Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Kaisaniemenkatu

Viimeisimpien työvuosieni aikana ei ollut montaa päivää, etten Kaisaniemenkatua tallustellut rautatieasemalta Kruununhakaan Rauhankadulle ja takaisin asemalle. Nämä kävelyt päättyivät kesällä 2019, kun jäin Kansallisarkistosta eläkkeelle.

Kaisaniemenkadulle vein joskus tiimikaverini kahville One Way Missionin tiloihin. Eihän sinne työpaikaltamme ollut kuin parisen sataa metriä. Joskus kävimme syömässä asematunnelissa, jonne menimme Kaisaniemenkadun ja Vuorikadun kulman kohdilta. Siellä oli hyvä ruokapaikka, jossa oli ihan kotitekoisen tuntuista ruokaa ja siinä oli hyvä hinta- ja laatusuhde. Herkullinen uunimakkarakin oli kaksi kertaa sen kokoinen, mitä omassa ruokalassamme oli.

Tuon tähän tarjolle vanhoja valokuvia suurin piirtein kronologisessa järjestyksessä alkaen vanhimmasta kuvasta nuorempaan. Tällä kertaa on Helsingin kohteista vuorossa Kaisaniemenkatu. Kaisaniemestä yleensä ja erikoisesti puiston alueesta olen jo yhden kuvapainotteisen blogin tehnyt. Siinä oli paljon kuvia 1900-luvun alkupuolelta. Sieltäkin on jatko-osaa tulossa, kuten muualtakin näistä Helsinki-aiheisista blogeista, joita olen jo reilun kaksikymmentä tehnyt eri puolilta.

Kauppapalatsi

Tässä saa vähän käsitystä kantikkaista autoista, joita tässäkin kuvassa on jonkin verran. Olemme kuvan myötä vuodessa 1929. Oheisen rakennuksen yläosassa lukee Kauppapalatsi. Osoite on Kaisaniemenkatu 7. Tämän näkymän on ikuistanut Olof Sundström. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Kaisaniemenkatu 7

Tämä Anton Rönnbergin ottama kuva on samalta vuodelta 1929, kuin tuo Sundströmin aloituskuva ja sama rakennuskin tässä on vähän laajemmassa näkymässä. Kuvassa näkyy Kaisaniemenkatu 7 ja kulmassa on Kaisaniemenkatu 3. Tämäkin kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kaisaniemenkatu 1

Fredrik Runeberg on 1930-luvulla kuvannut näkymää Kaisaniemenkatu 1 ja Mikonkatu 13 kulmatalosta ympäristöineen. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Erik von Frenckell vuonna 1931

Apulaiskaupunginjohtaja Erik von Frenckell seuraa poliisin tarkastusoperaatiota vuonna 1931 Kaisaniemenkadulla. Pietinen on ollut kameransa kanssa paikalla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Kaisaniemenkatu 1 pihakuvaa

Aiemmin oli tämä talo kadun puolelta. Nyt se nähdään Olof Sundströmin ottamassa kuvassa pihan puolelta. Pohjoismainen paperikomppania on sijainnut täällä. Kuva on otettu vuonna 1932. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kaisaniemenkatu 1

Foto Roos on vuonna 1934 kuvannut Kaisaniemenkatu 1 tienoota. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pohjan liikerakennus

Arkkitehti Oiva Kallio on suunnitellut tämän henkivakuutusyhtiö Pohjan liikerakennuksen, joka on tässä keskellä kuvaa. Se valmistui vuonna 1930. Aarne Pietinen on tämän kuvan ottanut 1940-luvun alkupuolella. Myöhemminhän tässä toimi nuorison suosima vaatetuspaikka Teinitalo. Tämä kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Pommitettua Kaisaniemenkatua

Tässä olemme kuvan myötä Kaisaniemenkadun ja Vuorikadun kulmauksessa. Helsinkiä on pommitettu. Osvald Hedenström alias Hede on ottanut tämän kuvan 7.4.1944. Se on Sotamuseosta peräisin.

Ulkoilmabaari 1952

Olympiakisat Helsingissä lähestyvät. Ravintoloita ja baareja tarvitaan tuolloin lisää. Tässä rakennetaan ulkoilmabaaria Kaisaniemenkadulla 26.6.1952. Hugo Sundströn on tämän kuvan ottanut. Kuva on Museoviraston kokoelmista.

 

Kaisaniemenkatua vuonna 1960

Erkki Voutilainen on ottanut kamerallaan yleisnäkymää Kaisaniemenkadulta Hakaniemen suuntaan. Ajankohta on ollut 8.1.1960. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Liikenneympyrä

Tuntematon kuvaaja on napannut näkymän liikenneympyrän tienoilta 1960-luvulla. Kuva on Pitkänsillan suuntaan. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Liikenneympyrää

Vähän edellistä kuvaa kauempaa on Niilo Kienanen väreissä kuvannut Kaisaniemenkatua. Kuva on otettu vuosien 1960-1963 aikana. Se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Kaisaniemenkatu 5

Tuntematon kuvaaja on ollut kameran kanssa liikkeellä vuosien 1967-1969 aikana ja ikuistanut tämän näkymän vaatetusalan liikkeestä Pukevasta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pääset blogini lopusta arkistoa klikkaamalla katsomaan aiempia kuvapainotteisia kirjoitelmiani.

Laitan tähän loppuun muutaman mainosvinkin. Se on ekologista ja terveellistä tänä päivänä etänä ostella tavaroita, niin eivät bakteerit eikä basillit tartu. Katso ja klikkaa! 

*

Muodista kiinnostuneille ja muotitietoisille naisille löytyy Lindexistä vaikka mitä sekä lapsille myös!

*

Löydä unelmiesi korut ja kellot Laatukorun upeasta valikoimasta! Klikkaa ja katso! 

*

Katso ja klikkaa, mitä Telia tarjoaa!

*

Tee Offerillan kanssa diili. Siihen löytyy 1500 edullista mahdollisuutta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.