Kaisaniemi vanhoissa kuvissa toisen kerran

Kirjoitin ensimmäisen kuvapainotteisen blogini Kaisaniemestä 11.10.2022. Toin silloin erittäin vanhoja valokuvia näytille aika monta. Samalla linjalla jatketaan. Vanhin kuva tällä kertaa on 1890-luvulta.

Talvinen Kaisaniemi

K.E. Ståhlberg on ottanut paljon kuvia 1900-luvun taitteessa Helsingissä. Tässä on talvinen maisemakuva Kaisaniemestä 1890-luvulla otettuna. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Toinen talvinen maisema

Tässä on vielä toinen maisemakuva K.E. Ståhlbergin ottamana talvisesta Kaisaniemestä. Tämä on samoihin aikoihin otettu kuin edellinenkin kuva. Museovirastosta on kuva peräisin.

Kaisaniemen laituri

K.E. Ståhlberg on kuvannut Kaisaniemen laituria vuonna 1900. Taustalla on Söderlundin huvila Siltasaaressa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Keilarata 1908

Kaisaniemessä on ollut Keilarata. Rakennusta on kuvannut Signe Brander vuonna 1908. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta, jonne Signe otti useita kuvia eri puolilta Helsinkiä Muinaismuistolautakunnan toimeksiannosta.

Naisia Kaisaniemenpuistossa

Naisia Kaisaniemenpuistossa on käynyt kuvaamassa herra nimeltään I.K. Inha eli Konrad Into Nyström aikaisemmalta nimeltään. Kuva on otettu vuonna 1908. Kuvassa on keskellä majuri Fredrik Granatenhjelmin hautapaasi. Hän oli Ruotsissa syntynyt upseeri, joka palveli Viaporin eli nykyisin sanottuna Suomenlinnan varuskunnassa. Hän oli filantrooppi ja harrasti ”puhdasta elämää” ja hyväntekeväisyyttä. Hän syntyi vuonna 1708 ja kuoli vuonna 1784. Tämä kuva on Suomen valokuvataiteen museosta.

Ravintola Kaisaniemi

Tässä on Ravintola Kaisaniemi Signe Branderin kuvaamana vuonna 1908. Kuva HKM

Kaisaniemen joutsenlampi

Joutsenlampea on kuvannut Ivan Timiriasev vuonna 1910. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Ruotsinkieliset ylioppilaat

Ruotsinkieliset ylioppilaat viettävät vappua 1.5.1920 Kaisaniemessä. A. Belokopitoff on tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Museovirastosta.

 

Kaisaniemen allas

Foto Roos on kuvannut Kaisaniemen allasta vuonna 1929. Se valmistui vuonna 1927. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kaisaniemenpuisto

Kaisaniemen puistoaluetta on kuvannut Pietinen Aarne Oy vuonna 1938. Keskellä kuvaa on Jussi Mäntysen vuonna 1929 veistämä ”Nuori hirvi”. Johan Richard Konstantin Mäntynen alias Jussi oli suomalainen kuvanveistäjä. Hän oli tunnettu realistisista eläinveistoksistaan. Hän oli luontoharrastaja ja metsästäjä. Sitä kautta hän pääsi perehtymään eläinten anatomiaan ja liikkumiseen jo nuorena. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Lapsia on laskemassa mäkeä

Helmikuussa 1958 on Pekka Kyytinen ottanut kuvan, kun lapset laskevat mäkeä Kaisaniemessä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Ilmakuva Kaisaniemestä ja Kruununhaasta

Sky-Foto Möller on kuvannut ilmasta Kaisaniemeä ja Kruununhakaa vuonna 1973. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Tässä on vielä linkki eläviin kuviin noin 8 minuutin verran. Finlandia katsaus on vuodelta 1964. Kaisaniemeä siinä näytettään painikilpailujen merkeissä, jotka Helsingin Jyry on järjestänyt. Tässä linkki lyhytelokuvaan:  Finlandia-katsaus 696 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Tässä on muutamia mainoksia sopimuskumppanieni tuotteista. Katso ja klikkaa! Siellä on hyviä tarjouksia!

*

Lomarenkaasta löytyy hyviä vuokramökkejä niin talvella kuin kesälläkin. Klikkaa ja kurkista!

*

Vallilassa löytyy hyviä verhoja ja mattoja. Itse ostin pari mattoa vastikään. Kesti kolmisen päivää tilauksesta, kun matot olivat jo lattialla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.