Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Linnanmäki

Linnanmäki sijaitsee Helsingissä Alppiharjun kaupunginosassa. Se avattiin 27.5.1950. Osoite on Tivolikatu 1. Linnanmäen omistaa Lasten Päivän säätiö. Toimintakausi on huhtikuusta lokakuun loppuun. Alueen pinta-ala on 75 000 m2. Siellä käy noin miljoona asiakasta vuodessa.

Signe Brander 1912

Arvostettu Helsingin kuvaaja Signe Brander on ikuistanut näkymää Vesilinnanmäeltä itään vuonna 1912. Vajaan 40 vuoden jälkeen tähän pystytettiin mahtavan suosion saanut huvipuisto. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Vesilinnanmäki on Alppipuiston korkein kallio, joka oli saanut nimensä mäellä sijaitsevista vesisäiliöistä. Ne eivät enää ole alkuperäisessä käytössään. Toinen niistä toimii nykyään sisävuoristorata Linnunrata extrana. Toisesta on tehty varastotila.

Linnanmäkeä rakennetaan

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Linnanmäen rakentamisesta vuonna 1950. Sitä pystytetään vaiheittain Alppilan vesilinnan ympärillä. Kuva on Suomen Valokuvataiteen museosta.

Vuoristorata vuonna 1952

Monifoto on kuvannut Linnanmäkeä Olympiavuonna 1952. Tässä on hieno näkymä myös vuoristoradasta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Alun perin vuoristoradan käyttöiäksi arveltiin 15 vuotta, mutta se vaan on yhä edelleen käytössä.

Vuoristorataa

Elämää on joskus verrattu vuoristorataan, kun on ylämäkiä ja alamäkiä. Tuntematon kuvaaja on ottanut tämän kuvan, jossa juna on vauhdissa mäen päällä. Kyseessä on 1950-luku. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Linnanmäkeä 1950-luvulla

Arvo Kajantie on ikuistanut näkymää Linnanmäeltä 1950-luvulla. Keskellä on labyrintti-rakennus ja taustalla näkyy vuoristorataa. Linnanmäki on useiden vuosikymmenien ajan ollut Suomen suosituin turistikohde. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Linnanmäen sisään kulku

Linnanmäen huvipuiston toinen sisään kulku on tässä Aukusti Tuhkan ottamassa kuvassa. Ajankohta on vuosi 1954. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Vedenneitoja vuonna 1955

Linnanmäen vedenneitoja on kuvannut U.A. Saarinen vuonna 1955. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Vedenneitohalli suljettiin vuonna 1980. Naisasialiitto Unioni piti hallin toimintaa naisten arvoa alentavana ja lähetti siitä kirjelmän Linnanmäen johdolle.

Suomalaisia Linnanmäellä

Vuoden 1954 Miss Suomi-kilpailuissa Liisi ”Lippe” Marjatta Hokkanen valittiin perintöprinsessaksi ”Kansikuvatyttö”-tittelillä. Tässä hän on jo Suomalainen, sillä tämä kuva on vuodelta 1955. Tässä on pilapiirtäjä Kari vaimonsa kanssa Linnanmäellä. Päivän kuva Pohjakallio on tämän näkymän ikuistanut ja kuva löytyy Valkeakosken museoista.

Vappu 1959 Linnanmäki

Arvo Kajantie on kuvannut ihmisiä Linnanmäellä vappuna 1959. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Paul Anka Linnanmäellä vuonna 1959

Maailmankuulu laulaja Paul Anka vieraili Linnanmäellä 19.8.1959. Hän on libanonilaistaustainen laulaja, joka on tällä hetkellä 81 vuotias. Varmasti yleisö kuuli Lintsillä hänen vuoden 1957 julkaistun levyn Diana. Se oli hänen ensimmäinen hittinsä. Peacock-teatteri on rakennettu vuonna 1956. Tämä kuva on U.A. Saarisen ottama ja se on Museoviraston kuvakokoelmista.

Yleisöä Paul Ankan esityksessä

Valtaosa oli tyttöjä Paul Ankan yleisöstä Linnanmäellä elokuussa 1959. Tämäkin kuva on U.A. Saarisen ottama ja se on Museovirastosta.

Linnanmäellä on sattunut joitakin vakavia onnettomuuksia vuosikymmenien varrella. Suhteessa suureen kävijämäärään niitä on kuitenkin ollut melko vähän. Huvipuistossa on kaksi ihmistä kuollut vuoristoradan yhteydessä. Vuonna 1953 kuoli vuoristoradan kuljettaja. Vuonna 1985 kuoli henkilö, joka oli onnistunut avaamaan vaunun turvapuomin ja putosi siten vuoristoradasta.

Tähän laitan linkin, jonka kautta pääsee kurkistamaan elävien kuvien  kautta vuoden 1959 tapahtumiin. Kari Uusitalo on toimittanut oheisen Finlandia-katsauksen no 420. Kahdeksan minuutin koosteessa on Tampereen messuista, YK:n pakolaisista, Työväen Urheiluliiton marssista sekä Linnanmäestä filmiä. Tino Rossi laulaa ihmisten sydämiin Peacockissa esiintyessään. Kansallinen audiovisuaalinen instituutti on tämän arvokkaan aineiston arkistoinut: Finlandia-katsaus 420 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Jatkan kuvapainotteisia blogejani myös Linnanmäeltä. Tässä ensimmäiset 11 kuvaa 1950-luvulta. Blogini lopussa on linkki, jonka kautta pääsee kurkistamaan aiemmin tehtyjä Helsinki-aiheisia blogeja, joita olen tehnyt jo yli kaksikymmentä. Muista aiheista on tarinaa 80 blogin verran.

Laitan tähän loppuun muutaman mainosvinkin. Se on ekologista ja terveellistä tänä päivänä etänä ostella tavaroita, niin eivät bakteerit eikä basillit tartu. Katso ja klikkaa! 

*

Suomen yhdistelylainan kautta voit hoitaa kaikki entiset pikkulainat ja osamaksut pois! Käy katsomassa!

*

Älyttömän edullisia älykelloja ja koruja voit löytää täältä. Katso ja klikkaa!

*

Offerillan kautta sinulla on mahdollisuus hankkia edullisesti lahjakortteja eri yrityksiin. Käy katsomassa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.