Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Töölö toisen kerran

Tein ensimmäisen kuvapainotteisen blogini Töölöstä 28.11.2022. Vanhin kuva oli tuolloin vuodelta 1898. Nyt lähden kronologisesti liikkeelle vuodesta 1908 kohti tuoreempia aikoja.

Berga 9

Maaseutumaista puuhökkelimaisemaa on tässä Signe Branderin ottamassa kuvassa vuodelta 1908. Ellen kertoisi, niin ei kukaan uskoisi, että tässä ollaan Töölössä. Berga 9 vastaa nykyistä Cygnaeuksenkadun ja Museokadun kulmaa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Linnankoskenkatua

Linnankoskenkatu 15 ja 13 on kuvassa, jonka on ottanut Pietinen. Tarkkaa ajankohtaa ei ole tiedossa, mutta kuvassa oleva auto Nash on vuosimallia 1939. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Härkä valjaissa

Miehet ovat rintamalla talvisodan aikana ja naisille on jäänyt kovia töitä tehtäviksi sillä aikaa. Tämä nainen on hyvin varustautunut lumen poiskuljetukseen. Hän lapioi sohjoista lunta kärryihin, joiden eteen on valjastettu härkä. Tässä ollaan Eteläisen Hesperiankadun ja Runeberginkadun kulmauksessa Etu-Töölössä maaliskuussa vuonna 1940. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut tämän näkymän. HKM

Töölönkatu 57

Pyykit kuivuvat ja lapset leikkivät Töölönkatu 57 ja Linnankoskenkatu 8 pihalla. Eino Heinonen on tämän näkymän ikuistanut pihalta vuonna 1950. HKM

Ihmisiä on  menossa kirkkoon

Ihmisiä on menossa Töölön kirkkoon 1950-luvulla. Kaarlo Lindberg on tämän kuvan ottanut. Se on Helsingin kaupunginmuseosta. Kirkko on Hilding Ekelundin suunnittelema. Se on rakennettu vuonna 1930. Tämä tiilinen kirkkorakennus edustaa 1920-luvun klassismia ja se sijaitsee Topeliuksenkatu 4. Kirkkoon mahtuu 400 sanan kuulijaa istumaan.

Museokatu 10

Tämän kuvan on ottanut arvostettu Helsingin kuvaaja Volker von Bonin  vuonna 1952. Lassie-koira odottaa kärsivällisesti isäntää tai emäntää, joka on asioimassa oheisessa liikkeessä. Kyseessä on viinakauppa osoitteessa Museokatu 10. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Töölönlahti 1954

Kuvassa on näkymää Töölönlahdelle Talvipuutarhan kohdilta vuonna 1954. Aukusti Tuhka on ollut kuvaaja. Museoviraston kuvakokoelmista on kuva peräisin.

Töölöntori

Töölöntori sijaitsee Runeberginkadun ja Topeliuksenkadun risteyksessä. Aukusti Tuhka on siellä käynyt kameransa kanssa vuonna 1954. Kuva on Museovirastosta. Tori on ollut merkittynä Töölön vahvistetuissa asemakaavoissa jo vuosina 1906 ja 1916. Ennen vanhaan sen nimi oli Iso tori, mutta vuonna 1928 se sai nykyisen nimensä. Kuvastakin saa vähän käsitystä siitä, että useimmat talot Töölöntorin ympärillä ovat umpikorttelitaloja. Ne on rakennettu 1930-luvulla.

Runeberginkatu 17

Lumitöitä tehtiin tuohon aikaan paljon käsityönä. Lähes joka kiinteistössä oli oma talonmies ja kullakin oli omat reviirinsä. Lumityövelvoite oli usein puoleen väliin katua kiinteistön tontin pituiselta matkalta. Runeberginkatu 17:n talonmiestä on kuvannut U.A. Saarinen vuonna 1956. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Helsingin kauppakorkeakoulu

Pekka Kyytinen on valokuvannut Helsingin kauppakorkeakoulua elokuussa 1957. Päärakennus valmistui vuonna 1950. Arkkitehteinä toimivat Hugo Harmia ja Woldemar Baeckman. Osoite on Runeberginkatu 14-16. Kuva on Museovirastosta.

Uimastadion 1966

Kesäkuussa vuonna 1966 on Sky-Foto Möller kuvannut ilmasta Uimastadionia. Se sijaitsee Hammarskjöldintie 5 osoitteessa. ”Stadikka” on Suomen vanhin maauimala. Arkkitehti Jorma Järvi on suunnitellut tämän uimastadionin jo vuoden 1940 olympialaisia varten, jotka kuitenkin siirtyivät sodan takia aina vuoteen 1952 Helsingin osalta. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hietaniemen uimaranta

Etu-Töölössä sijaitsevaa Hietaniemen uimarantaa on kuvannut Sky-Foto Möller vuonna 1967. Taustalla vasemmalla on Hietaniemen hautausmaan sankarihaudat. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Uimaranta-alue oli vielä 1920-luvulla kaatopaikka, joka oli täynnä vanhaa romua, lasinsiruja ja muuta käytöstä poistettua roinaa. Vuonna 1930 sinne tuotiin laivalasteittain Pihlajasaaren hiekkaa. Uimarannan avajaiset pidettiin juhannuksena 1930.

Tässä on vielä elävää kuvaa, jossa myös Töölöä näytetään. SM-maastot vuonna 1961 on juostu siellä. Noin kahdeksan minuutin filmissä näytetään myös muun muassa Urkin ja Sylvin lähdöstä Seutulasta Itävaltaan. Amerikkalaiset taitolentäjät ovat Helsingin taivaalla. Kruunuvuorenselällä on soutukilpailu ja mäkiautokisat pidetään Eläintarhassa. Laaksossa on esteratsastusta. Finlandia-katsaus 526 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

 

Tässä on muutamia mainoksia sopimuskumppaneiltani. Katso ja klikkaa hyviä tarjouksia!

*

Cellbes on vaatetusliike naisille. Sieltä löytyy isojakin kokoja!

*

Katso kuvaa klikaten, mitä Telialla on muutakin tarjottavaa, kuin puhelinsopimuksia!

*

Tilaa Puhdin kautta itsellesi terveystarkastus! Klikkaa kuvaa ja katso!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.