Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Raitiovaunuliikenne

Lokakuussa 2022 kirjoitin blogin, jossa käsittelin joukkoliikenteen kehitystä Helsingissä. Hevosraitiovaunuilla lähdettiin liikenteeseen ensimmäiseksi. Se tapahtui vuonna 1888. Hevosia oli tuolloin paljon mukana myös tavaraliikenteessä. Tällä kertaa on vanhin kuva vuodelta 1893 Pohjoisesplanadilta. Siitä aloitan ja siirryn kronologisesti vanhemmasta nuorempaan kuvaan.

Pohjoisesplanadi 1893

Daniel Nyblin on ollut aikansa tunnetuimpia valokuvaajia Suomessa. Tässä hän on ikuistanut näkymää vuodelta 1893 meillekin nähtäväksi. Kuvassa ollaan Pohjoisesplanadilla ja vasemmalla on talot numero 19, 17 ja 15.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Hevosraitiovaunu Lauttasaari

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Lauttasaaresta 1910-luvulla. Tarkkaa ajankohtaa ei ole tiedossa, mutta hevosvetoinen raitioliikenne alkoi Lauttasaaressa vuonna 1913 ja päättyi 31.10.1917. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Läntinen Brahenkatu

K.O. Broström on ikuistanut näkymän Läntinen Brahenkatu 2 b ja 6 sekä Josafatinkatu 5 ja 7. Oikealla on Kallion urheilukenttä. Raitiovaunu on kääntymässä Helsinginkadulle. Kuva on otettu vuosien 1920-1923 aikana. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kaksi rahastajaa

Tuntematon kuvaaja on ottanut valokuvan kahdesta raitiovaunun rahastajasta vaunun edessä 1920-luvulla. Vasemmalla olevan nimikin on vielä tiedossa. Hän on Ruth Saario. HKM

Hevosvetoinen raitiovaunu

Itse hevosta ei ole näkyvissä, vaikka kyseessä on hevosvetoinen raitiovaunu. Tässä ollaan näytösluonteisella matkalla Ruotsalaisen teatterin kohdilla Erottajalla. Aarne Pietinen Oy on tämän kuvan ottanut vuonna 1936. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Tullaan Kalastajatorpalta

Munkkiniemestä Kalastajatorpalta on tulossa myöhäisen illan viimeinen raitiovaunu. Frans Evert Fremling on ottanut kuvaa raitiovaunun matkustajista vuonna 1946. Kuva on Museovirastosta.

Hakaniemi 1967

Unto Laitila on kuvannut liikennettä Hakaniemessä 18.11.1967. Kuva HKM

Vallilassa

Liikennettä Vallilassa on ikuistanut Birger Enbom vuonna 1967. Kuva HKM

Karhupuisto

Nuori nainen on nousemassa raitiovaunuun Karhupuiston pysäkillä Kalliossa vuosien 1967-1969 välillä. Kari Pulkkinen on ottanut tämän kuvan, joka on peräisin Museoviraston kuvakokoelmista.

Vallilan raitiovaunuhalli

Kuvan Vallilan raitiovaunuhalleilta Hämeentie 84-90 on ottanut Unto Laitila. Ajankohta on ollut vuosi 1970. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin. Vallilan raitiovaunuhallit on rakennettu 1910-luvulla. Raitiotie- ja omnibusyhtiön kalusto- ja korjaushallin ensimmäinen osa valmistui 1914 ja sen suunnittelija oli tunnettu arkkitehti Selim A. Lindqvist. Vuosikymmenien aikana on varikko laajentunut pätkittäin ja täyttänyt lopulta koko korttelin.

Kaluston esittelyä 1971

Vanhan raitiovaunukaluston esittelyä on Helsinki-päivänä kesäkuussa 1971. Tässä ollaan Tehtaankatu 21 kohdilla. Kuvan on ottanut Carl Gustaf Gröndahl. Kuva HKM

Julkisen liikenteen päivä

Julkisen liikenteen päivää on vietetty Helsingissä 15.5.1972. Kari Hakli on ikuistanut tapahtumaa. Kuva HKM

Mannerheimintie 34

Patrick Oras on kuvannut liikennettä Mannerheimintie 34 kohdilla vuonna 1972. Kuva HKM

Aleksanterinkatu 11 ja 13

Volker von Bonin on kuvannut raitiovaunua, joka on Aleksanterinkatu 11 ja 13 kohdilla. Ajankohdasta ei ole tietoa, mutta raitiovaunusta voi päätellä, että 1970-luvusta on kyse. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Ensi linja 3

Raitiovaunu on Maalariammattikoulun kohdilla Kalliossa Ensi linja 3. Vuosi on 1976 tai 1977, kun kuva on otettu. Se on Aalto yliopiston arkistosta peräisin.

Asujen esittelyä

Helsingin kaupungin liikennelaitoksen toimesta on otettu kuva henkilöstön uusista työvaatteista sekä kuljettajan että rahastajan osalta. Kuva on vuodelta 1977. HKM

Laitan tähän linkin siihen blogiin, jossa kerroin joukkoliikenteen kehityksen alkuvaiheista sekä raitiovaunujen että linja-autojen osalta. Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Joukkoliikenteen kehitystä hevosraitiovaunuliikenteestä alkaen – Mannari (blogaaja.fi)

Tässä on pieni alle 10 minuuttia kestävä pätkä elävää kuvaa. Siinä on myös näytillä raitiovaunukolaria Mannerheimintiellä. Pieni osio on myös Bostonin maratonilta. Toni Sailer oli kova nimi laskettelussa myös vuonna 1957, jolta ajalta tämä lyhyt kooste on. Finlandia-katsaus 328 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

 

Käypä kurkistamassa sopimuskumppanieni mainoksia ja tarjouksia tuotteista ja palveluista!

*

Vakuutukset kannattaa aika ajoin kilpailuttaa. Samalla ne on hyvä päivittää!

*

Muutama vuosi sitten on tämä paikka valittu Suomen parhaaksi hotelliksi. Käypä kurkistamassa, millaisia tarjouksia sieltä löytyy!

*

Interflora on fiksu tapa yllättää ystävä lähellä tai kaukana kukkasilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.