Taidemaalari ja professori Eero Järnefelt Suvirannassa

 Olen muutamissa blogeissani sivunnut Eero Järnefeltiä. Hänhän on säveltäjämestari Jean Sibeliuksen vaimon Ainon veli. Hän on ollut opettamassa Helsingin yliopistossa muun muassa Martta Wendeliniä ja toista kuuluisaa kuvittajaa Rudolf Koivua. Eero oli myös 1900-luvun alkuajoilla hiihtolenkillä houkutellut Jean Sibeliusta muuttamaan Järvenpäähän. Muutto toteutuikin aivan juuri siihen paikkaan, jota Eero oli Jannelle osoittanut.

”Pyykkiranta” on Eero Järnefeltin maalaus vuodelta 1889.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Eeron oikea nimi oli Erik Nikolai Järnefelt. Hän syntyi 8.11.1863 Viipurissa. Hänen isänsä oli kenraaliluutnantti ja kuvernööri sekä myös senaattori Alexander Järnefelt ja äitinsä oli vapaaherratar Elisabeth Clodt von Jürgensburg omaa sukuaan. Ylioppilaaksi Eero kirjoitti vuonna 1881. Hän oli ennen sitä opiskellut Taideyhdistyksen piirustuskoulussa 1870-luvulla. Pietarin taideakatemiassa hän opiskeli vuosina 1883-1886 ja Pariisissa vuosina 1890-1891 Academie Julianissa. Vuosina 1894-1895 hän teki opintomatkoja Italiaan ja vuonna 1899 Krimille.

Daniel Nyblin on ottanut tämän kuvan Eero Järnefeltistä 1890-luvulla. Kuva on Museovirastosta.

Eero lauloi veljensä Arvidin kanssa Ylioppilaskunnan laulajissa. Eero avioitui suomalaisen teatterin näyttelijän Saimi Swanin kanssa. Hän on tunnetun lasten ja nuorten kirjojen tekijän Anni Swanin sisko. Saimin kanssa Eero sai viisi lasta.

Isänsä tapaan myös Eero oli politiikassa mukana. Hän oli aatelissäädyn edustajana valtiopäivillä vuonna 1894. Eero toimi opettajana Helsingin yliopiston piirustussalissa vuosina 1902-1928. Hän oli pidetty ja arvostettu opettaja. Hänen oppilainaan on ollut muun muassa Marcus Collin, Eero Nelimarkka, Lennart Segerstråle ja Eero Snellman jo aiemmin mainitsemieni Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun lisäksi. Hän sai professorin arvonimen vuonna 1912 ja oli myös Suomen Taideakatemian jäsen ja sen puheenjohtaja.

Kuvassa on vasemmalta alkaen Konrad Into Nyström, Jean Sibelius ja Eero Järnefelt. Kuva on vuodelta 1898 ja sen on ottanut August Schuffert. Se on Åbo Akademin säätiön kokoelmista.

Omassa taiteessaan Eero Järnefelt oli vastaanottavainen 1800-luvun naturaristisille virtauksille. Hänen tuotantonsa oli korkeatasoista ja hän oli kunnianhimoinen. 1890-luvulla Eero vietti useita kesiä maisemia maalaillen Lapinlahden Väisälänmäellä Savossa ja Pohjois-Karjalan vaaramaisemissa Kolilla sekä  vielä Tornionjokivarressa.

Eero Järnefeltin satiirinen maalaus ”Kotimatka” on taulun nimi. Eero teki tämän maalauksen vuonna 1903.

Tuusulanjärven taiteilijayhteisö sai ensimmäiset asukkaansa 1890-luvun loppupuolella. Ensimmäinen tulija oli Juhani Aho perheineen vuonna 1897. Seuraavaksi saapui Pekka Halonen perheensä kanssa vuonna 1898. Sitten olivatkin vuorossa Järnefeltit vuonna 1900. He ostivat rantatontin Järvenpään Kartanolta läheltä Tuusulanjärveä nykyisen Seurakuntaopiston tienoilta. Tontti oli varsin hyvin lannoitettua, koska se oli toiminut hevoshakana.

Suunnittelijaa tulevalle taiteilijakodille ei pahemmin tarvinnut miettiä, kun valinta kohdistui arkkitehti Usko Nyströmiin. Eero oli opiskellut taidemaalausta Pariisissa yhdessä Konrad Into Nyströmin kanssa, joka oli Uskon veli. Konrad tunnettiin paremmin nimellä I.K.Inha. Hänen hienoja valokuviaan olen minäkin ollut välittämässä näytille facebook-ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa. Hänen kanssaan Eero Järnefelt teki myös maalaus- ja kuvausmatkoja Kolille ja Pohjois-Savoon. Myös Eero saattoi valokuvata samoja kohteita, mitä hän myös maalasi.

 

Tässä on Suvirannan rakennusta ulkoa päin kuvattuna 1900-luvun alussa.

Suvirannan rakennustyöt aloitettiin syksyllä 1900. Tulevan kesän aikana työt valmistuivat sen verran, että Järnefeltit pystyivät sinne muuttamaan. Osa huonekaluista kotiin tuli edellisestä asunnosta, mutta sen lisäksi he saivat hyviä kalusteita ja muita tarve-esineitä Järvenpään Kartanon huutokaupasta. Järnefeltit asuivat Suvirannassa ympärivuotisesti vuodet 1901-1917. Sen jälkeen perhe muutti Helsinkiin. Kesäisin ja juhlapäivisin he saapuivat jälleen Suvirantaan.

 

Suvirantaa on tässä kuvattua sisältä 1910-luvulla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Taidegrafiikka oli Eero Järnefeltin erikoisaluetta maalauksissaan. Hänellä tunnetaan 73 grafiikkavedosta ja kaikkiaan 92 grafiikkateosta. Aiheita ovat olleet luonnon yksityiskohdat. Niihin hän pääsi kiinni aiemmin Kolilla ja Ylä-Savossa kiertäessään ja myöhemmin ihan kotirannasta käsin. Maisemien lisäksi Eero maalasi muotokuvia. Perhe, ystävät ja sukulaiset olivat myös usein malleina. Tuusulanjärven tienoon pikkukasvit, silkkiuikut ja kalat ovat  olleet myös hänen maalausaiheita. Mainittavaa on, että silkkiuikku on Järvenpään kansallislintu. Eero Järnefelt tykkäsi piirtää myös satiirisia maalauksia tavallisesta kansasta, kuten isännästä ja rengeistä, kotimatkasta veneellä markkinoilta tullessa tai maalaiskaupan elämästä. Lähes kaikista oman aikansa vaikutusvaltaisista henkilöistä on Eero Järnefelt saanut maalata muotokuvan. Tähän hän opetti myös oppilaansa Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun.

Eero Järnefeltin maalaama kuva Carl Gustaf Emil Mannerheimista vuodelta 1922. Tämä kuva tuli myös postikorttiin.

Suvirannan rakennuksen ympärillä vaikuttaa englantilaistyylinen puutarha. Sisäpuolella taiteilijakodissa pystyy vielä aistimaan tunnelmaa aivan 1900-luvun alkupuolelta. Ateljee on ollut talon sydän. Suviranta oli usein koko Tuusulanjärven taiteilijayhteisön keskipiste yhteisten tapahtumien ja juhlien suhteen. Ainolassa vaadittiin usein ehdotonta hiljaisuutta. Halosenniemessä ei aina ollut taloudellisia resursseja, joten oli päivän selvää, että juhlitaan Suvirannassa. Eero oli seurapiirielämän sielu ja nautti juhlista ja tanssiaisista. Saimi oli taitava ja pätevä juhlien emäntä.

Raahen kirkon alttaritaulun luonnos on tässä vuodelta 1925 ja se on nimeltään ”Kristus asettaa myrskyn”.

Tämä taiteilijakoti on edelleen kesäisin auki. Siellä voi tutustua puutarhaan, arkkitehtuuriin, taiteeseen ja talon asukkaisiin. Talossa asuu Eeron ja Saimin  tyttären Laura Järnefeltin poika Juhani Kolehmainen ja hänen puolisonsa Anna-Kaisa. Osoite on Järvenpääntie 640 ja autolla tullessa voi sen jättää Seurakuntaopiston parkkipaikalle. Kohde on siitä vähän matkaa etelän suuntaan.

Ohessa on muutamia huviä mainoksia! Katso ja klikkaa! 

*

Laatukoru.fi on kotimainen koru- ja kelloalan verkkokauppa. Valikoimiimme kuuluu sekä kotimaisten että kansainvälisten brändien kelloja, koruja ja älykelloja. Lisäksi Laatukorulla on oma kultasepänverstas Hyvinkäällä, jossa valmistetaan Laatukorun omia Silván-brändin timanttikoruja, kuten vihkisormuksia, kihlasormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Silván-timanttikoruja on saatavilla vain Laatukorusta. Laatukorun omien Silván-timanttikorujen lisäksi valikoimistamme löytyy mm. seuraavia brändejä: TAG Heuer, Longines, Tissot, GARMIN, Kalevala, Raymond Weil, Seiko, GANT, Swarovski, Lumoava sekä monia muita!

*

Kannattaa kilpailuttaa vakuutukset aika ajoin ja muutenkin muistin virkistämiseksi käydä läpi vakuutusturva. On voinut tulla lisättävää tai vähennettävää!  Vakuutustiedot.fi on palvelu, jossa jokainen voi ilmaiseksi kilpailuttaa mitä tahansa vakuutuksia. Täältä saa apua vakuutuksen hankintaan, säästöjen hakemiseen tai vakuutusturvan parantamiseen. Katso ja klikkaa!

*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia. Katso ja klikkaa! 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.