Kuuluisan ja urheilullisen evankelistan Kalevi Lehtisen isä Lauri Lehtinen on aikanaan juoksu-urallaan voittanut sekä olympiakultaa että hopeaa. Lauri Lehtinen syntyi 10.8.1908 Kerkkoossa. Kun hän oli kolme vuotias, niin hänen isänsä kuoli. Lapsia jäi kaikkiaan 9 äidille hoidettavaksi, joista Lauri oli viidenneksi vanhin. 12 vuotiaana Lauri lähti kotoaan töitä etsiäkseen. Nuorempana Lauri oli kiinnostunut hiihdosta. Vuonna 1926 hän alkoi pikku hiljalleen harjoitella myös juoksua. Lauri käveli paljon ja sitä kautta hän myös harjoitteli juoksua varten. Armeijan jälkeen alkoi juoksu kiinnostaa myös enemmän. Laurilla oli reumasairaus, josta hän kärsi ihan nuoruudesta alkaen. Välillä hän joutui liikkumaan kainalosauvoin. Siitä huolimatta hänestä oli sisun kautta tulossa suurjuoksija.
Lauri muutti Helsinkiin vuonna 1931. Hän alkoi edustaa Helsingin Tovereita. Hieronta tuli tuolloin myös kuvioihin mukaan ja sillä oli tervehdyttäviä vaikutuksia hänelle. Samaisena vuonna tämä nouseva suurlupaus juoksussa pisteli 5000 metriä Helsingin Eläintarhan kentällä aikaan 14.31,9 jääden vain kolmen sekunnin päähän Paavo Nurmen sen aikaisesta ME-ajasta. Tulevana kesänä 19.6.1932 Los Angelesin olympialaisten karsintakilpailuissa rikkoutui Paavo Nurmen ME ja ennätys parani peräti 14 sekuntia, kun Lauri Lehtinen voitti 5000 m aikaan 14.16,9. Tällä juoksulla Laurista tuli olympialaisten ehdoton voittajasuosikki. Tähän juoksuun lähdettiin tosissaan kaatamaan Paavon ennätystä. Vuorovedolla vedettiin Lauri Lehtisen, Volmari Iso-Hollon ja Lauri Virtasen kesken. Virtanen tipahti aiemmin, mutta Volmarikin pisteli loppuun asti Laurin kannoilla. Maailmanennätyksen jälkeen kuultiin kentällä porilaisten marssi samaan tapaan kuin nykyisin olympiavoiton jälkeen.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Matka Los Angelesiin kesti noin kaksi viikkoa laiva- ja junamatkoineen. Perillä olympiakaupungissa vallitsi helleolosuhteet. Kuumuus oli Laurille myrkkyä! ME-miestä ahdisti myös ennen kisaa perinteiden paino. Hänen täytyi voittaa, niin kuin olivat voittaneet Kolehmainen, Nurmi ja Ritola aiemmin. Lisäpainoa oli tuonut se, kun puolalainen Januz Kusocinski oli 31.7.1932 voittanut 10 000 metriä. Tuo matka oli ollut Suomen kultamatka läpi olympiahistorian tähän mennessä. Nyt oli tehtävä maineen palautuksesta sälytetty Lauri Lehtiselle. Hänen huippuvireensä oli takana päin. Lähes parin viikon laivamatkalla ei pitkän matkan juoksua voinut harjoitella ja sitten oli vielä tuo kuumuus.
Los Angelesin 5000 metrin finaali juostiin 3.8.1932. Muut tipahtivat Lauri Lehtisen vauhdista USA:n Ralph Hilliä lukuun ottamatta. Kun Hill lähti ohittamaan loppusuoralla Lehtistä, aloitti Lauri siksak-juoksun estäen kotisuosikin ohitusyritykset. Se oli tyypillistä Euroopassa juoksukisoissa, mutta Amerikan yleisö ei sitä hyväksynyt. Heitä oli katsomossa 70 000. He buuasivat kovasti. Lehtiselle ja Hillille saatiin kummallekin sama aika 14.30,0. Toista tuntia kesti epätietoisuus juoksun jälkeen. USA oli tehnyt protestin Lehtisen siksakista. Lauri ei itse omien sanojensa mukaan tahallisesti ollut juossut niin, että olisi estänyt Hillin ohitusta. Hän oli viimeisin voimin osin silmät ummessa juossut viimeiset metrit. Lauria ei diskattu, vaan hänet julistettiin voittajaksi 30 cm ennen Hilliä maaliin tulleeksi.
Suomen olympiajoukkueen juoksijoita on tässä lähdössä Berliiniin vuonna 1936. Juoksijat vasemmalta oikealle (harmaapukuiset) ovat: Volmari Iso-Hollo, Martti Matilainen, Gunnar Höckert, Lauri Lehtinen, Hans Telleri, Paavo Nurmi (huoltaja), Arvo Askola ja Ilmari Salminen. Kuvan on ottanut Hugo Sundström. Museovirasto
Berliinin olympialaisten finaalissa 5000 metrillä 1936 aloitti USA:n Donald Lash kovalla vauhdilla, mutta kolme suomalaista ohitti hänet 2000 metrin kohdilla. Sitten kilpailu muodostui Los Angelesin voittajan Lauri Lehtisen ja Gunnar Höckertin väliseksi kamppailuksi. Viimeisellä kierroksella Höckert jätti Lehtisen taakseen ja voitti olympiakultaa ajalla 14.22,2. Laurin aika oli 14.25,8. Kolmas suomalainen Ilmari Salminen oli saamassa pronssia, kunnes hän kaatui 750 metriä ennen maalia ja jäi kuudenneksi. Ilmarin aika oli 14.39,8.
Näiden olympialaisten välissä Lauri Lehtisen reuma äityi tosi pahaksi, joten on ihmeteltävää, kuinka siitä pystyy vielä pinnistämään mitalistiksi maailman parhaiden juoksijoiden joukossa. Lauri toimi poliisina Helsingissä. Vaimonsa Ebban kanssa hän sai kolme lasta. Heistä Kalevi syntyi vuonna 1936 ja hänestä tuli maailman kuulu evankelista. Hän kierteli muun muassa amerikkalaisen Billy Grahamin missioissa mukana ympäri maailmaa.
Tässä on hieman elävää kuvaa vuodelta 1962 Finlandia-katsaus 598 muodossa. Filmissä on monta hienoa tapahtumaa kyseisen vuoden ajalta. Lauri Lehtinen ampuu lähtölaukauksen Paavon polku-juoksutapahtumassa Helsingissä. Linkki on tässä: Finlandia-katsaus 598 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi
Lauri Lehtisen juoksuennätykset eri matkoilla olivat seuraavat:
-
-
-
- 800 m 1.56,3
- 1500 m 3.55,5
- 3000 m 8.19,6 (1933)
- 5000 m 14.16,9 (1932)
- 10 000 m 30.15,0 (1937)
-
-
Lauri Lehtinen osallistui myös pioneerina sotaan. Hän haavoittui jalkaan. Hänen juoksijakaverinsa ja kilpakumppaninsa Gunnar Höckert kuoli sodassa yhtä päivää ennen kuin olisi täyttänyt 30 vuotta. Hän kuoli Karjalankannaksella Karhulan kylän Kinnassaaren lähellä, kun kranaatti osui pikakivääripesäkkeeseen. Lauri Lehtinen lahjoitti vuonna 1940 oman kultamitalinsa Matti Mäkiselle, joka oli palvellut ansiokkaasti ja haavoittunut talvisodassa Karjalankannaksella. Tällä hän halusi kunnioittaa sodassa kaatuneen juoksijatoverinsa Gunnar Höckertin muistoa.
En tiedä sitä, milloin Lauri Lehtisen perhe muutti Helsingistä Keravalle asumaan. Sen tiedän, että Kalevi Lehtinen vietti siellä lapsuuttaan ja nuoruuttaan. Lauri Lehtisen elämä päättyi täällä maallisessa elämässä 4.121973 syöpään 65 vuotiaana. Hänen vaimonsa Ebba eli yli 90-vuotiaaksi. Kalevi Lehtinen kaatui juoksulenkillään Saksassa ja parin sairaalassa olopäivän jälkeen hän menehtyi vuonna 2011. He ovat kaikki kolme Lauri, Ebba ja Kalevi samassa sukuhaudassa Tuusulan Paijalan hautausmaalla. Kuuntelin itse Arto Terosen ja Jouko Vuolteen Kiveen hakatut sarjasta Lauri Lehtisen tarinan. Tee sinäkin samoin. Se kestää 29 minuuttia. Sen voit kuunnella tästä linkistä https://areena.yle.fi/audio/1-2283561 . Siinä kerrotaan Laurin lapsuudesta enemmän kuin minä tässä blogissa. Siinä selviää myös, mikä häntä innosti juoksuun. Esille tulee myös, kuinka hän kävelyä hyödyntämällä harjoitteli juoksua varten. Pieni pätkä tulee selostusta Berliinin 5000 metrin juoksusta.
Laitan tähän loppuun mainoksia. Klikkaa kuvaa ja katsele!
Laatukoru.fi on kotimainen koru- ja kelloalan verkkokauppa. Valikoimiimme kuuluu sekä kotimaisten että kansainvälisten brändien kelloja, koruja ja älykelloja. Lisäksi Laatukorulla on oma kultasepänverstas Hyvinkäällä, jossa valmistetaan Laatukorun omia Silván-brändin timanttikoruja, kuten vihkisormuksia, kihlasormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Silván-timanttikoruja on saatavilla vain Laatukorusta. Laatukorun omien Silván-timanttikorujen lisäksi valikoimistamme löytyy mm. seuraavia brändejä: TAG Heuer, Longines, Tissot, GARMIN, Kalevala, Raymond Weil, Seiko, GANT, Swarovski, Lumoava sekä monia muita!
Cellbesin laaja valikoima koostuu muotivaatteista ja kodin tekstiileistä. Katso ja klikkaa!
NAANTALIN KYLPYLÄ on maankuulu kylpylä- ja kokoushotelli Naantalissa, aivan meren rannalla ja idyllisen Naantalin vanhan kaupungin kyljessä. Kylpylä tarjoaa täydelliset puitteet todelliseen irtiottoon arjesta: tasokkaat huoneet, ylellisen spa & wellness -osaston, useita ravintoloita ja tietysti monipuolista viihdettä. Naantalin Kylpylä on valittu Suomen parhaaksi hotelliksi jo kahtena vuonna peräkkäin kansainvälisessä World Travel Awards -gaalassa. Naantalin Kylpylän omistaa turkulainen perheyritys Sunborn Oy, joka tarjoaa yli 40 vuoden kokemuksella kansainvälisen tason majoitus-, kokous- ja ravintolapalveluita sekä Suomessa että ulkomailla.