Kuvataiteilija Martta Wendelin Tuusulasta

 Kuvataiteilija Martta Maria Wendelin syntyi 23.11.1893 Kyminlinnassa, joka tätä nykyä kuuluu Kotkaan. Hän kuoli kotonaan Tuusulassa 1.3.1986. Minulle on Martta tullut tutuksi erikoisesti postikorttiensa ja joulumerkkiensä kautta. Hänen korttejaan olen keräillytkin ja pari sataa on minulle niitä kertynyt. Puolet niistä on alkuperäisiä ja toinen puolisko on uuspainoksia, joita erikoisesti Korttien talo on tehnyt. Joulumerkkejä on Martta piirtänyt vuosien 1931-1963 välisenä aikana noin 30 kappaletta. Niitä lisättiin tavallisen postimerkin lisäksi ja tuotolla tuettiin tuberkuloosiliittoa pääosin. Postikortteja Martta Wendelin piirsi lukuisia ja pelkästään joulukortteja hän teki noin 650 kpl.

Martta Wendelinin korteissa tulevat usein esille ihan arkiset askareet. Tämä postikortti on omista kokoelmistani.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Kävin itse 5.1.2022 tutustumassa Taiteilijakoti Erkkolassa Tuusulan Rantatien varrella  näyttelyyn ”Lapsuuden joulu – Martta Wendelinin ja Rudolf Koivun joulukuvituksia”. Siitä ehti kulua vajaa kuukausi, kun 30.1.2022 kävin Erkkolassa uudestaan ja näyttelyn aiheena oli silloin ”Tuntematon suunnittelija Martta Wendelin”.

Tässä olen Erkkolassa näyttelyssä, joka kertoi Martta Wendelinin työstä suunnittelijana. Hän aikanaan suunnitteli oman talonsa ja joitakin  puutarhoja hän on ollut suunnittelemassa.

Olen mukana Facebook-ryhmässä Postikorttien ystävät. Siinä porukassa on paljon Martan korteista tykkääviä ihmisiä. Martta Wendelinin postikorteissa ja erikoisesti joulukorteissa korostuu kiireettömyys ja yhteisöllisyys. Lapset ovat arkiaskareissaan. Joulukuusen haku, leipominen ja puuron teko ovat olleet aihepiirissä. Jouluaamun kirkkomatka, Jeesuksen syntymä ja kynttilät ovat tuoneet rauhaisan joulun tuntua korttien myötä. Joulupukki ja tontut ovat myös hyvin olleet esillä hänen korteissaan.

Tässä on yksi Martta Wendelinin joulukortti 650 kortin joukosta.

Martta kävi Kotkassa suomalaista yhteiskoulua, josta hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1910. Sen jälkeen hän lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan piirtämistä. Hänellä olikin huippuluokan opettajia. Paljon hän sai opetusta Eero Järnefeltiltä, mutta jonkin verran myös Akseli Gallen-Kallelalta.

Tässä on kollaasio joistakin Martan piirtämistä joulumerkeistä. Kuvan otin omista merkeistäni.

Helsinkiin muutti Martan luokse myös hänen äitinsä Ida. Jonkin aikaa he asuivat ainakin Urheilukadulla. Vuonna 1937 Martta muutti äiti mukanaan Tuusulaan Syvärannan täyshoitolaan. Keväällä 1938 Martta vuokrasi Suopellon huvilan Tuomalan kylästä Anni ja Paavo Paloheimolta ja asui siellä vuoteen 1946 asti. Silloin hänelle valmistui Annivaaraan taiteilijakoti ateljeineen, jonka hän oli aivan itse suunnitellut. Mallia hän oli saanut ulkomailta opintomatkallaan.

Tässä on postikortti vanhan Laatokan Valamosta – Vigilia Yläkirkossa. Kortti on vuosilta 1935-1937. Kuva on Lappeenrannan museoista.

 

Martta Wendelin on syksyllä 1973 iloisen oloinen tässä Ilkka Kvistin ottamassa kuvassa.

Annivaarassa oli puutarha, jonka hän myös oli itse suunnitellut. Hän oli iloinen, kun vieraat ja tutut kylään tullessaan toivat mukuloita. En tarkoita telmiviä ja huutavia kakaroita tai lapsia, vaan istutettavia mukuloita. Puutarhan hoidosta Martta tykkäsi ja sieltä hän sai aiheita kortteihinsa ja kukkamaalauksiinsa. Martta asui ja työskenteli Annivaarassa elämänsä loppuun. Hänet on haudattu kotinsa pihapiiriin.

Kuvittaminen oli hänen päätyönsä. Hän ei uskaltanut valmistuessaan ryhtyä vapaaksi taiteilijaksi, koska hänellä oli itsensä elättämisen lisäksi myös äitinsä hoito. Hän teki siis postikortteja ja joulumerkkejä. Kotilieden kansikuvia ja monien muiden kuvalehtien myös hän piirsi paljon, niin että hänestä niiden kautta tuli tunnettu kuvittaja lähes kaikissa kodeissa. Hän kuvitti paljon myös satukirjoja ja koulukirjoja. Hän oli kuitenkin myös taidemaalari. Hän on lahjoittanut töitään Tuusulan kunnalle ja 2000 hänen teostaan löytyy Tuusulan taidemuseossa.

Arvid Lydeckenin kirjan Metsän satuja kannen on Martta Wendelin kuvittanut. Tämä kirja on vuodelta 1937. Se on ollut Erkki Einolan omistuksessa ja on Lappeenrannan museoissa.

Martalle myönnettiin taiteilijaeläke vuonna 1974. Vuonna 1977 hän sai tunnustuspalkinnon elämän työstään Jenny ja Antti Wihurin rahastosta. Aion tulevana suvena käydä Tuusulan taidemuseossa katsomassa Martta Wendelinin laajaa tuotantoa, jos Luoja sen minulle suo.  Uskon myös, että Erkkolan taiteilijakodissa tulee vielä Marttaa käsitteleviä kiertäviä näyttelyitä.

 

Tässä vähän mainoksia erikoistarjouksineen. Katso ja klikkaa!

*

Jos sinulle on kertynyt useita lainoja, niin kannattaa harkita yhdistelylainaa, jota ohessa esitellään. Lainat yhdistämällä voi saavuttaa satojen eurojen säästöt joka kuukausi. Suomen yhdistelylaina.fi on 100 % kotimainen palvelu, joka kilpailuttaa puolestasi jopa 30 pankin ja rahoituslaitoksen korot. Hakemus käsitellään välittömästi ja saat lainarahat tilillesi parhaimmillaan heti saman päivän aikana. Lainahakemus on ilmainen eikä sido sinua mihinkään, joten hae rohkeasti yhdistelylainaa.

 

*

  • Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rautavarastot vaikuttavat siihen, miten jaksamme. Kolesteroliarvot ja verensokeri vaikuttavat terveyteemme, vaikka näiden vaikutus ei välittömästi tunnukaan. Siksi Puhti-terveystarkastus on hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata. Klikkaa ja katso! 

*

Kyllä vakuutukset todella kannattaa vähintään viiden vuoden välein käydä läpi ja samalla kilpailuttaa.  Vakuutustiedot.fi on palvelu, jossa jokainen voi ilmaiseksi kilpailuttaa mitä tahansa vakuutuksia. Täältä saa apua vakuutuksen hankintaan, säästöjen hakemiseen tai vakuutusturvan parantamiseen. Katso ja klikkaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.