Pasila vanhoissa valokuvissa kolmannen kerran

Pasila sai aikoinaan tunnettavuutta Pekka Tiilikaisen ja Paavo Noposen kautta huomattavasti enemmän, kuin tämän ajan urheiluselostajien. He useinkin olympiakisojen yhteydessä mainitsivat ”Sitten Pasila ja Maamme-laulu”. Siitähän se Pasila itsellekin tuli tutuksi!

Tein ensimmäisen blogini Pasilasta 23.1.2023 ja toisen 15.2.2023. Laitan loppuun suorat linkit näistä. Tapanani on ollut tuoda aina 12 vanhaa valokuvaa näytille vanhemmasta nuorempaan. Siihen olen lisännyt paikallishistoriaa mukaan kulttuurihistoriallisesti merkittävistä rakennuksista tai tapahtumisista. Myös erilaisia omakohtaisia kokemuksia minulta löytyy useastakin Helsingin kaupunginosasta.

Tällä kertaa lähden liikkeelle vuodesta 1905 eli pikkuisen vajaa 120 vuotta sitten.

Mustalaisleiri Pasilassa

Unkarilaiset mustalaiset ovat laittaneet leirin pystyyn Pasilassa vuonna 1905. Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Vuoden 1888 passiasetuksen mukaan maahan pyrkivät ulkomailta tulleet romanit oli lähetettävä takaisin. Komiteamietinnön 3/1900 tavoitteena oli romaniväestön sulauttaminen valtaväestöön. Romanit hyväksyttiin virallisesti suomalaisiksi 1919, jolloin heille myönnettiin Suomen kansallisuus.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Pasilan vanha asema

Asemarakennus siirrettiin Vammeljoelta Karjalasta Pasilaan vuonna 1923-1924. Tämä kuva on samalta ajalta. Se toimi asemana vuoteen 1984 saakka. Syyskuussa saman vuonna asemarakennus siirrettiin Veturipuistoon Itä-Pasilaan. Sen omistaa Suomen Rauhanliitto ja taloa kutsutaan Rauhanasemaksi. Tämä kuva on Henrik Forsströmin lasinegatiivikokoelmasta Museovirastosta.

Mäntsälän kapina

Kadettipartio on Pasilan rautatieasemalla vuonna 1932. Mäntsälän kapinan (27.2.-6.3.1932) aikana ajoneuvoja ja junia tarkastettiin, sillä kapinoitsijat olivat uhonneet väkivalloin kaataa sen aikaisen hallituksen. Tämän näkymän on ikuistanut Hugo Sundström. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Ilmalan säähavaintoasema

Maaliskuussa 1937 on Pietinen kuvannut Ilmalan metereologista säähavaintoasemaa Pasilassa. Kuva on Museovirastosta.

Pommitusten jälkiä

Hugo Sundström on käynyt kameransa kanssa toteamassa, kuinka pahaa jälkeä ovat itäisen vihollisen pommit aikaan saaneet. Kuva on otettu Pasilan ratapihalla 20.6.1940. Museoviraston kuvakokoelmista on tämä otos peräisin.

Vanha mies ja mopo

Patrick Oras on tehnyt suuren palveluksen jälkipolville ikuistaessaan Puu-Pasilasta näkymiä 1960-1970-luvuilta ennen kuin kaikkia rakennuksia oli ehditty purkaa. Tässä on hänen yksi otoksensa vuosien 1966-1970 väliltä  osoitteesta Hertankatu 14. Vanha mies on mopedinsa äärellä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Talonmies asuntonsa portailla

Patrick Oras on jälleen Puu-Pasilan kohteen kuvaaja. Tässä on rouva talonmies työsuhdeasuntonsa portailla osoitteessa Hertankatu 13. Ajankohta on ollut vuosien 1970-1974 välillä. Ainakin kuvanottohetkellä on nainen ollut paljasjalkainen helsinkiläinen. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Pasilan Siirtomaakauppa

Olemme kuvien myötä edelleen Hertankadulla ja Patrick Oraksen ikuistamissa valokuvissa. Tässä on Pasilan siirtomaa-niminen kauppa osoitteessa Hertankatu 18. Kuva on otettu 1970-luvulla. HKM

Kemiakalia-liike

Hertankatu 16 osoitteessa on ollut Kemikalia-liike ja Autosähkö korjaamo. Tämänkin valokuvan on ottanut Patrick Oras Puu-Pasilassa 1970-luvulla.

Elannon myymälä

Kari Hakli on kuvannut Elannon Pasilan myymälää Hertankatu 15 osoitteessa vuonna 1971. 28-29.8. tämä liike muutettiin palvelumyymälästä pikamyymäläksi. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Kukkakauppa Itä-Pasila

Harri Ahola on ottanut kuvaa Itä-Pasilassa Junailijanaukio 2 osoitteessa olevasta kukkakaupasta vuonna 1976. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Jarrumiehenkatu 2

Lapsia on leikkimässä Jarrumiehenkatu 2 hiekkalaatikolla vuonna 1978. Kuvan on ottanut Harri Ahola. HKM

Laitan muutamia mainoksia yhteistyökumppaneiltani. Näiden yrityksien tarjontaan ja tuotteisiin on helppo tutustua ihan kotisohvalta käsin. Käy kurkistamassa ja klikkaamassa, mitä edullisia tavaroita tai palveluksia on tarjolla!

*

Lomarenkaalla on melkoisen laaja valikoima vuokramökkejä, huviloita ja huoneistoja ympäri Suomea. Kaikkiaan löytyy 4200 kohdetta. Klikkaa kuvaa ja katso!

*

Tämä on hyvä vaihtoehto rengaskauppoihin. Nopeat toimitukset kotiisi tai asennuskorjaamollesi; useita maksutapoja sekä edulliset renkaat ja vanteet. Rengasmerkkejä ovat mm. Good year, Pirelli, Bridgestone, Hankook, Continental, Michelin ja Nokian tyres. Löytyy myös Outlet, jossa on tosi edulliset hinnat. Klikkaa kuvaa ja katso!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.