Vuosaari on Helsingin suurin kaupunginosa pinta-alaltaan. Se on noin 17,1 km2. Se liitettiin Helsinkiin vuonna 1966. Aikaisemmin Vuosaari kuului Helsingin maalaiskuntaan eli nykyiseen Vantaaseen. Asukkaita tässä itäiseen suurpiiriin kuuluvassa kaupunginosassa on 38 961 (vuonna 2020). Maahan muuttaneiden osuus väestöstä on melko suuri verrattuna moniin muihin alueisiin Suomessa. Muun kielisiä kuin suomi ja ruotsi on noin 27 % väestöstä. Vuosaaressa on mahtavasti ulkoilualueita ja siellä voi meren raikkaudesta nauttia monin paikoin. Siellä on Uutelan, Meri-Rastilan, Kallahdenniemen ja Mustavuoren ulkoilualueet.
Minä olen Vuosaaressa liikkunut nykyisin lähinnä jalkapalloilun merkeissä. Olen monien vuosien ajan käynyt seuraamassa tyttäreni kahden pojan peliesityksiä Helsinki-Cupissa jalkapalloilussa. Matsit Vuosaaren osalta ovat olleet liikuntapuistossa lähellä Nordsjön kartanoa. Jalkapallokenttien vieressä on myös Aimo Mäkisen nimeä kantava jäähalliareena. Olen joskus 1960-luvun aikana istunut pikkupoikana Aimo Mäkisen auton kyydissä, kun olimme matkalla Hartolaan pesäpallo-otteluun. Veljeni Jorman kanssa saimme tämän kunnian. Minulle tuli paljon leuhkimisen aihetta, kun edellisen vuoden lyöjäkuningas Jorma Kyntölä oli samassa kyydissä. Nyt pelasivat molemmat Jormat Helsingin Pallotovereissa ja olivat Suomi-sarjassa. Edellisenä kautena Kyntölä oli TMP:ssä mestaruussarjassa.
Greta Elmgren on ikuistanut rantanäkymää Vuosaaresta Kallvikin rannalta vuonna 1912. Kuvassa vasemmalla olevan naisen nimi on Maud Grevling. Muista ei ole tietoa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Bargumin huvilalta vuonna 1913. Se sijaitsi Ramsinniementiellä (Alkon koulutuskeskuksen kohdalla). Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tuntematon kuvaaja on ottanut Bargumin perheen veneestä kuvan samalta huvilalta kuin oli edellinenkin otos. Moottorivene on Gittan (entinen Glada Enkan). Tämäkin kuva on vuodelta 1913. HKM
Rauhaisat hiekkaleikit on tytöillä ollut menossa 110 vuotta sitten eli vuonna 1913, kun tämä kuva on tuntemattoman toimesta otettu. Kyseessä on Huvila Bergbacka ja sen rantamaisemaa. Laituri ja uimahuone ovat myös kuvassa ja niiden vasemmalla puolella on Kallahdenniemi. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tuntematon kuvaaja on vuonna 1934 ikuistanut kaunista merenrantamaisemaa kamerallaan. Kuva on otettu Kallvikista ja todennäköisesti Riveliniemestä. Kuva HKM
Rannikkopiirin kansakoulu valmistui vuonna 1950. Sen suunnitteli arkkitehti Pirkko Vesamaa. Se sijaitsi Heteniityntiellä. Kuva on otettu huhtikuussa vuonna 1951. Sen otti Mauno Mannelin. Kuva on Vantaan kaupunginmuseosta. Vuosaarihan kuului tuohon aikaan Helsingin maalaiskuntaan.
Kunnan järjestämä kesäleiri pojille on järjestetty leirikeskus Männikössä vuonna 1956. Lauri Leppänen ja Viljo Holopainen ovat kuvan ottaneet. Se sijaitsi Kallvikissa lähellä Sasekaa. Se on Vantaan kaupunginmuseosta peräisin. Saseka on Vuosaaren Kallahden alueen asunto- ja kiinteistöyhtiöiden yhdessä omistama kerhotalo. Saseka on myös ollut Lohjan-Solifer-asuntovaunuja valmistanut tehdas, joka toimi Vuosaaressa vuosina 1976-1984.
Väestöliiton Meriharjun kurssikeskus maaliskuussa vuonna 1957 on tässä Pekka Kyytisen ottamassa kuvassa, joka on Museovirastosta peräisin. Kurssikeskus sijaitsee metsän keskellä Vuosaaren Uutelassa osoitteessa Uutelantie 32.
Erkki Voutilainen on ottanut 18.6.1964 valokuvan ratsastusleiriltä Skatan tilalta. Kuva on Museovirastosta. Skatan tila on Vuosaaren Uutelassa. Siellä on työskennellyt vuosina 1996-2010 sonkajärveläinen taiteilija Riitta Loiva, joka tunnetaan paremmin nimellä Miina Äkkijyrkkä.
Komean kuvan on Studio B. Möller ottanut ilmasta päin Kivisaarentien kerrostaloista vuonna 1965. Keskellä on Kangaslampi. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Etualalla oleva hiekkatie on nykyinen Punakiventie. Kuvan on ottanut vuonna 1965 studio B. Möller. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.
Kaupungin johtohenkilöitä on eturivissä marssimassa Lauri Ahoa myöten vuonna 1966, kun Vuosaaren sillan avajaisia vietettiin.
Vuosaaren alkuperäinen ruotsinkielinen nimi oli Norsö, mikä tarkoittaisi Nuoransaarta tai Vuosaarta. Tässä yhteydessä nor ei tarkoita nuoraa, vaan se on maastotermi ja merkitsee tässä pitkää ja kapeaa, virtaavaa salmea. Vielä 1500-luvulla Vuosaari on ollut saari ja tämä pitkä salmi erotti sen mantereesta. Salmen keskiosa oli kuitenkin sen verran matala, että se myöhemmin muuttui kuivaksi maaksi. Nykyiset Vartionkylänlahti ja Porvarinlahti ovat jäännöksiä tästä entisestä salmesta.
Palaan vielä myöhemmin uudestaan tuomaan tarjolle vanhoja valokuvia Vuosaaresta. Olen näitä kuvia tuonut näytille myös Helsinki vanhoissa kuvissa facebook-ryhmässä kahden ja puolen vuoden ajan. Kuvapainotteisia blogeja Helsingistä olen tehnyt jo kolmisenkymmentä. Tämänkin blogin lopussa on linkki, josta pääsee arkistoon ja katsomaan niitä muita Helsinki-aiheisia kirjoitelmia. Siellä on toki muitakin aihealueita, kuten urheilua, mökkeilyä ja paljon muuta. Blogiharrastukseni aloitin lokakuussa 2021.
Tässä on vielä noin kahdeksan minuuttia elävää kuvaa käsittävä Finlandia-katsaus vuodelta 1957. Sen on toimittanut Olavi Puusaari ja se on Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista. Vuosaarta koskevaa materiaali siinä on, kun Rastilassa pidetään ensiapuharjoitukset. Muita aiheita ovat muun muassa Sylvi Kekkosen vierailu aivovammasairaalassa, kunniamerkkien jakoa Katajanokan kasinolla ja Fazerilan valmistumisesta. Linkki on tässä: Finlandia-katsaus 326 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi
Tässä on muutamia hyviä tarjouksia mainoskumppaneiltani. Katso ja klikkaa kutakin yritystä. Voit näistä yrityksistä löytää hyviä joululahjavinkkejä!
Käypä kurkistamassa Vallilan tuotteita. Sieltä löytyy verhoja, mattoja ja kaikkea kodin sisustamiseen liittyvää.
Lindexillä on vaatetta naisille ja lapsille edullisesti. Klikkaa kuvaa ja katso!
Björn Borgilla löytyy vaatteita ym. miehille ja pojille. Klikkaa kuvaa ja katso!