Alppila vanhoissa kuvissa toisen kerran

Olen toista kertaa Alppilassa kuvapainotteisen blogin kanssa. Ensimmäisen tein 22.1.2023. Osa näistä kuvista on ollut jo näytillä Facebook-ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa. Alppilaa on ollut blogeissani esillä jo kahdessa Linnanmäki-aiheisessa kirjoitelmassa. Huvipuisto ansaitsee ihan oman bloginsa.

Töölönlahti ja sokeritehdas

Eugen Hoffers on ikuistanut näkymää Töölönlahdelta vuosien 1862-1872 välisenä aikana. Joka tapauksessa on kulunut yli 150 vuotta tämänkaltaisista näkymistä. Keskellä kuvaa taka-alalla on Töölön sokeritehdas. Eugen on ollut kameransa kanssa Alppilan puolella. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Vesilaitoslautakunta vuonna 1902

Tässä poseeraa vesilaitoslautakunta vesilinnan luona vuonna 1902. Keskellä on vesijohtoinsinööri C. Hausen, joka hoiti virkaa 1893-1904. Vesilinna rakennettiin vuonna 1876 ja sitä laajennettiin vuonna 1902. Suojeltu rakennus on edelleen Linnanmäen huvipuistossa Vuoristoradan vieressä. Kuvan on ottanut tuntematon ja se on Helsingin kaupunginmuseosta peräisin.

Eläintarha 1911

Liikenteen tasoristeys ja jalankulkijoiden alikulkukäytävä on kuvassa ravintola Alppilaan johtavalla tiellä Eläintarhassa. Signe Brander on ikuistanut tämän näkymän vuonna 1911. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Alppilan hyppyrimäki

Tämän kuvan Alppilan hyppyrimäestä on arkistoinut aikanaan Nurmijärven museo. Kuva on otettu vuosien 1906-1910 välisenä aikana.

 

Ravintola Alppilan ulkopöytiä

Ulkopöytiä Ravintola Alppilassa on kuvannut Ivan Timiriasew  1910-luvulla. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Näköala Alppilasta

Tässä on komea värikuva Alppilasta yli 110 vuoden takaa. Tämä on postikortti 30.3.1911. Kustantajana on ollut Theodor Eismann. Kortti on Museoviraston kuvakokoelmista.

Porvoonkatua vuonna 1924

Niin sanottu viiden minuutin pysäkki on Porvoonkatu 19-21 ja 12-16 välissä. Tämän kuvan ottaminen on tapahtunut Viipurinkatu 6 sijaitsevan rakennuksen ikkunasta. HKM

Raitiovaunuja vuonna 1925

Samoilla alueilla ollaan tämän kuvan myötä edellisen otoksen kanssa. Raitiovaunuja on viiden minuutin pysäkillä Porvoonkadulla. Kuva on otettu lännen suunnasta itään kohti Viipurinkatua. Matalat puutalot vasemmalla Porvoonkatu 19 on korvattu asuinkerrostaloilla. Kivitalo oikealla  Porvoonkatu 17 – Viipurinkatu 6 on edelleen paikallaan. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut tämän näkymän. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Elannon myymälä

Elannon liha- ja leikkelemyymälä on sijainnut osoitteessa Viipurinkatu 1. Kuva on otettu vuonna 1934. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kuorma-auton ja moottoripyörän kolari

Savonkadun ja Viipurinkadun risteyksessä on sattunut yhteentörmäys kuorma-auton ja moottoripyörän kesken vuonna 1956. Onnettomuus on kerännyt välittömästi runsaasti yleisöä paikalle katsomaan. Väinö Kannisto on ollut paikalla kameransa kanssa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Alppilan yhteiskoulu

Tuntematon kuvaaja on ottanut Alppilan yhteiskoulun pääsisäänkäynnistä kuvan vuonna 1960. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Alppilan koulu perustettiin vuonna 1959. Yläaste syntyi 1970-luvulla. Koulu lakkautettiin 2016 keväällä. Yläasteen oppilaat siirtyivät Pasilan peruskouluun syksyllä 2016.

Kirstinkatu 15

Tässä on nuoria miehiä ja koira Kirstinkatu 15 kohdilla Alppilassa. Taustalla on Sturenkatu. Kuvan on ottanut Kari Raineri Pulkkinen vuosien 1967-1969 aikana. Kuva on Museovirastosta.

Oheistan myös pienen pätkän elävää kuvaa vuodelta 1948. Siinä on mukana Alppilaa salonkitanssien muodossa. Alppilavalla käytiin kesäkisat. Helsinkiä näytetään lisäksi muun muassa Pihlajasaaren uimarannalta, jossa järjestettiin missikisat. Tennistä pelataan Munkkiniemessä ja raveja ravataan Käpylässä. Filmi kestää noin kahdeksan minuuttia. Se on Kansallisen audiovisuaalisen instituutin arkistosta. Katsele tästä : Finlandia-katsaus 90 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

Tämän blogini lopussa on myös Arkistot– osio, josta voi löytää kaikki kirjoittamani blogit. Helsingistä niitä on yli 60 kpl.

Tässä on muutamia mainoksia sopimuskumppaneiltani. Katso ja klikkaa hyviä tarjouksia!

 

*

Cellbes on vaatetusliike naisille. Käy katsomassa, mitä tarjouksia sieltä löytyy!

*

Tässä on Telian tuotteita. Muutakin löytyy kuin puhelinsopimuksia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.