Keravalainen olympiajuoksija Olavi Rinteenpää

 Saimme tämän vuoden alkupuolella 10.1.2022 kuulla Olavi Rinteenpään kuolemasta. Hän lähti täältä 97 vuoden iässä vanhimpana suomalaisena olympiakävijänä. Olavi syntyi 24.9.1924 Helsingin maalaiskunnassa Maantiekylässä. Hän varttui kolmilapsisessa perheessä. Rinteenpää harrasti juoksua yhdessä veljensä Auliksen kanssa. He aloittivat urheilemisensa seuratasolla Tuusulan Voima-Veikoissa.

Ensimmäisen ratajuoksun Olavi juoksi kilpaa kesällä 1948. Hän aloitti juoksemisen suhteellisen vanhana. Kolme vuotta myöhemmin hän kokeili sitten estejuoksua. Menestyksen myötä ja myös valmennuksellisten syiden johdosta hän vaihtoi jonkin ajan kuluttua seuran Helsingin Kisa-Veikkoihin. Yhdessä Auliksen kanssa he liittyivät vuonna 1951.

Tässä on menossa Keravan halkijuoksu 1930-luvulla. Toinen vasemmalla on Olavi Rinteenpää. Rinnalla juoksee keravalainen poliisimies Aarre Saarnio. Kuva Neittamo Oy on ikuistanut tämän näkymän. Keravan museo

Varsin nopeasti Olavi Rinteenpäästä kehittyi maailman paras estejuoksija. Ensi kerran hän juoksi esteet vuonna 1951 ja kesällä kaksi vuotta myöhemmin hän juoksi 2.7.1953 epävirallisen maailmanennätyksen 8.44,4. Se oli sekunnin parempi kuin ME-miehen Horace Ashenfelterin ja 3,4 sekuntia parempi kuin Petar Segedinin Euroopan ennätys. Matkan virallisia ennätyksiä alettiin tilastoida virallisesti vasta seuraavana vuonna.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Olavi EM-hopeaa 1954 Bern

Tämä kuva on EM-kilpailuista Bernistä vuodelta 1956. Olavi Rinteenpää on kakkosena. Edessä on Unkarin Sandor Rosznyai.

Helsingin olympiakisoissa vuonna 1952 Olavi Rinteenpää oli neljäs 3000 metrin estejuoksussa ajalla 8.55,6 . Se on todella mahtava suoritus urheilijalta, joka tasan vuoden oli harjoittanut kyseistä matkaa. Toisissa arvokisoissaan vuonna 1954 EM-mittelöissä Bernissä Olavi Rinteenpää voitti hopeamitalin. Hänen aikansa 3000 metrin esteissä oli 8.52,4. Seuraavat arvokisat olivat Melbournen olympialaiset vuonna 1956. Tätä ennen Olavilla oli kovatasoiset juoksukilpailut Unkarissa. Virallinen ME-tulos olisi toteutunut melkoisen varmasti Budapestissä käydyissä kilpailuissa, mutta Rinteenpää kaatui viimeisellä esteellä murtaen samalla kylkiluunsa. Muutoinkin oli Unkarissa tiukka tilanne, sillä suomalaiset juuri ja juuri ehtivät Unkarin kansannousun alta pois. Ensimmäisiä väkivaltaisia yhteenottoja Budapestissä käytiin tuolloin 23. lokakuuta.

Olavi Rinteenpää on kuivaesteellä.

Hyvin vastentahtoisesti Olavi Rinteenpää lähti Melbournen olympiakisoihin marraskuussa 1956.  Hän ei mitenkään ollut voinut vielä toipua Budapestin kaatumisvammoistaan. Olympiakisoissa Olavi karsiutui jo alkuerässä. Myöhemmin Olavi on kertonut, ettei hän olisi vaihtanut elämästään yhtään päivää pois, paitsi sen päivän, kun hän kaatui Budapestissä. Merlbournen olympialaisten avajaiset olivat varsin myöhään Suomen kesään nähden, sillä ne alkoivat 22.11.1956 ja kisat päättyivät 8.12.1956.

Olavi on lähdössä Melbourneen

Tässä valokuvassa on Olavi Rinteenpää lähtemässä Melbournen olympialaisiin Australiaan vuonna 1956. Vaimo ja tytär ovat saattamassa. Kuvan on ottanut Caj Bremer / Lehtikuva. Tämä on ollut myös Keski-Uusimaa-lehdessä.

Olavin seuraavat arvokisat olivat Tukholman EM-kisat vuonna 1958. Siellä hän oli 3000 metrin esteissä 9. ajalla 8.52,6. Tämä vuosi 1958 jäi hänen viimeiseksi urheilu-uralla huipputasolla.

Olavi Rinteenpää asui Keravalla Inkiläntiellä. Sieltä ei ole pitkä matka nykyiseen Keinukallioon, jonka maastossa hän tykkäsi harjoitella. Minäkin olen tuolla tienoilla käynyt pururatalenkkiä tekemässä ja Keinukallion portaita askeltamassa. Olavin valmentautuminen ja harjoittelu tapahtui perheen ja työn lomassa ja ehdoilla. Olavi on vuonna 1980 antanut haastattelun Juoksija-lehdelle, jossa hän antoi myös yhden tärkeän ohjeen urheilijoille ja sopiihan se toki myös kaikille muillekin: ”Hankkikaa pojat itsellenne hyvä vaimo! Silloin kunto nousee – minulle ainakin kävi juuri niin”. 

Olavin omat ennätykset juoksumatkoilla olivat seuraavat:

  • 3000 metrin esteet    8.44,4   Helsinki 2.7.1953
  • 3000 m sileä   8.14,8   Turku 17.7.1953
  • 5000 m   14.11,2    Hamina 13.9.1956
  • 10 000 m   30.00,2   Imatra 13.7.1953

Kilpakenttien ulkopuolella Olavi Rinteenpää teki työuraa hampaiden parissa. Siinä riitti sarkaa, sillä  olihan tiedossa, että kun täyttää 15, niin saadaan mopo ja kun on 30 mittarissa, niin saadaan hampaat. Nykyään on tilanne aivan toinen, kuin silloin ennen sotia ja niiden jälkeen. Valistusta on saatu ja vitamiinipitoisempaa ravintoa.

Tässä on Olavilla purukalustoa kädessään. Hänen työnsä oli toimia hammasteknikkona. Tämä kuva on U.A. Saarisen ottama vuonna 1953 ja se on Museoviraston kuvakokoelmissa.

Olavi aloitti opintonsa hammasteknikoksi oppipoikana Dental-laboratoriossa vuonna 1939. Sota kuitenkin keskeytti nämä opinnot. Hän toimi pari vuotta rintamalla radistina. Hammasteknikoksi hän valmistui sitten vuonna 1949. Ammattiuran Olavi aloitti Helsingissä. 1950-luvun lopulla hän perusti Keravalle oman laboratorion. Erikoishammasteknikon opinnot hän suoritti vuonna 1979. Eläkkeelle hän malttoi jäädä vasta 79-vuotiaana.

Urheilu-uran jälkeen Olavin elämän täyttivät mm. perhe, työ ja shakin peluu. Kuntoilu tietenkin jatkui Olavin arkisissa kuvioissa. Yhdistystoimintaa toteutui Lions-klubilla ja vilkkaassa seuraelämässä. Kesämökkeilyä vietettiin Luopioisissa. Jälkipolvi muistaa Olavin innokkaana seurapelien harrastajana sekä penkkiurheilijana. Hän seurasi eri urheilutapahtumia eläytyen niihin voimakkaasti. Olavin positiivinen energia oli koskettavaa.

Olavi tapasi Hillevi-vaimonsa vappuna Tuusulassa 1946. He avioituivat vuonna 1950 ja muuttivat Vantaalta Keravalle vuonna 1953. Jälkipolvea he saivat neljä lasta, kuusi lastenlasta ja kaksi lapsenlastenlasta. Pitkä avioliitto kesti lähes 70 vuotta Hillevin kuolemaan asti tammikuuhun 2020.

Tämä kuva oli Olavi Rinteenpäästä Helsingin Sanomissa tammikuussa 2022 hänen muistokirjoituksensa yhteydessä.

Viimeiset vuotensa Olavi vietti Keravalla Sorsakorven hoivakodissa. Hänen pitkä ja muistojen täyttämä elämä päättyi siellä. Hän oli loppuun asti kohtelias oma itsensä, onnellinen perheestään ja kiitollinen hyvästä ja rikkaasta elämästään. Hän muisti aina olla tyytyväinen siitä, että oli elämästään pitänyt kunnostaan huolta. Tässä on ohjenuoraa meille kaikille!

Tyylinäytettä Olavin juoksusta

Oheinen kuva Olavi Rinteenpäästä oli muistokirjoituksen yhteydessä HKV:n nettisivuilla. Olavi ja hänen veljensä Aulis liittyivät Helsingin Kisa-Veikkoihin vuonna 1951.

Arto Teronen ja Jouko Vuolle ovat tehneet Olavi Rinteenpään haudalla tarinaa hänestä ohjelmasarjassa Kiveen hakatut. Voit kuunnella sen tästä linkistä:  https://areena.yle.fi/audio/1-62644658

 

Tässä on muutamia mainoksia ja tarjouksia erilaisista palveluista ja tuotteista! Klikkaa ja katso!

*

Jos sinulle on kertynyt useita lainoja, niin kannattaa harkita yhdistelylainaa, jota ohessa esitellään. Lainat yhdistämällä voi saavuttaa satojen eurojen säästöt joka kuukausi. Suomen yhdistelylaina.fi on 100 % kotimainen palvelu, joka kilpailuttaa puolestasi jopa 30 pankin ja rahoituslaitoksen korot. Hakemus käsitellään välittömästi ja saat lainarahat tilillesi parhaimmillaan heti saman päivän aikana. Lainahakemus on ilmainen eikä sido sinua mihinkään, joten hae rohkeasti yhdistelylainaa.

*

Laatukoru.fi on kotimainen koru- ja kelloalan verkkokauppa. Valikoimiimme kuuluu sekä kotimaisten että kansainvälisten brändien kelloja, koruja ja älykelloja. Lisäksi Laatukorulla on oma kultasepänverstas Hyvinkäällä, jossa valmistetaan Laatukorun omia Silván-brändin timanttikoruja, kuten vihkisormuksia, kihlasormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Silván-timanttikoruja on saatavilla vain Laatukorusta. Laatukorun omien Silván-timanttikorujen lisäksi valikoimistamme löytyy mm. seuraavia brändejä: TAG Heuer, Longines, Tissot, GARMIN, Kalevala, Raymond Weil, Seiko, GANT, Swarovski, Lumoava sekä monia muita!

*

NAANTALIN KYLPYLÄ on maankuulu kylpylä- ja kokoushotelli Naantalissa, aivan meren rannalla ja idyllisen Naantalin vanhan kaupungin kyljessä. Kylpylä tarjoaa täydelliset puitteet todelliseen irtiottoon arjesta: tasokkaat huoneet, ylellisen spa & wellness -osaston, useita ravintoloita ja tietysti monipuolista viihdettä. Naantalin Kylpylä on valittu Suomen parhaaksi hotelliksi jo kahtena vuonna peräkkäin kansainvälisessä World Travel Awards -gaalassa. Naantalin Kylpylän omistaa turkulainen perheyritys Sunborn Oy, joka tarjoaa yli 40 vuoden kokemuksella kansainvälisen tason majoitus-, kokous- ja ravintolapalveluita sekä Suomessa että ulkomailla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.