Roihuvuori vanhoissa kuvissa

 

Roihuvuori kuuluu Herttoniemen kaupunginosaan. Ruotsiksi se on Kasberget. Roihuvuori on Strömsinlahden ja Porolahden rannalla. Naapurissa on Herttoniemenranta, Marjaniemi ja Tammisalo. Matkaa Helsingin keskustaan on linnuntietä noin 7 km ja tietä pitkin noin 10 km. Asukkaita on noin 7900 (vuosi 2019) ja se on 5143 asukasta/km2. Työpaikkoja alueella on noin 1000 hengelle.

Pääosa tällä kertaa näytille tuomista kuvista on 1950-luvulta. Yritän tuoda niitä esille kronologisessa järjestyksessä.

Strömsin kartano

Arne Wilhelm Rancken on ikuistanut kuvan Strömsin kartanosta vuonna 1936. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Kustavilaista tyyliä edustava päärakennus valmistui vuonna 1794. Kuvassa oleva kiinteistö on saanut nykyisen ulkoasunsa vuonna 1910. Silloin talon yläkertaa korotettiin ja katto muutettiin mansardikatoksi. Vuonna 1950 kartano maineen siirtyi viimeiseltä yksityiseltä omistajalta varatuomari Gustaf von Wintheriltä Kulutusosuuskuntien Keskusliitolle. Nykyisin tiloissa toimii Itä-Helsingin musiikkiopisto. Kartanon päärakennuksessa toimii Helsingin kuvataidekoulu.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

OTK-opisto

Strömsin kartanon mailla toimi 1950-luvulla OTK:n opisto. Tämän kuvan lahjoittaja on Saima Raatikainen, joka oli opistossa keittäjänä. Rakennuksessa toimi osuuskauppakoulu, myöhemmin E-Instituutti. Osoite on Untuvaisentie 10. HKM

Poika hiihtämässä

Olemme edelleen kuvan myötä entisen Strömsin kartanon ja sittemmin Kulutusosuuskuntien keskusliiton alueella Strömstadin puistossa. Poika hiihtelee 1950-luvulla näissä maisemissa. Kuvan on ottanut Veikko Ekholm.

Roihuvuorentietä

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Roihuvuorentie 10-16 ja Tuhkimontie 12 tienoolta 1950-luvulla. Etualalla on Elanto. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Käsitöitä

Käsityötunti on tytöillä menossa Porolahden kansakoulussa vuonna 1957. Koulu on ollut osoitteessa Roihuvuorentie 2. Kuvan on ottanut Heikki Havas. Se on Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista.

Roihuvuorentie 18

Kuvassa vasemmalla on Roihuvuorentie 18. Se on rakennettu vuosien 1955-1956 aikana. Tämän kuvan on ikuistanut Arvo Kajantie 1957-1959 välisenä aikana. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Osuuskauppamuseo

Osuuskauppamuseo sijaitsee Strömsin kartanon ja myöhemmin Kulutusosuuskuntien keskusliiton mailla Untuvaisentie 10. Tämä kuva on Työväen arkistosta.

Strömsinlahti

Strömsinlahti on Marjaniemen, Roihuvuoren ja Tammisalon välissä. Tämä kuva on Arvo Kajantien ottama vuonna 1958. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Lumikintie

Tässä ollaan keväässä Lumikintiellä Roihuvuoressa. Tarkka ajankohta on 20.4.1958, kun Erik Friman on tämän näkymän ikuistanut. 1950-luku on ollut voimakasta rakentamisen aikaa näillä tienoilla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ilmakuvaa Roihiksesta

Paljon on taloja noussut Roihuvuoressa. Aika paljon ne muistuttavat toisiaan. Heino Parkkari on ollut ottamassa tätä ilmakuvaa vuonna 1958. Etualalla on Punahilkantie 1, 2 ja 4. Keskellä on Roihuvuorentie 32 ja Lumikintie 1. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Prinssintiellä

Bussi on tulossa pääteasemalle. Kuva on otettu 20.4.1958 Erik Frimanin toimesta. Tässä ollaan Prinssintie 2 ja 4 sekä Punahilkantie 1 ja 2. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tuhkimontie 10

J. Levanto on ottanut kuvaa vuonna 1956 valmistuneesta rakennuksesta Tuhkimontie 10 kaksi vuotta sen jälkeen. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Koulun rakentaminen

Tässä rakennetaan koulua Vuorenpeikontie 7. Valokuvaamo Kienanen ja ehkä Niilo itse on kuvan ottanut vuonna 1960. Helsingin kaupunginmuseo on kuvan arkistoinut.

Roihuvuoren alueen raja kulkee etelässä Johan Sederholmin tietä. Idässä Marjaniemen suunnalla on rajana perinteisesti ollut Mustapuro, mutta nykyisin Marjaniemen siirtolapuutarhan ojan länsipuolinen osa kuitenkin katsotaan kuuluvaksi Vartiokylän kaupunginosaan. Itäosan puoleinen metsikkö ja niitty Strömsinlahden rannalla kuuluu taas Roihuvuoreen. Pohjoisessa on rajana Itäväylä. Lännessä Roihuvuoren erottaa Herttoniemen yritysalueesta kapea vihervyöhyke, jonka länsireunaa pitkin osa-alueiden raja kulkee. Pohjois-eteläsuunnassa kulkevan Sahaajakadun puolella olevat rakennukset kuuluvat Herttoniemen yritysalueisiin.

Roihuvuoren alue liitettiin Helsingin maalaiskunnasta Helsingin kaupunkiin vuoden 1946 suuressa alueliitoksessa.

Jatkan Roihuvuoresta myöhemmin uudestaan kuvapainotteista blogia. Herttoniemestä olen jo yhden kirjoituksen kyhännyt. Helsingistä on kaiken kaikkiaan jo yli 20 blogia valmiina eri puolilta. Linkki niihin ja myös muihin kirjoituksiini löytyy blogini lopusta.

Laitan tähän loppuun muutaman mainosvinkin. Se on ekologista ja terveellistä tänä päivänä etänä ostella tavaroita, niin eivät bakteerit eikä basillit tartu. Katso ja klikkaa! 

*

Hobbyboxin kautta löytyy monenlaista tuotetta erikoishintaan. Joskus olen nähnyt siellä jopa 70 %:n Alet. Siellä on sähköpöydästä lähtien kaikkea mielenkiintoista. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Käypä kurkistamassa ja viihtymässä Maailman onnellisimman maan parhaassa hotellissa! Klikkaa oheista kuvaa ja katso, mitä siellä on tarjolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.