimeisimpien vuosien aikana keräiltiin mustaherukoita yhdessä ihan anoppilan pihapiiristä. Minäkin olin siihen kolme pensasta hankkinut. Muistan, että yksi pensas 1990-luvun alussa maksoi tupakka-askin verran, joten hyvin mustaherukat  maksoivat itsensä takaisin vuosien varrella.

 

Minä olen kuvassa mustaviinimarjapensaan äärellä mahdollisesti 1990-luvun loppupuolella.

Anoppilan sijainti Iisalmessa oli 20 km keskustasta itään päin Hernejärvellä, joka aikaisemmin oli Iisalmen maalaiskuntaa. Vuonna 1970 maalaiskunta liitettiin kaupunkiin. Samalla vuosikymmenellä Olli ja Aune muuttivat Sonkajärveltä tänne Hernejärvelle rintamamiestaloon, joka oli rakennettu heti sodan jälkeen.

 

Kuvassa on Aune anoppi komean kukkapensaan äärellä jokunen vuosikymmen sitten.

Iisalmen perinneruoka on 1980-luvulla valittu muurinpohjaletut. Niistä olen saanut useinkin nauttia. Vaimollani on neljä siskoa. Eräs heistä on erikoistunut tämän perinneruoan tekemiseen. Ihmettelin, ettei valinta kohdistunut mykyrokkaan, sillä se on myös perinteikäs ruoka tällä Ylä-Savon tienoolla. Kellbergin baarista sitä sai aikanaan vaikka kotiin ostaa vietäväksi. Se on keittoruoka, joka sisältää perunoita, lihaa, sydäntä, sisäelimiä, kuten maksaa ja munuaisia, sekä oleellisesti mykyjä. Ne ovat jauhosta ja verestä valmistettuja sattumia, jotka kypsennetään kiehuvassa vedessä.

Olenpa Iisalmessa käydessäni aikanaan poikennut maailman pienimmässä ravintolassa. Ravintola Kuappi (alempana kuva siitä) löytyy ihan Panimomuseon vierestä Iisalmen satamasta. Tilaa on 8 m2. Asiakkaita mahtuu ravintolasaliin yhtä aikaa kaksi tarjoilijan lisäksi. Kelien salliessa voidaan tarjoilla terassille, jonne mahtuu myös kaksi asiakasta. Paikka on auki vain kesäisin. Iisalmen urheiluseuroista ovat tuttuja Iisalmen Peli-Karhut jääkiekosta ja PK-37 jalkapallosta. Yleisurheilu- ja hiihtoseura Iisalmen Visa on myös tuttu. Tältä paikkakunnalta on kotoisin myös Suomen hiihtäjien entinen päävalmentaja Immo Kuutsa. Myös maankuulu ratamoottoripyöräilijä Teuvo Länsivuori on täältä lähtöisin. Formulakuljettaja Keke Rosberg on myös aikanaan asunut Iisalmessa.

Ravintola Kuappi

1982 alkaen ajelimme anoppilaan Helsingistä asti. Matkaa tuli omalla autolla ajaen melko tasan 500 km. Porukka meillä kasvoi vuonna 1982, 1984 ja 1985 eli tyttäriemme syntymän myötä. Vuonna 1989 muutettiin pääkaupungista Järvenpäähän, joten hieman lyheni matka Iisalmeenkin. Tiet ovat vuosien varrella suoristuneet eikä kaupunkien läpi tarvitse ajella, vaan ohikulkuteitä pitkin, joten jonkin verran nopeampaa oli viimeisinä vuosina liikkuminen. Pitkän aikaa on Lusiin saakka Heinolan pohjoispuolelle päässyt jo moottoritietä.

Mikko Ahvenlampi on kuvannut Iisalmen Rautatieasemaa vuonna 1978. Kuva on Suomen Rautatiemuseosta

Minä itse olen Mikkelistä kotoisin. Etelä-Savon murre poikkeaa niin paljon Ylä-Savon murteesta, etten ensi alkuun siellä käydessä ymmärtänyt kaikkea, mitä minulle puhuttiin. Kakku oli leipäpala ja kaakku oli kakkua. Ookkona pihassa tarkoitti, että oletko kotona? Kun 2000-luvun alkupuolilla kävin Israelissa, niin pärjäsin siellä hyvin Ylä-Savolla, koska se oli heille täyttä hepreaa.

 

Soile Tirilä on ottanut kirkkoakselilta kuvan vuonna 2006. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Appivanhempien ja viiden tyttären entinen kotipaikka oli siis Sonkajärvi, joka sijaitsee parinkymmenen kilometrin päässä Iisalmen keskustasta. Siellä on pidetty vuodesta 1992 Eukonkannon maailmanmestaruuskilpailut. Se on hieno ja humoristinen kilpailu. Kisat on järjestetty pitäjänmarkkinoiden yhteydessä heinäkuun alussa. Tapahtumassa on parhaimmillaan ollut 3000 henkeä yleisöä. Kisassa kannetaan naista läpi esteiden ja radan pituus on 253,5 metriä. Siihen kuuluu metrin syvyinen vesieste sekä kaksi yli kiivettävää aitaa. Vaatimuksena on, että kannettavan tulee olla yli 49 kiloa.

Eukonkannon MM-kisat

Kuvan Eukonkannon yleisöstä MM-kisoista on ottanut vuonna 2017 Hannu Keränen. Se on ollut myöhäisemmissä kisaesitteissä.

Muistoja Iisalmesta on kertynyt siis yli kolmenkymmenen vuoden ajalta. Kuviakin on vielä tallessa, joten uskon vielä kirjoittavani muutamia blogeja lisää jollai aikoo tai sitten iliman aikojaa.

 

Tähän loppuun vähän mainoksia, joista klikkaamalla näet edullisia tarjouksia!

*

Jos sinulle on kertynyt useita lainoja, niin kannattaa harkita yhdistelylainaa, jota ohessa esitellään. Lainat yhdistämällä voi saavuttaa satojen eurojen säästöt joka kuukausi. Suomen yhdistelylaina.fi on 100 % kotimainen palvelu, joka kilpailuttaa puolestasi jopa 30 pankin ja rahoituslaitoksen korot. Hakemus käsitellään välittömästi ja saat lainarahat tilillesi parhaimmillaan heti saman päivän aikana. Lainahakemus on ilmainen eikä sido sinua mihinkään, joten hae rohkeasti yhdistelylainaa. Klikkaa ja katso! 

*

Vakuutustiedot.fi on palvelu, jossa jokainen voi ilmaiseksi kilpailuttaa mitä tahansa vakuutuksia.  

*

Renkaat vaihtoon on rengasalan verkkokauppa. Bythjul Norden AB:n pääkonttori on Tukholmassa. Keväällä 2007 on perustettu tytäryhtiöt Suomeen, Tanskaan ja Norjaan. Yritys on toiminut Internetissä vuodesta 2002 ja se on myynyt kymmeniätuhansia renkaita. Tavoitteena on tarjota asiakkaille nopeimmat toimitusajat, paras valikoima ja helppo tapa ostaa netistä.

2 kommenttia artikkeliin ”Kauniita muistoja anoppilasta Iisalmesta

  1. Hei Artsi,

    ihan hauskasti olet kirjoitellut. Nuo ylä-savon versus etelä-savon murteen erot muistuu mieleen Topin kotipuolen puhetavoista, eli tutulle kuulosti esim nuo kakku/kaakku jutut.

    Olet näemmä perhtynyt hyvin ihmisten ja paikkojen historiikkin.
    Ei voi muuta kuin arvostaa!

    Mukavaa jatkoa vaan kirjoittelun parissa!

  2. Kiitos Ulla kommentista! Eihän tuolta Iisalmesta pitkä matka ole Topin kotikonnuille Pielavedelle. Muistan joitakin Topin sanoja, joita en ollut itse kuullut esim. ättäröidä. Kiitos kannustuksesta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.