Linnanmäki vanhoissa kuvissa kolmannen kerran

Tämä on kolmas blogini Linnanmäeltä. Ensimmäisen tein 5.12.2022 ja toisen 1.2.2023. Aikaisemmin tehdyt kirjoitelmani löytyvät helposti blogini lopusta Arkistot-osiosta, mutta laitan näille Linnanmäki-aiheiselle oman suoran linkin erikseen loppupuolelle.

Ensimmäinen vanha valokuva 12 joukosta on tällä kertaa vuodelta 1951. Linnanmäki avattiin yleisölle 27.5.1950. Siellä käy vuosittain noin miljoona vierailijaa.

Yleisöä seuraamassa vedenneitoja

Tässä on hauskoja ja jännittyneitä ilmeitä yleisön joukossa. He ovat seuraamassa vedenneitojen pudotusta Linnanmäellä. Ensimmäisessä Linnanmäki-blogissani on kuva näistä vedenneidoista. Tämän kuvan on ottanut 20.5.1951 Rashid Nasretdin. Tämä ikuistus on Museoviraston kuvakokoelmista.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Sisarukset karusellin edessä

Kesällä 1961 pääsivät sisarukset Marketta (9 v.) ja Aarno (12 v.) Linnanmäelle. Tässä he ovat  karusellin edustalla kuvattavina. Kuvien lähde on Museo Leikki.

Yleisöä kuuntelemassa konserttia

Sky-Foto Möller on kuvannut yleisöä 1960-luvun alkupuolella Linnanmäen huvipuistossa. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tässä vaiheessa maailmanpyörä oli vielä nimeltään Boston-pyörä.

Maailmanpyörä

Volker von Bonin on ottanut yleiskuvaa Linnanmäeltä 1960-luvulla. Keskiössä kuitenkin maailmanpyörä erottuu kuvassa. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Veljekset tulossa kummitusjunasta

Rautatieläiset lapsineen ovat päässeet Linnanmäelle vuonna 1964. Tässä ovat veljekset Ari ja Esa tulossa Kummitusjunasta. Kuvan on ottanut Maire Myllykoski. Kuvan on arkistoinut Museo Leikki.

Sara Ekelund

Tässä on kuvassa ilonen Linnanmäen ohjelmapäällikkö Sara Ekelund 10.6.1966. Helge Heinonen on ikuistanut tämän näkymän. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Lapsia karusellissa 1967

Jännittynein ilmein ovat lapset menopeleissään Linnanmäellä kesällä 1967. Tässä ollaan auto- ja moottoripyöräkarusellissa. Teuvo Mällinen on kuvan ottanut. Museo Leikki on kuvan arkistoinut.

Petri ja Markus autoilemassa

Bertel Okkola on ollut kameransa kanssa paikalla Linnanmäellä 8.9.1968 ja ottanut kuvan Petristä ja Markuksesta autoa ajamassa. Kuva on Museovirastosta.

Levähdystauko penkillä

Tätä jäätelökesää varmaankin on muisteltu, kun sitä sai Linnanmäellä maistella. Takana oleva Boston-pyörä ei oikein näy kuvassa, mutta iloisesti hymyilee äiti valokuvaaja Juha Jernvallille 1960-luvulla.  Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Zarah Leander

Ruotsalainen taiteilija ja laulaja Zarah Leander (1907-1981) esiintyi Linnanmäellä vuonna 1969. Häntä on ollut kuvaamassa Markku Lepola. Kuva on Museovirastosta.

Zarah Leander oli toisen maailmansodan aikana suuri filmitähti Saksassa.

Kaupunginjohtoa karusellissa

Ylipormestari Teuvo Aura on päässyt Linnanmäen ohjelmapäällikön Sara Ekelundin kanssa nauttimaan  vauhdista ja varmaan vatsan väänteistä Pilvenpyörä-karusellissa kesällä 1971. Leo Kosonen on tämän kuvan ottanut. Se on Helsingin kaupunginmuseosta.

Teuvo Aura (1912 Ruskeala-1999 Helsinki) oli suomalainen poliitikko, talousmies ja juristi. Hän on toiminut pääministerinä, ministerinä, PSP:n pääjohtajana sekä Helsingin kaupunginjohtajana. Ennen kaupunginjohtajuutta 1968-1979 Aura ehti toimia runsaat kymmenen vuotta Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajana. Teuvo Aura oli suosittu kaupunginjohtaja. Hänen virkahuoneensa ovi oli aina auki kaupunkilaisille.

Vino torni

Ennen matkustamista Italiaan Pisaan vinoa tornia katsomaan kannattaa käydä Linnanmäellä harjoittelemassa kaltevia olosuhteita. Tätä Vinoa tornia on ollut kuvaamassa vuonna 1999 Matti Tirri. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Tässä on vielä elävää kuvaa noin kahdeksan minuuttia. Veneitä laitellaan keväällä satamassa kuntoon, vapun viettoa Helsingissä ja Linnanmäen hurlumheitä on muun muassa näytillä vuodelta 1955 Finlandia katsauksessa no 263. Kulosaaren sillan rakentamista näytetään myös. Finlandia-katsaus 263 | Kansallinen audiovisuaalinen instituutti | Finna.fi

 

Tässä on muutamia hyviä tarjouksia sopimuskumppaneiltani erilaisista tuotteista. Katso ja klikkaa!

 

*

Tämä on hyvä vaihtoehto rengaskauppoihin. Nopeat toimitukset kotiisi tai asennuskorjaamollesi; useita maksutapoja sekä edulliset renkaat ja vanteet. Rengasmerkkejä ovat mm. Good year, Pirelli, Bridgestone, Hankook, Continental, Michelin ja Nokian tyres. Löytyy myös Outlet, jossa on tosi edulliset hinnat. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Partioaitta on erikoisen hyvä liike telttojen, makuupussien ja reppujen suhteen. Kaikkea muutakin retkeilyyn liittyvää sieltä löytyy.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.