Tarjolle vietyjä kuvia Helsinki vanhoissa kuvissa facebook-ryhmään

 Tämä on nyt neljäs blogini koskien hienoa facebook-ryhmää Helsinki vanhoissa kuvissa. Olen ollut tässä ryhmässä mukana reilun kaksi vuotta. Alusta alkaen olen myös ollut välittämässä vanhoja kuvia nähtäviksi muillekin ryhmän jäsenille, joita tänä aamuna katsoin olevan 89 048. En tiedä, onko Suomessa olemassa yhtä kiinnostavaa ja suurta ryhmää kuin tämä.

Välitän nyt tässä kuvapainotteisessa blogissani  tämän vuoden heinäkuun ja elokuun alun aikana ryhmään postaamia kuvia, jotka kaikkein eniten on muita ryhmäläisiä kiinnostanut. Esittelen vähän myös loppupuolella erästä 1950-luvun valokuvaajaa, jonka ikuistuksia minäkin olen ollut usein välittämässä tarjolle nähtäviksi ryhmäläisille. Hän on Aukusti Tuhka.

Haagan Elanto vuonna 1930

Haaga oli oma kauppala vielä kuvan ottamisen aikaan. Suuri osa haagalaisista kävi töissä Helsingissä, sillä teollisuus kauppalassa oli vähäistä eikä maataloutta ollut lainkaan. Vuoden 1946 alussa 3300 asukkaan kauppala liitettiin Helsingin kaupunkiin. Tuntematon kuvaaja on ottanut ylläolevan kuvan  Haagan Elannosta osoitteessa Asematie 2. Se sai ryhmässä yli 1200 tykkääjää ja kommentteja oli noin 120, joten aika vilkasta oli keskustelu kuvan herättämistä muistoista. Julkaisin tämän kuvan 5.7.2022. Kuva on Helsingin kaupungin museosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Kampin linja-autoasema

 

Erkki Salmela on ottanut oheisen kuvan Kampin linja-autoasemasta. Hän on itse ollut kameransa kanssa Annankatu 34:n kiinteistön katolla. Ajankohta on ollut vuosi 1977. Tämä kuva sai yli 1200 tykkäystä ja melko vilkasta oli myös keskustelu ja kommentointi. Julkaisu oli ryhmässä 6.7.2022. Kuva on Helsingin kaupungin museosta.

Simonkadun puistoalue

Pekka Punkari on kuvannut jalankulkijoita Simonkadun ja linja-autoaseman välisellä puistoalueella vuoden 1977 kesällä. Tämäkin kuva sai yli 1200 tykkäystä ja 131 kommenttia tuli myös. Julkaisu oli 8.7.2022. Kuva on Helsingin kaupungin museosta.

Linja-autoja Rautatietorilla

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Helsingin Rautatietorilta vuonna 1975. Linja-autoja on lähtölaitureissa. Tykkääjiä oli kuvalla 2200 ja kommentteja 186. Joskus on sinistä bussia ajanut myös Taisto. Näin kertoo Simo Salminen laulussaan. Kuva on postattu 8.7.2022 ja se on myös Helsingin kaupungin museosta.

Raitiovaunu tulossa Kalastajatorpalta

Lähinnä kameraa on vähän totisempaa matkustajaporukkaa kuin taaempana. Kyseessä on illan tai paremminkin yön viimeisin raitiovaunu Kalastajatorpalta. Kuvan on ottanut F.E. Fremling vuonna 1946. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Julkaisu oli ryhmässä 12.7.2022 ja se sai noin1100 tykkäystä.

 

Puhelinkoppi ja lastenvaunut

Vuosi 1969 on meneillään tämän kuvan ottamisen aikaan. Nostalginen kuva tuon vuosikymmenen lastenvaunumallistosta ja puhelinkopista, joita ei enää ole. Kommenteissa tuli esille, että puhelinluetteloiden karttasivut olivat pääsääntöisesti hävinneet. Joskus oli kauhee döfis kopissa, kun sitä oli käytetty veskinä. Paljon oli myös mukavia muistoja ihmisillä. Kuinka sitä onkaan mahdettu tulla toimeen ilman kännyköitä, kun niitä nyt on + 3 v? Volker von Bonin on ikuistanut tämän näkymän. Tykkääjiä oli yli tuhat ja kommentteja noin 60. Julkaisu oli ryhmässä18.7.2022.

 

Näkymää Kaisaniemenkadulla

Pukeva, Valioasu ja Vestio ovat olleet olemassa 1970-1980-lukujen taitteessa, kun tämä kuva on otettu Kaisaniemenkadulla. Kuva on Aalto-yliopiston arkistosta. Sillä oli 1800 tykkääjää. Toin sen ryhmään näytille 25.7.2022.

 

Naisten muotia 1960-luvulla

Hannu Lindroos on ikuistanut meillekin nähtäväksi naisten muotia 1960-luvulla. Kuvassa näkyy myös tuon ajan autokantaa. 900 ryhmäläistä tykkäsi kuvasta, jonka postasin 26.7.2022.  Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

 

Karhupuiston raitiovaunupysäkki

Entisajan nuori nainen nousee Kalliossa Karhupuiston pysäkiltä raitiovaunuun. Aikaa on tuosta hetkestä kulunut noin 55 vuotta. Kari Pulkkinen on ottanut tämän kuvan aikavälillä 1967-1969. Kuva oli minun kautta näytillä jo toistamiseen. Sillä oli yli 1700 tykkääjää ja kommentteja oli liki sata tällä kertaa. Postaus oli 2.8.2022. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Tyttö Stenbäckinkatu 2

Tässä on 1950-luvun Helsinkiä. Kuva voisi olla mistä päin kaupunkia tahansa. Se oli tuttua näkymää pyykkeineen niin Kalliossa kuin Töölössäkin ja monin paikoin myös muualla kommenttien mukaan. Eino Heinonen on tämän kuvan ottanut. Kuva on Helsingin kaupungin museosta. Siitä tykkäsi yli 1100 ryhmäläistä. Postasin sen 8.8.2022.

Haluan tuoda lopuksi esille valokuvaajan, joka tavallansa oto-hommina eli oman toimensa ohella välillä kuvaili kamerallakin. Hän on Aukusti Tuhka. Vuoteen 1920 asti hän oli vielä August Tuhkanen. Hän syntyi Viipurissa 15.9.1895 ja kuoli Helsingissä 26.7.1973.  Hän oli taiteilija, opettaja, professori, postikortin tekijä ja valokuvaaja. Hän oli taidegraafikko, joka teki etenkin litografioita ja puupiirroksia. Asuessaan Tampereella 1919-1920 hän piirsi suurella innolla postikortteja ja harrasti sitä myös jonkin verran myöhemmin. Aukusti toimi talvi- ja jatkosodassa TK-piirtäjänä sekä -valokuvaajana, mutta myös elokuvantekijänä. (TK= tiedotuskomppania). Tuhka oli opettajana Suomen taideakatemiassa ja Taideteollisessa oppilaitoksessa opettaen taidegrafiikkaa. Hän on suunnitellut vuoden 1952 olympiakisojen soihdun, joita tehtiin 23 kpl.

 

TK-taiteilija A. Tuhka piirtää luonnonkuvia ja filmaa. Kuva on Sotamuseosta

 

Taidegraafikko ja Professori Aukusti Tuhka 1960-luvun alussa. Kuva Wikipedia.

 

Tässä on lopuksi  joitakin mainoksia, joissa on erinomaisen hyviä tarjouksia. Klikkaa ja katso!

*

 Offerillan kautta löytyy halpoja lahjakortteja. Siellä voi tehdä diilin 1500 eri paikkaan.

*

 Katso Telian tarjouksia! Muutakin löytyy kuin puhelinsopimuksia!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.