Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Linnanmäki toisen kerran

Tein ensimmäisen kuvapainotteisen blogini Linnanmäeltä 5.12.2022. Palaan tänne nyt 12 valokuvan myötä uudestaan. Olen ottanut tavaksi esitellä kerrallaan 12 valokuvaa ja tuoda ne näytille ikäjärjestyksessä vanhimmasta nuorimpaan.

Linnanmäellä on 43 erilaista huvipuistolaitetta. Näin kertoo Wikipedia. Siellä on eniten laitteita kävijämäärään nähden, kun verrataan pohjoismaisia huvipuistoja toisiinsa. Laitteiden lisäksi Lintsillä on pelihalleja, huvipuistopelejä, kioskeja, ravintoloja, Peacock-teatteri sekä Pohjoismaiden ainoa Merimaailma Sea Life-keskus. Tämä viimeksi mainittu käsittää yli 50 erikokoista akvaariota, jotka esittelevät vesistöjen asukkaita ja niiden elinalueita.

Linnanmäki alkoi kehittymään kunnolla vasta 1950-luvun puolessa välissä, kun saatiin varmuus siitä, että toiminta tulee olemaan pitkäaikaista. Väliaikaiset rakennukset purettiin ja tilalle tehtiin uudet. Peacock on rakennettu vuonna 1956 ja se on vanhin nykyisistä rakennuksista.

Karuselli 1950-luvun loppu

Tämänkaltainen karuselli on ollut Linnanmäellä vuosien 1955-1959 aikana. Tämä kuva on Kymenlaakson museosta peräisin.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Linnanmäen mainoskulkue

Risto Reinikainen on kuvannut Linnanmäen mainoskulkueen kuorma-autoa, joka juuri ohittaa Postitalon Mannerheimintiellä. Ajankohta on ollut vuosi 1958. Auton perässä tulee ratsastaja aasin selässä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Matkustajia vuoristoradalla

Tässä taitaa olla lähtö tapahtumassa eli kaikki jännitys on edessä päin Linnanmäen vuoristoradalla. Ajankohta on vuosien 1960-1963 välissä, kun Sky-Foto Möller on tämän kuvan ottanut. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Linnanmäki 1960

Kesä 1960 on aluillaan, kun Pekka Kyytinen on tämän kuvan Linnamäeltä ottanut. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Matkailutoimiston markkinointikuva

Helsingin matkailutoimiston tiedotus- ja markkinointikuva on tässä Helsingistä Linnanmäeltä. Huvipuiston taka-alalla on maailmanpyörä. Vasemmalla on vesitorni. Niiden välissä on esiintymislava. Tuntematon kuvaaja on tämän näkymän ikuistanut 1960-luvulla. HKM

Linnamäkeä 1960-luvulla

Pekka Kyytinen on ikuistanut näkymää Linnanmäellä 1960-luvulla. Taustalla on maailmanpyörä. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Maailmanpyörä tuli Linnanmäelle vuonna 1964. Sen virallinen nimi oli alussa Boston-pyörä.

Tyttö ratsastaa

Tyttö ratsastaa karusellihevosen selässä Linnanmäellä 1960-luvulla. Juhani Jernvall on tämän kuvan ottanut. HKM

Eläinkaruselli on rakennettu Hollannissa jo vuonna 1896. Linnanmäelle se on tullut vuonna 1954.

Round-up huvipuistolaite

Kari Hakli on ottanut tämän kuvan Round-up huvipuistolaitteesta vuonna 1961. Tätä pidettiin aika hurjana laitteena kommenteissa, kun tämän samaisen kuvan julkaisin Helsinki vanhoissa kuvissa facebook ryhmässä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Round Up oli Linnanmäellä vuosina 1961-1975. Vuonna 1976 se siirrettiin Särkänniemeen. Tykkimäkeen se siirrettiin vuonna 1986.

Jäätelö maistuu

Kyllä varmasti on jäätelö maistunut pikku lapselle 1960-luvulla lastenrattaissa. Nyt noin 60 vuotta myöhemmin on varmaan nostalgisen kivaa muistella Maarit Hurmerinnan laulun sanoilla tuota jäätelökesää kiikkustuolissa. Kuvan on ottanut Juha Jernvall. HKM

Calypso 1968

Volker von Bonin on kuvannut elokuussa 1968 Calypsoa Linnanmäellä. HKM

Calypso oli vuosina 1967-1974 Linnanmäellä. Sitten se siirrettiin Särkänniemeen Tampereelle, jossa se oli vv. 1975-1984. Sieltä se siirtyi Tykkimäelle Kouvolaan vuonna 1986.

Töölönlahtea

Linnanmäki on Töölönlahden yllä. Tämän komean maisemakuvan on ottanut Volker von Bonin. Ajankohtaa ei ole mainittu. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Lapsia kummitusjunan edessä

Päiväkotilapsia on kummitusjunan edessä poseeraamassa ryhmäkuvassa vuonna 1978. Kuvan on ikuistanut Harri Ahola. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Linnanmäeltä on myös pieni pätkä elävää kuvaa vuodelta 1959.  Paljon muutakin mielenkiintoista tämä alle kymmenen minuuttia kestävä Finlandia katsaus käsittää.Pieni vilaus nähdään niin Tino Rossin kuin Paul Ankan Linnanmäki-vierailuista vuonna 1959. Finlandia-katsaus 444 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

 

 

Laitan kolme sopimuskumppanieni mainosta tähän vielä. Katso ja klikkaa, mitä tarjouksia heiltä löytyy! 

*

Vallilasta löytyy edullisia verhoja ja mattoja. Itsekin tuli ostetuksi vastikään pari isoa mattoa, toinen keittiöön ja toinen olohuoneeseen. Kolmisen päivää kesti tilauksesta siihen, kun matot olivat jo kotonani lattialla.

*

Lindexistä löytyy vaatteita lapsille ja naisille. Katso ja klikkaa!

*

Björn Borgilta löytyy vaatteita ja dödöjä ym. miehille. Käy katsomassa.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.