Tämä on jo kolmatta alueellista Helsinki-aiheista blogia, jota nyt kirjoittelen ja vanhoilla kuvilla täydentelen. Nyt on vuorossa Kallion kaupunginosa. Olen aiemmin tehnyt Hakaniemen ja Siltasaaren alueesta sekä Hämeentiestä kuvien kautta muistelua. Itse asuin vuodet 1977 – 1989 näillä huudeilla kuuluen Kallion ev.lut. seurakuntaan. Asuimme melko lähellä Elannon pääkonttoria.
Signe Branderin ottama kuva Kaarlenkadulta on tämän kuvapainotteisen blogini vanhin kuva tällä kertaa. Se on vuodelta 1911. Tässä on arvostettu Helsingin kuvaaja Signe ikuistanut ympäristöä Castrenin puiston kohdalta koilliseen. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.
Muistan Kalliota omalta asuinajoilta siten, että kivijalkakauppoja oli lähes joka talossa. Elannon työsuhdeasuntoja oli aika lailla, erikoisesti neljännellä ja viidennellä linjalla. Kallion väestö on yleensä aina ollut työläisporukkaa, vähemmän herraskansaa. Nykyään siellä asuu paljolti opiskelijoita, taiteilijoita ja nuoria aikuisia. Asukkaita on noin 30 000. Yksiöitä ja kaksioita on asuntokannassa paljon, joten siitä johtuu osittain se, että vaihtuvuus on melkoisen suurta muihin kaupunginosiin verrattuna. Kun perhe alkaa kasvaa, niin hakeudutaan muualle samoin kuin opintojen päättyessä.
Kallio rajoittuu etelässä Pitkäsiltaan ja lännessä Töölönlahteen. Helsinginkatu on rajana pohjoisessa ja idässä on Hämeentie sekä Hakanimen silta. Kalliossa on tavallaan kolme keskusta, jotka ovat Siltasaari, Linjat ja Torkkelinmäki.
Artur Faltin on kuvannut Viides linja 16 asuintaloa, jossa on aikanaan ollut myös ainakin apteekki. Tiedot kuvan ottamisen ajankohdasta on 1900-1929 väli eli aika suuri haitari on kyseessä. Kuva on Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista peräisin.
Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää Kalliossa Kaarlenkatu 1 ja Agricolankatu 13 kulmatalosta vuonna 1928. Runsaasti on ollut kivijalkaliikkeitä rakennuksen molemmin puolin. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Palomies pitelee tynnyriä päänsä päällä Kallion paloasemalla Agricolankatu 15 osoitteessa. Takana oikealla on Castreninkatu 30. Tuntematon kuvaaja on ollut asialla. Ajankohta mahtuu 1920-1930-luvuille johonkin väliin. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Lars Sonck on suunnitellut tämän jykevän harmaagraniittisen Kallion kirkon, joka sijaitsee Itäinen Papinkatu 2. Sitä rakennettiin vuosina 1908-1912. Peruskivi laskettiin 13.7.1908 ja 1.9.1912 piispa Herman Råbergh vihki kirkon käyttöön. Kirkossa on kaikkiaan 1100 istumapaikkaa. Maan pinnasta katsottuna on kirkon korkeus 65 metriä. Toisen maailmansodan aikana oli kirkon tornissa yksi Helsingin ilmavalvontapisteistä. Hyvän sään aikana kirkon tornista näkee Viroon asti. Tämän ikuistuksen kirkosta on ottanut Aarne Pietinen vuonna 1940. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Pieni lumisade ei ole haitannut tätä hiihtäjälasta 1950-luvulla. Tuntematon kuvaaja on napannut tämän otoksen talviselta Neljänneltä linjalta. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Väinö Kannisto on yksi tunnetuimmista Helsingin kuvaajista 1950-luvulta. Hän on ottanut tämän kuvan vuonna 1958 Franzenin puistikosta. Taustalla on Adolfinkatu 13, joka nykyisin vastaa Helsinginkatu 13 osoitetta. Kuva on HKM.
Constantin Grünberg on ikuistanut näkymää Kalliossa Porthaninkatu ykköstä kuvaamalla. Ajankohta on ollut vuosi 1958. Kuva HKM
Tässä on käynnissä puutalon purkuoperaatio vuosien 1957-1959 välillä. Kuvan on ottanut Väinö Kannisto. Tässä puretaan taloa Porthaninkatu 13, mutta se tunnetaan myös Viides linja 9/Ässänrinne 10 osoitteella. Kuva HKM
Tässä on menossa 1960-luvun alkupuoli. Pekka Kyytinen on ollut kameransa kanssa liikkeellä Kolmannen linjan ja Castreninkadun kulmilla. Kuva Kamu / Espoon kaupunginmuseo.
Constantin Grünberg on kuvannut näkymää 1960-luvulla Castreninkatu 4 ja Toinen linja 8 kulmilta. Kuva HKM
Kallion paloasema osoitteessa Agricolankatu 15 on kuvassa. Sen suunnitteli Gunnar Taucher ja se valmistui vuonna 1934. Tämän kuvan vuonna 1961 on ottanut Pertti Auer. Kuva on HKM:n kuva-arkistosta.
Helsinginkatu 3-5 on ollut B. Möllerin talvisen kuvauksen kohteena vuonna 1966. Kuva on Helsingin kaupunginmuseon kokoelmista.
Vuonna 1969 on Kari Hakli ottanut kuvan makeiskaupasta Helsinginkatu 22. Sitä en itse muista, milloin lauantaista tehtiin karkkipäivä. Tänne on varmastikin usean lapsen viikkorahat kannettu. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.
Laitan tähän linkit Hakaniemen ja Hämeentien blogeistani. Kaikkia muita blogeja pääsee selaamaan aina blogin lopussa olevasta linkistä. Huhtikuussa aloitin tällä blogipohjalla ja nyt niitä on 91 kasassa. Ei ole ihan hukkaan menneet eläkepäivät.
Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Hakaniemi – Mannari (blogaaja.fi)
Helsinkiä vanhoissa kuvissa – Hämeentie – Mannari (blogaaja.fi)
Tässä on muutama mainos, joissa on mahtavia erikoistarjouksia. Tarjoan teille tätä vaihtoehtoa tehdä tilauksia eri tuotteista netin kautta. Se on ekologista ja terveellistä! Toimitukset tulevat lähimpään haluamaasi postin toimipisteeseen tai ihan kotiovelle. Katso ja klikkaa!
Löydä unelmiesi korut ja kellot Laatukorun upeasta valikoimasta! Katso ja klikkaa!
Varaa lomasi tai viikonloppusi Naantalin kylpylään ja hotelliin! Katso ja klikkaa!
Käypä kurkistamassa Vallilan tuotteita. Sieltä löytyy verhoja, mattoja ja kaikkea kodin sisustamiseen liittyvää. Huomio myös tämä KESÄALE!