Halosenniemi on 120 vuotta vanha tänä vuonna

 Hyödynsin museokorttia ja kävin taiteilija Pekka Halosen ateljeekotihuvilassa muutama päivä sitten. Se rakennettiin Tuusulanjärven Pitkäniemeen vuosina 1899-1902. Nyttemmin se tunnetaan Halosenniemenä. Pekka itse ja hänen sukunsa sekä ystävänsä olivat rakentamassa rakennusta talkoovoimin. Rakennusmestarina toimi Pekan veli Antti Halonen. Hirret ovat kotoisin Konginkankaan punahongista.

Halosenniemen rakennus täyttää tänä vuonna 120 vuotta. Tässä on minun ottama kuva pari päivää sitten.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Eri rakennusvaiheiden välillä hieman myöhemmin tämä sama porukka kävi rakentamassa J.H. Erkon taloa Erkkolaa muutamien kilometrien päähän Tuusulan Rantatiellä. Materiaalit sinne tulivat samoista paikoista ja Erkkolasta tuli ikään kuin Halosenniemen  rakennuksen pienennetty versio, pikkuveli.

Näyttely, jossa vierailin, on nimeltään Taiteilijaelämää Halosenniemessä. Se alkoi jo 8.3.2022 ja kestää 28.8.2022 saakka. 120 vuotta siis tulee tänä vuonna täyteen rakennuksen historiassa. Siellä on paljon esillä alkuperäisesineistöä, joita innolla kuvasin käydessäni ja luvan saatuani.

Pekka Halonen oli kova saunomaan ja kovilla löylyillä hän koetteli vieraitaan. Saunassa on käynyt muun muassa maailmankuulu venäläinen kirjailija Maksim Gorki vuonna 1906, kun hän tuohon aikaan piileskeli Suomessa ja myös Halosenniemessä. Juhani Aho on useinkin vieraillut Pekan saunassa. Sauna on rakennettu lähelle rantaviivaa. Sen kuistilta avautuu hieno näkymä Tuusulanjärvelle. Olisi kiva tietää, kuinka monta aihetta Pekka on maalauksiinsa saanut saunan kuistilta järvelle katsoessaan. Reumatismin hän ainakin myöhemmin sai.

Pekalla oli tapana koetella ystäviensä löylynkestävyyttä tässä saunassa. Kuva on omasta tuoreesta kuva-arkistosta.

 

Halosenniemessä on ollut kaikkiaan 12 tulisijaa. Osa on purettu myöhempien remonttien aikana. Uunit ovat pääosin Grönroosien tekemiä. Kolmessa polvessa on heidän tekemiään takkoja ja muita tulisijoja tuusulalaisissa tuon aikaisissa kodeissa. Tuttuja ne ovat myös monissa näissä taiteilijakodeissa, joissa itsekin olen vieraillut ja kuvia katsellut. Pekka Halonen opiskeli itse Grönroosien työtä katsoessaan tiilien lasitusta ja on sen ansiosta osan tehnyt tästä työstä itse.

Tässä on ruokasalin vihreän kaakeliuunin possu-aiheinen uuninsuuluukku.

Pekka Halosen serkku Arttu Halonen (1885-1965) suunnitteli ja takoi Halosenniemeen useita uuninsuuluukkuja vuonna 1908. Ne kuvastavat kunkin huoneen käyttötarkoitusta. Ruokasalissa oli emakko, joka ruokki seitsemää pientä porsasta. Tästä possuluukusta tuli perheelle tärkeä, sillä se lasten mielestä muistutti perhepotrettia. Jokainen lapsi sai luukusta oman nimikkopossun. Yllätyksenä Halosille syntyi vielä kahdeksas lapsi, iltatähti Kaija, kahdeksan vuotta viimeisimmän lapsen jälkeen. Jotta Kaijakin olisi perhepotretissa, piirsivät lapset salaa rautanaulalla luukkuun vielä kahdeksannen possun ääriviivat.

 

Olen persoonallisen keinutuolin vierustalla ihailemassa taiteilijakodin teoksia ja esineitä.

 

Tässä on näkymää ikkunasta Tuusulanjärvelle. Pikkuesineitä on ikkunalaudalla.
Puhtaat astiat oli katettu pöytään!  

 

Vähän ihmettelin, että reki oli talvikelillä nostettu sisälle, mutta sitten muistin, missä olen.

 

Tässä on pieni puinen istumapaikka kahdelle.

 

Tässä on Pekan ja Maijan sängyt, jossa on pieni hajurako ollut.

Pekka Halonen sai öisin kotiapulaisen tuoman ” herra Halosen yötarjottimen” Siinä oli useimmiten viiliä talkkunan ja marjojen kanssa. Pekalla oli myös tapana lukea öisin kirjaa ja rouskutella näkkileipää. Maijaa tämä hermostutti niin, että hän siirtyi toiseen huoneeseen nukkumaan.

Tässä blogissani kerroin hieman perheestä, rakennuksesta, saunasta ja joistakin esineistä. Vielä minulle jäi kerrottavaa ja kuvia Pekan taiteesta ja elämäntyöstä. Otan niitä asioita esille myöhemmin toisessa yhteydessä.

 

Tässä on muutamia mainoksia edullisin tarjouksin:

*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia. Katso ja klikkaa!

 

*

Renkaat vaihtoon on rengasalan verkkokauppa. Bythjul Norden AB:n pääkonttori on Tukholmassa. Keväällä 2007 on perustettu tytäryhtiöt Suomeen, Tanskaan ja Norjaan. Yritys on toiminut Internetissä vuodesta 2002 ja se on myynyt kymmeniätuhansia renkaita. Tavoitteena on tarjota asiakkaille nopeimmat toimitusajat, paras valikoima ja helppo tapa ostaa netistä. Katso ja klikkaa!

*

Vakuutustiedot.fi on palvelu, jossa jokainen voi ilmaiseksi kilpailuttaa mitä tahansa vakuutuksia. Täältä saa apua vakuutuksen hankintaan, säästöjen hakemiseen tai vakuutusturvan parantamiseen. Katso ja klikkaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.