Helsingin toreista on itselleni aikojen kuluessa ollut mieluisin Hakaniemen tori. Asuin melkoisen lähellä vuosina 1977-1989. Aika tiuhaan tuli käytyä myös Hakaniemen hallissa silloisen naapurin ja työkaverin Topin kanssa ostoksilla. Kansallisarkistossa töissä ollessani kävimme 2010-luvulla silloin tällöin tiimiläisteni kanssa kahvilla Hakaniemen hallin kakkoskerroksen kahvilassa.
Hagnäsvillan 35 C eli Hakaniemen huvila oli Fridolf Steniuksen ja perheen koti 1874-1890. Siltä ajalta on myös tämä vanha valokuva. Nykyisin tällä paikalla on Helsingin työväentalon Paasitorni. Kuva on Museoviraston kovakokoelmista.
Hakaniemen huvilan päärakennuksen on rakentanut vuonna 1862 Stenberg och Söner. Osoite on ollut Hakaniemenkuja 4-5. Se on ollut John Stenbergin konetehtaan aluetta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Tässä on M.L. Carstensin kustantamon otattama valokuva vuodelta1909. Kuva on Eläintarhankadun ja Siltavuorenkadun kulmauksesta eli siltä tienoolta, jossa Ympyrätalo on nykyisin. Rakennuksen on suunnitellut Gustaf Estlander ja se valmistui vuonna 1903. Tämä kuva on Museovirastosta.
Axel Gustaf Estlander (1876-1930) oli suomalainen arkkitehti, joka oli tunnettu Helsinkiin suunnittelemistaan jugend-taloista, jotka luokitellaan kulttuurihistoriallisesti arvokkaiksi. Hän oli myös venesuunnittelija, kilpapurjehtija ja maailman luokan pikaluistelija. Estlander voitti vuonna 1898 EM-kilpailuissa kultaa ja jäi hopealle vuosina 1897 ja 1899. Tuohon aikaan piti luistella neljä matkaa, jotka olivat 500 m, 1500 m , 5000 m ja 10000 m. Kilpapurjehduksessa Estlander osallistui 30 vuoden aikana yli 1500 lähtöön. Paras saavutus arvokisoissa oli Tukholman olympialaissa vuonna 1912 neljäs sija Örn-veneellä.
Laivoja ja veneitä on kuvattu Kruununhaan Siltavuorelta Hakaniemen Siltavuorensalmeen päin. Rannan suuntainen katu on Siltavuorenranta. Kuva on vuodelta 1909. Sen on kuvauttanut kustantaja M.L. Carstens. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Valokuvan henkilöt ovat matkalla Hakaniemeen Eläintarhantiellä vuosien 1908-1912 välisenä aikana. Keskellä kuvaa on Kovinin talo, jonka kulmalta lähtee Porthaninrinne jatkuen Porthaninkatuna. Taustalla keskellä on ns. Parkkisen kulma. Talossa toimi aikanaan Hakaniemen halli, sittemmin niin kutsuttu Parkkisen halli ja myös elokuvateatteri. M.L. Carstensin kustantamo on tämän kuvan kuvauttanut. Se on Museovirastosta peräisin.
Vuonna 1881 venäläinen liikemies Aleksei Kovin osti muurari Adol Hagelinilta keskeneräisen kaksikerroksisen talon Siltasaarenkatu 7-9 osoitteessa. Kauppahinta oli 7000 markkaa. Nykyrahassa summa vastaa vajaata koleakymmentä tuhatta euroa. Kovin rakennutti talot valmiiksi. Vuosi kaupan jälkeen vuokralaiset pääsivät muuttamaan ensimmäiseen kahdesta talosta. Kovinin huviloina tunnettujen talojen pihapiiristä löytyi myös sauna.
Pietinen on kuvannut poliiseja Hakaniemessä mielenosoituksen aikoihin työväentalon tienoilla vuonna 1930. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Poliisit tarkastavat henkilöautoja Arenan talon edustalla vuonna 1931. Pietinen on tämän näkymän kuvannut. Arenan talo on Hakaniemessä sijaitseva liike- ja asuinrakennus, joka kattaa kokonaan kolmionmuotoisen korttelin Hakaniemen torin pohjoispuolella. Punatiilisen talon on suunnitellut arkkitehti Lars Sonck ja se valmistui kahdessa vaiheessa vuosina 1924 ja 1929. Tämä kuva on Museovirastosta.
Kieltolaki on taakse jäänyttä aikaa ja tässä jonotetaan viinaa. Pietinen on ikuistanut näkymää vuonna 1932. Vasemmalla puolella on Hakaniemen kauppahalli ja oikealla on Hakaniemen torikatu 2. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Kieltolaki oli Suomessa vuosina 1919-1932 voimassa ollut alkoholijuomia koskenut kieltolaki. Tänä aikana Suomessa ei saanut myydä, eikä itse valmistaa alkoholijuomia. Viinan kotipoltto oli kielletty jo aiemmin, vuonna 1866.
Sota-aika on meneillään vuosien 1939-1940 aikana. Tässä kotirintamalla kuorma-autoilijat jonottavat Shellin huoltoasemalle Hakaniemenrannassa. Kuvan on ottanut Hufvudstasbladetin toimittaja ja valokuvaaja Hugo Sundström. Kuva on Museovirastosta.
Paasivuorenkatu ykkösessä on sijainnut Hufvudstadsbladetin sivukonttori. Samassa talossa on ollut myös Radioliike ja parturi. Hugo Sundström on ottanut tämän kuvan työpaikastaan vuonna 1940. Kuva on Museovirastosta.
Viljo Pietinen on vuonna 1943 kuvannut elokuvateatteri Kino Tuulensuun näyttämösalia, joka sijaitsee Hämeentiellä Hakaniemen kauppahallin toisella puolella.
Paljon on ollut porukkaa Hakaniemen torilla Yleislakon aikaan 1.3.-19.3.1956 välisenä aikana mielenosoituksessa. Kuvan ihmispaljoudesta on ottanut U.A. Saarinen. Kuva on Museovirastosta.
Yleislakko 1956 on ollut viimeisin Suomen historian kolmesta täysimittaisesta yleislakosta. SAK:n työtaistelutoimenpide alkoi 1.3. ja päättyi 20.3.1956. Työtaistelu johti 6-10 %:n palkankorotuksiin.
Hakaniemen torin touhua ja ihmisiä on kuvannut Mauri Helenius vuonna 1976. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Tässä on muutamia hyviä tarjouksia sopimuskumppaneiltani erilaisista tuotteista. Katso ja klikkaa!
Jos harrastat kesämökkien vuokrausta, niin nyt alkaa olla se aika käsillä, kun kannattaa alkaa etsiä kohteita. Talvimökkejä voit tietenkin katsella myös! Tästä niitä löytyy edullisesti. Klikkaa ja katso!
Partioaitasta löytyy telttaa, makuupussia ja reppua sekä kaikkea muuta ulkoiluun ja retkeilyyn liittyvää. Katso ja klikkaa!