Sörnäinen on lähellä sydäntäni, koska olen asunut vuodet 1977-1989 Hämeentien ja Sörnäisten Rantatien välissä. Sörkka on hieman yli 10 000 asukkaan kaupunginosa. Se sijaitsee Helsingin itäisessä kantakaupungissa. Sen osa-alueita ovat Vilhonvuori, Kalasatama, Sompasaari, Hanasaari ja Hermannin ranta. Merihaka kuuluu Vilhonvuoren osa-alueeseen. Se rakennettiin 1970-luvulla Sörnäisten rantaan ja täyttömaalle. Lähialueita naapuristossa ovat Alppiharju, Hermanni, Kallio, Kruununhaka, Kulosaari, Mustikkamaa, Korkeasaari ja Vallila.
Eugen Hoffers on kuvannut tämän blogini vanhimman valokuvan. Se on 1860-luvulta ja esittää huvilaa Sörnäisissä. Osoitetietoa ei ole. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
K.E. Ståhlberg on kuvannut Helsingin keskusvankilan sisäpihaa 1890-luvulla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Signe Brander on kuvannut vuonna 1908 Kaikukatu 2:n rakennusta. Siinä toimi tuolloin Fohströmin saippuatehdas. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Tässä on rakennuksia Vilhonvuorenkadulta. Talojen numerot ovat 4, 6 ja 8. Signe Brander on kuvan ottanut vuonna 1908. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.
Arvostettu Helsingin kuvaaja Signe Brander on ikuistanut tämän näkymän osoitteesta Sörnäisten Rantatie 27-25. Ajankohta on ollut vuosi 1912. Tässä on sijainnut tuolloin Silverberg & Wecksell yhdistetty hattutehdas. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Sörnäinen-Kauppatori-Eira-linjan raitiovaunu on perävaunuineen päätepysäkillä Kaupungin portilla. Se sijaitsee Itäisellä Viertotiellä eli nykyisellä Hämeentiellä. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymän. Kaksi ensimmäistä henkilöä etuovelta katsottuna on tunnistettu. Oikealla olevan kuljettajan sukunimi on Kuningas ja rahastaja on Elin Lahti. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Ilmavoimat on ottanut tämän valokuvan vuonna 1937. Etualalla on Sompasaari ja samalla kohtaa taaempana on Sörnäisten satamaa. Taustalla näkyy myös Kulosaaren silta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Kolme pikkupoikaa istuskelee Sörnäisten rannassa vuonna 1950. Eino Heinonen on heistä tämän kuvan ottanut. Taustalla näkyy Kaasulaitos. HKM
Porukkaa on pesemässä mattoja Sörnäisten rannassa pesupaikalla vuonna 1960. Volker von Bonin on tämän näkymän ikuistanut. Taustalla on Hanasaaren voimalaitos. HKM
Sky Foto Möller on kuvannut Sörnäisten Rantatietä ilmasta päin. Ajankohta on ollut vuosi 1965. HKM
Keijo Laajisto on kuvannut Sörnäisten kurvia vuonna 1975. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Helsingin Mylly sijaitsee Sörnäisten Rantatiellä Kaikukadun ja Haapaniemenkadun välisellä alueella. Kuvan on ottanut Kari Pulkkinen vuonna 1976. Kuva on Museovirastosta.
Sörnäisten nimi tulee sanasta Södernäs, joka tarkoittaa Eteläniemi. Se mainitaan ensimmäistä kertaa vuonna 1639 virallisissa asiakirjoissa. Nimi on kuitenkin vielä vanhempi.
Laitan pienen pätkän elävää kuvaa tähän. Se on Finlandia katsaus vuodelta 1961. Sörnäinen tulee siinä esille sillan rakentamisen merkeissä. Sitä rakennettiin Kruununhaan ja Sörkan välille juuri tuona vuonna 1961. Tässä lyhyessä filmissä nähdään myös Saarijärven Paavon patsaan paljastus, jossa Urho Kekkonen oli myös mukana. Mielenkiintoista on myös Tarvon tien avaaminen moottoriajoneuvoliikenteelle. Jotkut ihmettelivät, miksei jalkakäytäviä ole tehty ollenkaan. Paljon muutakin mukavaa on tarjolla. Finlandia-katsaus 538 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi
Laitan tähän loppuun joitakin sopimuskumppanieni mainoslinkkejä ja -vinkkejä. Katso ja klikkaa! Voit löytää tosi edullisia tarjouksia!
Offerillasta löydät hyviä lahjakortti-ideoita! Käy katsomassa!
Täältä löytyy tavaraa joka lähtöön jopa 70 %:n alennuksella. Käy kurkistamassa!
Vakuutukset on hyvä aika ajoin kilpailuttaa ja samalla on hyvä myös päivittää ne!