Nykyinen kotikaupunkini Järvenpää on saanut julkisuutta aikanaan muutamista ennätyksistä. Täällä on asunut aikanaan Suomen vanhin mies Aarne Arvonen, joka kuoli ollessaan 111 vuotta vanha. Hän oli silloin Euroopan kolmanneksi vanhin mieshenkilö. Järvenpäässä on asunut myös Suomen, Euroopan ja koko maailman pisin ihminen, Väinö Myllyrinne. Hän oli pisimmillään 248 cm pitkä.
Toistakymmentä elämänsä viimeisintä vuottaan Väinö Myllyrinne asui Järvenpäässä. Hän syntyi 27.2.1909 Helsingissä ja kuoli 54 vuotiaana 13.4.1963 Helsingissä. Vielä Väinön ollessa pikku poika perhe muutti Merikarvialle. Väinön isoisä Manasse oli toiminut myllärinä aikanaan ja siitä tuli sitten sukunimi Myllyrinne. Isä Nestor Manassenpoika syntyi Kankaanpäässä ja äiti Anna Maria omaa sukua Keränen syntyi Paltamossa 4.12.1880.
Nestor ja Anna Maria Myllyrinne saivat kaikkiaan kahdeksan lasta, joista kaksi kuoli jo varhaisessa iässä. Väinö oli perheen toiseksi vanhin lapsi. Lapsuudessa Väinö asui monessa eri paikassa, sillä hänen perheensä muutti usein. Väinön isä oli poliisi. Merikarvialla ollessa hän toimi kalakauppiaana. Sittemmin isä alkoi liikkua kiertävänä kauppiaana aina Pohjois-Suomea myöten. Lopulta hän jätti perheensä. Väinön äiti oli ammatiltaan ompelija.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Väinö kävi armeijan Viipurissa vuosina 1929-1931 raskaassa tykistörykmentissä. Hän oli tuolloin 220 cm pitkä ja hyvin vahva tykkimies. Armeijan jälkeen Väinö muutti Helsinkiin, aluksi vanhemman veljensä Erkin luo. Häntä kiinnosti tuolloin urheilu, erityisesti paini ja nyrkkeily. Vähän myöhemmin hän liittyikin painin kautta Helsingin atleettiklubiin. Näitä Helsingin aikoja Väinö asusteli Puu-Käpylän alueella. Hän kävi myös töissä Vallilan puutavarassa Kyläsaarenkatu 10 junavaunujen purkajana. Hän oli töissä myös AGA:ssa ja siellä hän sai asua työpaikallaan. Töissä hänestä pidettiin, sillä hän oli mukava ja sympaattinen kaveri.
Vuonna 1935 Väinö Myllyrinne lähti sirkuksen kanssa kiertämään Eurooppaa. Hän oli sirkuksen lisäksi myös showpainijana mukana. Näillä kiertueilla hän liikkui sirkusseurueen mukana omalla autollaan. Se oli varta vasten hänen mittoihinsa tehty ja hänen penkkinsä ajaessaan oli siellä takapenkin tienoilla. Väinö pärjäsi ulkomailla hyvin, sillä hän osasi suomen lisäksi puhua auttavasti neljää kieltä; saksaa, italiaa, ruotsia ja englantia.
Sirkushommissa Väinö tienasi melkoisen hyvin. Hänen siskonsa Aino alkoi rakennuttamaan taloa Merikarvialle vuonna 1936. Väinö rahoitti aika lailla tätä siskonsa taloprojektia. Myöhemmin hän itse vietti siellä paljon aikaansa. Kattokorkeus oli siellä tehty Väinön antamien mittojen mukaan. Ei siis ollut ihme, että Väinö viihtyi siellä.
Talvisodan alkaessa Väinö palasi Euroopan kiertueelta kotimaahan. Hän palveli sotien ajan kotirintamalla tehden töitä Miinapajalla Katajanokalla. Tuohon aikaa ruokaa säännösteltiin, mutta iso mies sai kaksinkertaisesti ruokakuponkeja. Sota-aikana Väinö solmi avioliiton merikarvialaisen Anna-Liisa Puistosen kanssa. Pituuseroa pariskunnalla oli noin 70 cm. Avioliitto oli lyhyt. Se jäi parin vuoden mittaiseksi ja lapsettomaksi.
Ihmeellistä Väinön pituuskasvussa oli se, että hän koki uuden kasvukauden vielä 40-vuotiaana. Mittaa tuli armeijan aikaiseen pituuteen lisää vielä 28 cm. Hän oli tuon kasvun jälkeen 248 cm pitkä. Hän painoi siinä 170-180n kg välillä. Sylimitta hänellä oli 275 cm. Hänen rinnanympärys oli 170 cm. Tässä niitä tärkeimpiä mittoja Väinöstä.
Väinö kuului isokenkäisiin. Kengän numero oli kokoa 66 ja paidan numero oli 58. Syy Myllyrinteen pituuskasvuun oli ilmeisesti ollut aivolisäkkeen liikakasvu, kuten erittäin pitkillä ihmisillä yleensä on ollut.
Maailman pisin mies vietti aika liikkuvaa elämää. Lapsena oli tiuhaan muuttoja paikkakunnalta toiselle ja 1930-luvulla hän kiersi sirkuksen kanssa ympäri Eurooppaa. Vuonna 1946 Väinö muutti ja asettautui Järvenpäähän. Hänen kotinsa oli Satukallion kaupunginosassa. Siellä hänellä oli pieni kanala, jota hän piti kymmenen vuotta. Se käsitti noin 300 kanaa. Puutarhassa oli myös omenapuita. Kotoaan käsin Väinö harjoitti pienimuotoista liiketoimintaa myymällä kananmunia ja omenia. Kauppa kävi välillä varsin hyvin, kun ihmiset halusivat uteliaisuuttaan ostojen myötä nähdä ison miehen.
Tunnettu urheiluväen kirurgi Pekka Peltokallio hoiti Väinö Myllyrinnettä 1960-luvun alussa Helsingin kirurgisessa sairaalassa. Hänelle Väinö oli kertonut elämänsä olevan välillä hyvin vaikeaa. Lapset juoksivat laumoina hänen perässään. Aikuiset tuijottivat häntä kuin toiselta planeetalta tullutta. Hänen piti vain hyväksyä ja suostua ihmisten loputtomaan tuijotteluun ja huuteluun.
Viimeisinä vuosinaan Väinö sairasti sokeritautia. Hänellä oli myös reumaa ja nivelkulumia. Syksyllä 1962 Väinö kompastui betoniportaissa kaatuen ja murtaen lonkkansa. Hän ei mahtunut makuulle ambulanssiin, vaan hänen piti istua paareilla pää katossa. Tämän noin puoli vuotisen sairaalarupeaman aikana hänellä havaittiin myös aivokasvain, joka taisi olla hänen lopullinen kuolinsyy huhtikuussa 1963. Viimeinen sairaala oli sädehoitoklinikka.
Väinö Myllyrinne on haudattu Järvenpäähän. Huomioitavaa on, että arkuntekijä oli saanut mitan 250 cm tehdäkseen arkun. Väinö ei siihen mahtunut jalat suorina. Jäi selvittämättä, oliko arkuntekijä tehnyt mittavirheen, vai oliko pituuskasvu jatkunut vielä edellisten mittausten jälkeen.
Parinkymmenen vuoden ajan sai Väinö Myllyrinne olla maailman pisin mies. Pituuden, isouden ja voimakkuuden lisäksi hänen mainittiin olevan lempeä, mukava ja hyväluonteinen. Kuinka paljon on Väinö tosiaankin joutunut kantamaan sisällään murheita, jotka ovat johtuneet kiusaamisesta. Pilkkaajat ja kiusaajat ovat pelastuneet pälkähästä Väinön lempeyden ja kiltteyden ansiosta. Kuinka voikaan kuolinilmoituksen muistolauseen kuvitella sellaiseksi, että kaiken jälkeen oli Väinölle varmaankin ollut helpotus päästä Herran seurassa kotiin.
Tässä on jälleen muutamia mainoksia, joissa on mahtavia erikoistarjouksia. Tarjoan teille tätä vaihtoehtoa tehdä tilauksia eri tuotteista netin kautta. Se on ekologista ja terveellistä! Ei tarvitse tehdä pitkiä matkoja, eikä tarvitse jonottaa. Ihan kotisohvalta käsin pääset tekemään hyviä ostoksia, tai lainaamaan rahaa, kilpailuttamaan vakuutuksia ja kaikkea mahdollista muuta. Toimitukset tulevat lähimpään haluamaasi postin toimipisteeseen tai ihan kotiovelle. Katso ja klikkaa!
Käypä kurkistamassa Vallilan tuotteita. Sieltä löytyy verhoja, mattoja ja kaikkea kodin sisustamiseen liittyvää. Huomio myös tämä KESÄALE!
Olette sujuvakynäinen kirjoittaja, jonka Väinö-jutussa ei asiavirheitä liiemmällti ole. Toki suvun albumikuvia ette ole sieltä (=minulta) varmaankaan saanut,
vaan ehkä netistä. On niitä siellä jonkin verran jakamanani. Väinön kotitalo ei suinkaan ole tuo kuvan talo, vaan ihan jokin muu. Hyvää loppuvuotta!
Kiitos kommentista!
Kiitos myös oikaisusta, ettei olekaan Väinön kotitalo kyseessä! Olen itse melko paljon kävellyt järvenpääläisenä Satukalliossa ja jotenkin sisäistin sen sinne, koska paljon on kesäaikaan samantyyppisiä taloja. Poistan kuvan nyt heti! Muiden kuvien suhteen ajattelin, että kun on yli 50 vuotta kulunut, niin niihin yleensä pätee se sääntö, että niitä voi hyödyntää, kun ilmoittaa, mistä kuva on peräisin. Kaikkea hyvää!