Tutustuin Jean ja Aino Sibeliuksen kotiin

Sain  20.5.2022 mahdollisuuden tutustua Ainolan rakennuksen sisätiloihin opastetun kierroksen kanssa. Aiemmin olen saanut pihalla pyöriä ympäriinsä talviaikaan avoimien porttien päivänä viime loppuvuodesta. Olen myös Kahvila Auliksessa poikennut joskus. Lukemattomia kertoja olen kyllä ohitse kulkenut kävelylenkkiä tehden.

Ainolan päärakennus 20.5.2022 on ottamassani kuvassa.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Sisätiloissa tein havainnon, että paljasta puupintaa oli näkyvillä niin katossa, seinillä kuin lattiallakin. Yläkerroksen välikattoa kannattelevat pyöröhirret olivat massiivisen näköiset. Sibeliukset muuttivat Ainolaan syksyllä 1904. Vaiheittain oli kaikenlaisia muutostöitä ja parannuksia. Juoksevaa vettä ei Ainolassa ollut Sibeliuksen elinaikana. Veden juoksu putkistossa olisi häirinnyt Jannen sävellystyötä. Sähköt Ainolaan saatiin vuonna 1919.  Ainola ei ensi alkuun millään soveltunut Sibeliukselle työntekoon. Syksyllä talo oli kolea ja vetoinen. Tammikuussa saattoi säveltäjän työtilan lämpötila laskea alle 10 asteen. Tilanne hieman parani, kun hirrenvälejä tilkittiin. Vuoden 1907 aikana rakennuksen seinät vuorattiin ja ilmeisesti samassa yhteydessä myös tapetoitiin. Talo alkoi olla vihdoin työskentelykelpoinen Jannellekin.

Tässä on kirjastotilaa, jossa on komeat pyöröhirret kannattamassa yläkattoa.

Jannella oli ajoittain taipumusta retkahtaa alkoholin syövereihin. Alkuvaiheessa hän pakeni Ainolan koleutta Helsingin ravintoloihin, joissa oli huomattavasti lämpimämpää.  Siellä hän saattoi kuluttaa yhtä iltaa kohti jopa 500 euroa vastaavan summan hummereihin, paloviinaan ja samppanjaan. Vuonna 1908 Janne esimerkiksi ryypiskeli tammikuussa hotelli Fenniassa yli viikon, jonka jälkeen hän joutui hoitoon Diakonissalaitokselle. Kevään ja kesän aikana 1908 Sibeliuksen kurkkua hoidettiin kahdella leikkauksella, ensin Helsingissä ja sitten Berliinissä. Uhkaava kasvain saatiin poistettua ja samalla Jannen terveyskin taisi pelastua. Hän lopetti alkoholinkäytön ja tupakoinnin useiksi vuosiksi.

Sibeliusten puhelin on seinässä. Sen puhelinnumero oli 22.

Oheisella puhelimella saattoi Aino joskus tavoitella miestään Helsingistä, kun melko varmasti tiesi, missä Janne viihtyi. Kun hän joskus sai langan päähän löydetyn miehensä puhelimeen, niin Aino kysyttyään tämän kotiinpaluusta sai vastauksen Jannelta, ettei hän ole mikään ennustaja, vaan säveltäjä.

Tässä on kuva Jean Sibeliuksesta 12.9.1906. Kuvan on ottanut Atelier Nyblin. Se on peräisin Museoviraston kuvakokoelmista.
Kuvassa on etualalla Jannen sänky. Tämä on hänen työhuonettaan.

1940-luvun alussa Janne muutti nukkumaan alakertaan.  Tyttäret olivat jo muuttaneet pois. Hän muutatti alkuperäisen vanhempien makuuhuoneen omaksi makuu- ja työhuoneekseen. Lääkäri ei enää suositellut hänelle portaissa kävelyä, joten sekin oli yksi syy tähän muuttoon. Samassa yhteydessä yläkertaan vievien portaiden alle jääneeseen alkoviin varustettiin säveltäjämestarille peseytymistila.

Piano oli Jannen tärkein työkalu.
Tässä on Jannen sikarinpolttopaikka.
Tässä on osa Sibeliusten astiastoa.
Tässä on pieni komero.
Oikealla näkyy F-duurin takka. Vasemmalla on portaat yläkertaan.

Ainolan salin takan on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck, kuten itse talonkin. Takan tiilet värjäsi Janne Grönroos yksitellen omin käsin. Se on ainoa Ainolan lasitetuista tiilistä valmistettu uuni. Omaperäinen vihreä sävy on hyväksytetty itse Sibeliuksella, joka valvoi tarkoin talonsa valmistumista. Sibelius valitsi ruokasalin takan tiilien väriksi vihreän, sillä puisessa ympäristössä vihreä takka hehkuu kuin puiden lehvistö. Ainolaan luotiin tällä tavalla vertauskuvallinen, rauhoittava metsäinen tunnelma. Vihreä oli yksi Sibeliuksen lempiväreistä ja synteetikkona hän ”kuuli” takan vihreän sävyn F-duurissa.

Pronssinen rintakuva Sibeliuksesta

Ainolan salin nurkkauksessa on John Munsterhjelmin valmistama pronssinen rintakuva Jean Sibeliuksesta. Seinällä on myös Eero Järnefeltin maalaama teos Rantakalliolla sisarestaan Aino Sibeliuksesta.

Ainolassa voi arkkitehtuurin ja esineistön lisäksi myös tutustua kuvataiteeseen. Siellä on esillä lähinaapureiden Pekka Halosen ja Eero Järnefeltin lahjoittamia teoksia. Taidekokoelma on melko mittava ja kodin tunnelman kannalta tärkeä. Sieltä löytyy myös Albert Edelfeltin ja Akseli Gallen-Kallelan teoksia. Erikoisesti Aino Sibeliuksella oli silmää taiteelle, sillä hän oli lapsuudesta lähtien kasvanut kuvataiteen ympäröimänä.

Jean Sibelius tulee Järvenpäässä niin monella tapaa vastaan, että hänestä löytyy vielä minullakin blogin aihetta lisää. Meillä on Sibeliuksenkatua, Kävelykatu Janne, Sibelius-sali, Sibeliuksen patsas ja paljon muuta. Kuviakin minulla jäi vielä monta kymmentä näyttämättä.

Laitan tähän loppuun vähän normaalia enemmän hyviä mainoksia, joissa on erinomaisen hienoja tarjouksia. Tämä alkaa kuitenkin kyselyllä, johon kannattaa vastata! Katso ja klikkaa!

*

  Kesällä vietetään paljon juhlia eri puolilla Suomea. Joskus sattuu vaan käymään niin, että menee päällekkäin synttärit ja rippijuhlat tai muuta vastaavaa. Silloin on todella hyvä olemassa tämä Interfloran palvelumuoto ostaa kukat ja yllättää sankari! Interflora on Suomen johtava kukkatervehdysten toimittaja. Interflora välittää päivittäin satoja tunteita ja tuoksuja kukkatervehdyksillä ympäri Suomen ja myös ulkomaille. Kotimaassa kukkatervehdyksiä toimittaa lähes 300 Interfloran kukkakauppaa. Interflora on maailmanlaajuisesti noin 140 maassa toimiva itsenäisten kukkakauppayrittäjien vapaaehtoinen organisaatio. Suomessa se on toiminut jo vuodesta 1927.

 

*

Lomarengas-konserni on Suomen kokenein mökkivuokraaja ja markkinajohtaja. Tarjolla on ylivoimaisesti Suomen suurin valikoima mökkejä – yli 4000. Niitä on rantamökeistä hiihtomökkeihin ja luksusmökeistä erähenkisiin asumuksiin. Lomarenkaan mökit ovat tunnettuja laadusta, hyvästä varustetasosta ja ystävällisestä isäntäväestä. Mökkien vuokraus onnistuu kätevästi verkosta Suomen suurimmasta mökkiportaalista, joissa vierailee yli 50 000 käyttäjää viikossa. Klikkaa ja katso!

 

*

Luin living on kotimainen kodinsisustus- ja lifestylebrändi, joka on tullut tunnetuksi pääosin laadukkaista kylpytuotteista. Tuotteita on saatavilla yli 25 maassa ympäri maailmaa. Suosituimmat tuotteet valikoimassa ovat hiuspyyhe, spamekko, vauvapyyhe, kylpytakit sekä kaikki peruspyyhkeet.

*

Vieläpä ehtii tällekin kesälle käydä kurkistamassa vaatteita, telttoja ja makuupusseja ym. retkeilytarvikkeita oheisesta linkistä. Se on helppoa tänä päivänä! Partioaitta palvelee luonnossa liikkuvia ympäri Suomen. Partioaitan valikoimassa olevissa tuotteissa korostuu toiminnallisuus, pitkäikäisyys, ympäristöystävällisyys ja huollettavuus.

*

Puhdista saa edullisia terveystarkastuksia! Kaikki laboratoriotestit voi tilata ilman lääkärin lähetettä. Näytteitä otetaan Mehiläisen toimipisteissä 75 paikassa 50 eri paikkakunnalla. Puhti-terveystarkastus maksaa 99 euroa. Testitulokset laboratoriokokeista tulevat yleensä seuraavana arkipäivänä. Klikkaa ja katso itse lisää!

 

*

Renkaat vaihtoon on rengasalan verkkokauppa. Bythjul Norden AB:n pääkonttori on Tukholmassa. Keväällä 2007 on perustettu tytäryhtiöt Suomeen, Tanskaan ja Norjaan. Yritys on toiminut Internetissä vuodesta 2002 ja se on myynyt kymmeniätuhansia renkaita. Tavoitteena on tarjota asiakkaille nopeimmat toimitusajat, paras valikoima ja helppo tapa ostaa netistä.

*

Jos sinulle on kertynyt useita lainoja, niin kannattaa harkita yhdistelylainaa, jota ohessa esitellään. Lainat yhdistämällä voi saavuttaa satojen eurojen säästöt joka kuukausi. Suomen yhdistelylaina.fi on 100 % kotimainen palvelu, joka kilpailuttaa puolestasi jopa 30 pankin ja rahoituslaitoksen korot. Hakemus käsitellään välittömästi ja saat lainarahat tilillesi parhaimmillaan heti saman päivän aikana. Lainahakemus on ilmainen eikä sido sinua mihinkään, joten hae rohkeasti yhdistelylainaa.

*

Kannattaa kilpailuttaa vakuutukset aika ajoin ja muutenkin muistin virkistämiseksi käydä läpi vakuutusturva. On voinut tulla lisättävää tai vähennettävää!  Vakuutustiedot.fi on palvelu, jossa jokainen voi ilmaiseksi kilpailuttaa mitä tahansa vakuutuksia. Täältä saa apua vakuutuksen hankintaan, säästöjen hakemiseen tai vakuutusturvan parantamiseen.

*

Björn Borg perustettiin 1980-luvulla ja tänä päivänä on toimintaa 20 Euroopan maassa. Vuonna 2010 alkoi verkkokauppamyynti ja sen kasvu on ollut erittäin nopeaa. Björn Borg on synonyymi korkealaatuisille tuotteille. Björn Borgin edustama urheilullinen perintö tarkoittaa värikkyyttä, luovuutta ja hauskuutta. Alusvaatteiden lisäksi myydään myös muita vaatteita, kenkiä, laukkuja ja aurinkolaseja.

2 kommenttia artikkeliin ”Tutustuin Jean ja Aino Sibeliuksen kotiin

  1. Hieno paikka ja esittely! Naurahdin tuolle ennustaja-jutulle, en ollut sitä ennen kuullutkaan 🙂

  2. Olin itse kuullut sen aiemmin, mutta tällä opastuskierroksella eräs mies sen kertoi puhelimen luona uudestaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.