Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Suomenlinna

Suomenlinna on Helsingin edustalla sijaitseva merilinnoitus. Se on yksi Suomen suosituimmista matkailukohteista. Itsekin olen siellä joitakin kertoja käynyt ja päässyt sitä myös omalta osaltani esittelemään maalta Helsinkiin käymään tulleille sukulaisille ja  tuttaville. Muistan erikoisesti sodankäyneen appiukkoni kanssa käydyn vierailun 1980-luvun loppupuolelta. Häntä kiinnosti todella paljon kaikki näkemämme kohteet siellä. Suomenlinnan hoitokunta vastaa kunnostamistöistä ja ylläpidosta sekä monista muista kiinteistöihin liittyvistä asioista. Se toimii valtion virastona Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisena, kuten oli myös oman työpaikkani Kansallisarkiston suhteen.

Bastioni Hyve

Suomenlinna koostuu kahdeksasta saaresta. Tämä valokuva on Susisaaresta. Siinä on Bastioni Hyveen piha. Kuvan on vuonna 1918 ottanut G. Lönnqvist. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Suomenlinnaan pääsee HSL:n lautalla Kauppatorilta ympäri vuoden noin 15 minuutissa. Toukokuusta syyskuuhun sinne pääsee vähän nopeammin vesibussilla. Kaivopuistosta ulottuu 1300 metrin pituinen huoltotunneli Suomenlinnaan. Se otettiin käyttöön vuonna 1981. Sen kautta siirretään kaukolämpöä, vettä ja sähköä ”Suokkiin” päin ja sieltä kuljetetaan jätevedet putkistoa myöten mantereen suuntaan. Vuodesta 1992 alkaen ovat myös pelastusajoneuvot voineet käyttää huoltotunnelia.

Suomenlinna on yksi suosituimpia matkailukohteita Suomessa. Normaalivuonna siellä vierailee noin miljoona turistia eli suunnilleen saman verran käy asiakkaita Linnanmäellä.

Ilmakuva Oy 1920-luku

Vasemmalla on Iso Mustasaari ja sitten on Pikku Musta sekä Länsi-Musta.  Etualalla on Lonna.  Tämä on näkymää 1920-luvulta Ilmakuva Oy:n ikuistamana.

 

Iso Mustasaari 1930

Voisikohan olla hääjuhlat kyseessä, kun on kirkon edustalle kokoontunut juhlaväkeä vuonna 1930! Kalle Havas on ollut mukana siellä kameransa kanssa. Iso Mustasaari Suomenlinnassa on kyseessä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Bastioni Carpelan

Kustaanmiekassa sijaitsee Armfeltin museo ja bastioni Carpelan tässä Kalle Havaksen vuonna 1930 ottamassa valokuvassa. Susisaaressa on Suomenlinnan päälinnoitus. Se nimettiin vuonna 1749 Kustaanmiekaksi. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Susisaari 1930

Tässä on edelleen Kalle Havaksen kuvaa Susisaaresta vuodelta 1930. HKM

Kustaanmiekka 1954

Kustaanmiekka ja Bastioni Lantingshausen on kuvassa, jonka on ottanut Atte Matilainen vuonna 1954. Niin ja onhan kuvassa vielä kaunis nainen ottamassa aurinkoa. HKM

 

Tykistölahtea 1955

Kuvassa on Tykistölahdella sijaitseva Eskadeerisatama 10.9.1955 Volker von Boninin ottamassa valokuvassa. Vasemmalla on Susisaari ja oikealla on Iso Mustasaari. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kuninkaanportti

Kuninkaanporttia Kustaanmiekalla on kuvannut Constantin Grünberg vuonna 1962. HKM

Sotamuseon tykkejä

Sotamuseon tykkejä on kuvannut Kustaanmiekassa Constantin Grünberg vuonna 1962. Tykit on asetettu näytteille bastioni Carpelanin edustalle (vanhan makasiinin perustalle). HKM

Tykistölahden rantaa

Iso Mustasaari ja Tykistölahden rantaa on Constantin Grünbergin ottamassa kuvassa vuodelta 1967. Taustalla häämöttää Suomenlinnan kirkko. HKM

Tykistölahti ja Vesikko

Constantin Grünberg on tämänkin kuvan ottanut vuonna 1967. Tykistölahdella ollaan ja museoitu sukellusvene Vesikko on kuvassa myös. Se valmistui Turussa vuonna 1933 ja on avattu yleisölle vuonna 1973.

Ilmakuva Suomenlinnasta

Tässä on Sky-Foto Möllerin ottamaa ilmakuvaa Suomenlinnasta vuonna 1973.  Etualalla on Pikkumusta, Iso Mustasaari ja Susisaari. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Suomenlinna on liitetty vuonna 1991 Unescon maailmanperintöluetteloon. Asukkaita ”Suokissa” on noin 800. Muutamia heistä on ollut minullakin ilo tuntea. Jatkan myöhemmin kuvien esittelyä ja sitä kautta kaikki saaret tulevat paremmin esitellyksi. Kuninkaanportista voinen mainita, että se sijaitsee Kustaanmiekan salmen rannalla Suomenlinnan eteläkärjessä. Sen kuva tuli minulle hyvin tutuksi vuosien 1986-2002. No nyt tuli vähän bluffattua. Kuva oli nimittäin tuhannen markan setelissä, jota tuskin koskaan pääsin kantamaan lompakossani.

Tääsä on vielä elävää kuvaa Suomenlinnasta vuodelta 1947. Kuvia Suomenlinnasta on toimittanut Veikko Itkonen ja se löytyy Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistosta. Klikkaa linkkiä: Suomenlinna | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Laitan tähän muutamia mainoksia sopimuskumppanieni tarjouksista. Katso ja klikkaa!

*

Vakuutukset on hyvä aika ajoin kilpailuttaa ja samalla päivittää! Katso ja klikkaa kuvaa!

*

Vallilasta löytyy verhoja ja mattoja. Käy kurkistamassa!

*

Very Nice kauppaa upeita farkkuja naisille!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.