Hakaniemi vanhoissa kuvissa

Olen ollut jakamassa näytille Helsinki-aiheisia valokuvia facebook-ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa jo vähän yli kahden vuoden ajan. Olen näitä mielenkiintoisia valokuvia ja samalla pääkaupungin paikallishistoriaa välittänyt myös viiden blogin kautta. Aiemmin olen tätä kautta tuonut näytille facebook-ryhmässä olleita kiinnostavimpia kuvia. Nyt ja jatkossa aion paneutua näihin kuviin alueittain  tai aiheittain, kuten esim. Hakaniemi, Herttoniemi, Linja-autot, Linnanmäki, Raitiovaunut ja niin edelleen. Facebook-ryhmässä olen alkutiedostoa typistänyt tarkoituksellisesti, jotta kommenteille tulisi enemmän mahdollisuuksia. Ei passaa kaikkea kertoa, mitä itse tietää. Nyt aloitan Hakaniemestä. Melko lähellä tätä tienoota asuin vuodet 1977-1989. Aika lähellä oli myös yksi työpisteeni vuodet 2005-2019, kun Siltavuorenrannassa on Kansallisarkiston rakennus.

Hakaniemen tärkeimpiä kohteita ovat tietenkin tori ja halli. Täällä on myös Ympyrätalo ja entinen Metallitalo. Siltasaarenkatu on tienoon pääväylä. Hakaniemen hallin kohdilta lähtee Hämeentie. Hakaniemen ranta herättää nostalgisia tunteita myös Maarit Hurmerinnan  esittämän laulun myötä.

Hakaniemen toria alettiin rakentamaan 1880-luvulla. Tienoo oli aiemmin täyttömaata. Sen kohdalla oli aiemmin ollut Siltasaaren mantereesta erottanut salmi. Tori perustettiin kaikenlaista kaupankäyntiä varten. Ensimmäiset kauppiaat ilmestyivät torille joulun alla 1897. Siellä myytiin monipuolisesti elintarvikkeita, kuten marjoja, hedelmiä, vihanneksia, juureksia ja metsästyksen tuotteina riistaa. Paljon oli muutakin syötävää, mutta ennen kaikkea siellä oli myös puhdetöinä valmistettuja käsityötuotteita. Torin palvelut monipuolistuivat entisestään 1900-luvun alussa, kun siellä toimi räätälinliikkeitä sekä vaate- ja kangaskauppoja. Kalakauppiaat saapuivat torille 1920-luvulla.

Hakaniemen kauppahallin avajaisia vietettiin 1.6.1914. Peruskonsepti rakennuksessa on ollut lähes sama kuin alkuvuosina. En tiedä tarkemmin, mitä tämä uusin peruskorjaus on tuonut muutoksia. Sehän alkoi maaliskuussa 2018 ja pitäisi valmistua maaliskuussa 2023. Kauppahallin Hakaniemessä suunnitteli Einar Flinckenberg. Julkisivumateriaaliksi valittiin tiili. Kerroksia tuli kaksi. Aikanaan sinne  tuli 32 kellaria. Kylkirakennukseen tuli 11 kalamyymälää. Alakertaan tuli yhteensä 114 elintarvikemyymälää ja yläkertaan valmistui 103 myymälää kotiteollisuustuotteita varten. Kun Hakaniemen halli valmistui 108 vuotta sitten, niin se oli Euroopan suurin ja modernein. Itse sain olla eräässä hallia koskevassa projektissa mukana 1990-luvun loppupuolella. Laskeskelin, kuinka paljon erilaista jätettä myymälöistä syntyy. Erikoisen tarkkaan laskin biojätteen ja pahvin.

Siltasaarenkatua

Oheisessa kuvassa on Siltasaarenkatua vuosien 1907-1909 aikana kuvauttanut M.L. Carstens. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Siltasaarenkatu on etelä- ja pohjoissuuntainen liike- ja asuinkatu. Se on noin 800 metriä pitkä. Liikenne tällä kadulla on melko vilkasta. Se on paikallisliikenteen solmukohta. Useat raitiolinjat kulkevat tätä kautta kuin myös monet bussit. Hakaniemen metroasemalle on tältä kadulta tai ympäristöstä viisi sisäänkäyntiä.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

As Oy Ahtola on osoitteessa Hämeentie 1.

Oheisen kuvan Ahtolasta on otattanut M.L. Carstens vuonna 1909. Se sijaitsee Hämeentie 1 ja Hakaniemen torikatu 2 osoitteessa. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Rakennusmestari Heikki Kaartinen on suunnitellut tämän jyhkeän jugend-talon, joka tänä päivänäkin on vielä pystyssä Hakaniemessä. Se on aivan Hakaniemen hallin vieressä. Vuonna 2005 As Oy Ahtola palkittiin Rakentamisen ruusun kunniamaininnalla peruskorjauksesta, jolla talon ulkoasu palautettiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä.

Oksasen kenkäkauppa Hakaniemen hallissa

W.A. Oksasen kenkäkauppa sijaitsi kauppahallin yläkerrassa. Tuntematon kuvaaja on ottanut tämän otoksen 1920-luvulla. Myyjä Lydia Sainio, myöhemmin Oksanen, sitoo narua kenkäpaketin ympärille. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Siltasaarenkatu 14

Oheinen kuva on otettu vuosien 1927-1929 aikana. Eric Sundström on ikuistanut näkymän tuon ajan ”ostarista”. Monia eri alan liikkeitä oli vieri vieressä.

Ratsupoliiseja SiltasaarenkadullaTuntematon kuvaaja on ottanut tämän ratsupoliisi-kuvan joko vuonna 1929 tai 1930. Ei ole tietoa, jotta liittyykö tämä tilanne 1.8.1929 ”punaiseen” päivään vai kesän 1930 lapualaismellakoihin. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Hakaniemen toria ja rantaa

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Hakaniemen torilta ja rannasta 1930-luvulla.  Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.  Hakaniemen torilta on lähtenyt paljon liikkeelle vappumarsseja ja mielenosoituksia. Se on liittynyt läheisesti työväenliikkeen historiaan.

Poliisi moottoripyörän selässä

Väinö Kannisto on ottanut kuvan poliisimiehestä moottoripyörän kanssa Hakaniemen torilla. Ajankohta on ollut vuosi 1949. Kuva on Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista. Kuvassa tori on melko aution näköinen. Kymmenen vuotta aiemmin se oli täynnä halkopinoja toisen maailmansodan alkuaikoihin. Lähistöllä olevat talot tarvitsivat niitä lämmitykseen.

Elannon Iskun naissuunnistajia

Eino Heinonen on kuvannut Elannon Iskun naissuunnistajia Hakaniemen torilla vuonna 1950. He osallistuivat Helsingin kaupungin juhlavuoden marssiin. Elannon Isku perustettiin vuonna 1921. Naisia oli enemmän voimisteluporukoissa, mutta hyvää menestystä saivat suunnistajatkin erikoisesti juuri 1950-luvun alussa. Elannon Iskun joukkueessa oli aikanaan pituushypyn SE-mies. Häntä kutsuttiin ”kumiukoksi”. Hän toimi automaalarina Elannolla uransa alkuaikoina. Seura yleisurheilussa vaihtui hänellä myöhemmin Lauttasaaren Pyrinnöksi. SE-tulos oli hänellä maaginen 777, jonka mies saavutti vuonna 1956. Kyseessä on Jorma Valkama. Hän kuoli 34-vuotiaana auto-onnettomuudessa joulukuussa 1962. Tämä kuva on Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista.

Siltasaarenkatu 12

Tällä talolla on ollut arkkitehtuurista arvoa, sillä kuvakin on peräisin Arkkitehtuurimuseosta. Ajankohtaa ei ole tiedossa, mutta ikuistaja on ollut Heikki Havas. Elia Heikel on suunnitellut tämän talon.

Hakaniemeä mereltä päin katsottuna

Kuvaaja Constantin Grünberg on ollut todennäköisesti Korkeasaaren lautalla ottaessaan tämän näkymän Hakaniemestä. Vuosi on ollut 1966. Tulevan Merihaan tienoilla on aikaisemmin ollut Wärtsilän teollisuusrakennuksia. Vielä aiemmin paikalla on ollut Pannukakku-niminen saari, joka yhdistettiin mantereeseen, jolle sitten vuosina 1973-1986 rakennettiin Merihaka.

Ympyrätalon työmaa

Ympyrätaloa Hakaniemessä rakennettiin vuosina 1967-1969. Kari Pulkkinen on tämän näkymän kuvannut jossakin vaiheessa tuolloin. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Täydennän tuota tietoa Ympyrätalosta oheisen linkin välityksellä ihan elävänä kuvana. Siinä näkyy Hakaniemeä välillä laajemmaltikin. Kooste kestää noin 10 minuuttia. Sen on toimittanut Kansallinen audiovisuaalinen instituutti. Lyhytelokuva on tehty vuonna 1969 KOP:n toimesta. Rakentamisen lisäksi on harjannostajaiset sekä esitellään taloa valmiina.

Linkki on : https://www.finna.fi/Record/kavi.elonet_elokuva_166773

 

Hakaniemen hallin alakertaa

On ollut vuosi 1970, kun arvostettu Helsingin kuvaaja Kari Hakli on kameransa kanssa ollut Hakaniemen hallin alakerran käytävillä. HKM

Siltasaarenkatua vuonna 1970

Kuvan kohteet ovat suurin piirtein Siltasaarenkatu 8-10:n kohdilla. Simo Rista on  tämän näkymän ikuistanut. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Hakaniemenkatu

Kuplavolkkari on ollut suosionsa huipulla tähän aikaan, kun Kari Hakli tämän valokuvan otti vuonna 1971. Matkan varrella on ollut Esso. Kuva on peräisin Helsingin kaupungin museosta.

Ruuhkaa liikenteessä

Eeva Rista on kuvannut Hakaniemen torikadun liikennettä vuonna 1971. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Metallitalo ilmasta päin

Metallitalon omistussuhteet ovat muuttuneet joitakin vuosia sitten. Talo on rakennettu 1960-luvulla. Tämä kuva on vuodelta 1982. Kauno Karhu on ollut kuvaaja. Talossa on toiminut useita eri SAK:n liittoja. Monet muistavat myös Merihotellin ja sen alakerrasta Pontuksen. Sehän vaikutti vuodesta 1969 alkaen 1980-luvulle asti. Tämä kuva on Työväen arkistosta.

Laitan tähän loppuun muutaman varteenotettavan mainoksen. Minulla on joitakin sopimuskumppaneita, joilla on tarjolla hyvää tavaraa edulliseen hintaan. Katso ja klikkaa! 

*

Lindexissä on tarjolla vaatteita naisille. Käy klikkaamassa ja katsomassa!

*

Naantali spa&hotel valittiin muutama vuosi sitten Suomen parhaaksi hotelliksi. Käypä katsomassa, mitä heillä on tarjolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.