Lapsuuden ja nuoruuden koulumuistoja Mikkelistä

 Kävin viime kesänä Mikkelissä heinäkuun lopulla ja kävin samalla katsomassa kahta taloa, jossa olemme aikoinaan asuneet. Aikajanani asumispaikat järjestyksessä ovat Ristiina 10 vuotta-Mikkeli 14 vuotta-Helsinki 12 vuotta ja Järvenpää 33 vuotta. Mikkeliin minulla mahtui koulun käyntiä yksi vajaa luokka kansakoulua, Mikkelin Lyseo 8 luokkaa ja Kauppaoppilaitos Yo-linja 2 luokkaa. Lyseon ja Kauppaopiston välissä oli miesten koulua Karkialammella 11 kuukautta pois luettuna RUK Haminassa.

Vesitorninkadulla asui paljon ikäisiäni kavereita. Sieltä on kotoisin monta hyvää jalkapalloilijaa sekä MP:n että Kissojen riveissä. Keskellä takana häämöttää vesitorni. Veikko Salmela on tämän kuvan ottanut 1960-luvulla. Kuva MKM

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Tässä on kotitalomme Vesitorninkatu 15 viime kesäisessä kuvassa. Asuimme tässä talossa joitakin vuosia alkaen syksy 1963.
Tässä on Kiiskinmäenkatua, jonka varrella asui monia kavereitani. Tämä on samansuuntainen Vesitorninkadun kanssa. Kuva on 1960-1970-luvulta. MKM

 

Urpolan kansakoulun neljäs luokka on tässä vuonna 1963-1964 ja opettajana oli Helmi Voittis. Minä olen kuvassa toisessa rivissä takaa katsottuna toinen oikealta.

Oheisesta luokkakuvasta vielä sen verran, että muutama luokkakaveri on tänä päivänä facebook-kaverina. Opettajamme Helmi Voittiksen kuolinilmoituksen näin muutama vuosi sitten Helsingin Sanomista. Hän saavutti melko pyöreän sadan vuoden iän. Olen Mikkeliä koskevista uutisista seurannut, että Urpolan kansakoulu purettiin jokin aika sitten. Takarivissä kolmas vasemmalta on Markku Kääriäinen, joka pelasi MP:n kaikki juniori-ikäluokat samaan aikaan kuin minä. Häntä olen nähnyt tästä porukasta kaikkein viimeimmäksi. Jokunen kuukausi sitten tavattiin ikämiesten SM-salibandyturnauksessa Helsingissä. Minä olin katsomassa ja Markku pelaamassa.

Koulumatka Urpolaan kulki tätä Sammonkatua pitkin. Siellä käytiin koulua kahdessa vuorossa, koska oppilaita ja lapsia oli siihen aikaan paljon. Tämän näkymän on kuvannut Pekka Kyytinen vuonna 1962. Kuva on Museovirastosta.

Asuinpaikkoina Mikkelissä olivat Vesitorninkatu, Kirkkokatu ja Pohjolankatu. Vesitorninkadulle me muutimme Ristiinasta syksyllä 1963. Urpolan kansakoulua tuli käytyä se neljäs luokka loppuun. Mikkelin lyseon aloitin myös Kiiskinmäellä asumisen aikana. Sieltä sitten muutettiin kilometrin lähemmäksi koulua eli Kirkkokadulle, Lönnrotinkadun risteyksessä olevaan kerrostaloon.

Tässä on viime kesänä ottamani kuva meidän toisesta Mikkelin kodistamme Kirkkokatu 7 osoitteessa.
Tässä on näkymää viime kesältä Kirkkokadulta ja itse Tuomiokirkosta myös.

 

Tässä on Urpolan kansakoulu varmastikin juuri siihen aikaan, kun minä sitä vajaan vuoden kävin 1963-1964 vuosina. Kuva MKM.

Mikkelin Lyseo oli opinahjoni vuosina 1964-1973. Pääsin luokat rimaa hipoen, mutta viidennen luokan suhteen uusin sopimukseni käydäkseni sen uudestaan. Olin pitkän saksan lukija ja aina A-luokalla. Luokanvalvojiani olivat tänä aikana Hilkka Luosto, Kullervo Valtasaari, Heikki Palmen ja Matti Vuorio. Rehtorina oli Pauli Vainio minun aikanani.

Mikkelin Lyseo Maaherrankadun ja Porrassalmenkadun välissä. Kuva on otettu 1960-luvulla eli juuri siihen aikaan, kun minäkin siellä aikaani vietin. ”Lankun” palatsi jää oikealla olevien puiden taakse varjoon.
Mikkelin Lyseon jalkapallojoukkue on kuvassa vuonna 1972, jolloin voitimme hopeaa oppikoulujen mestaruuksista taistellessa. Minä olen eturivissä oikealla.  Minun takana on Veikko Vesalainen, joka luotsasi joukkuettamme.

Armeijan harmaisiin menin lokakuussa 1973. Ylioppilaskirjoituksien jälkeen olin kesän töissä Mikkelin Puhelinyhdistyksellä Rantakylässä, jossa olin varastopäällikkö Kyösti Luostarisen apulaisena. Karkialammella ensimmäisenä aamuna saimme kuulla kovaäänisistä Johnnyn laulaman Ihana aamu. Palvelin Panssarintorjuntakomppaniassa, jossa päällikkönä oli Esko Hintikka ja komppanian vääpelinä oli Reijo Väisänen. Joukkueen johtajia oli Mauri Seppä, joka hallitsi takaperin puuhun kiipeämisen. Siinä oli painijamestarilla hyvät otteet tuottaneet tulosta. Laitisen Kauko oli joukkueen johtajana myös ja hän oli minulle tuttu A-junioreiden valmennuksesta. Ryhmänjohtajista muistan tietenkin Veikko Nissisen, joka oli meidän ryhmällä. Markku Kääriäinen ja Raimo Tuomi olivat minulle tuttuja ennestään. Me olimme aika paljon metsässä kaikissa osioissa alokasajasta loppusotaan. Takautuvasti on ihan kivoja muistoja armeijasta. Ihmettelen sitä, ettei minulle koskaan tullut kertausharjoituskutsua.

Tässä on meidän tuvan sakkia Raukista Karkialammella. Menin lokakuussa 1973 inttiin ja pääsin syyskuussa 1974 pois. Kuvassa ovat vasemmalta alkaen: Arimo Manninen, Matti Lattunen, Kari Fagerholm, Jarmo Haiko, Hannu Hämäläinen ja Kyösti Kantanen.

Olin vielä armeijassa, kun Kauppaopistossa opinnot alkoivat. Laitoin loma-anomuksen opintojen aloittamiseksi ja se meni läpi. Pääsin ensimmäiselle viikolle opiskelemaan. Kun seuraavassa anomuksessa oli mulla opintojen jatkaminen, niin sitä ei hyväksytty, joten jouduin sen viimeisen armeijaviikon olemaan vielä ruotuväessä.

Ylioppilaslinja kesti vuodet 1974-1976. Olin markkinointilinjalla. Olen kuvassa takarivissä oikealta neljäs. Toisessa rivissä ensimmäisenä oikealla on Heikki Pusa. Hänen kanssaan pelasimme aika monta peliä jätkän sakkia kahden opiskeluvuoden aikana. Joitakin kertoja sattui, että selkämme takaa kuului opettajan kuiskaus, että hän haluaa pelata voittajaa vastaan. ATK oli myös opiskeluaineena, mutta en muista nähneeni yhtäkään tietokonetta koulun aikana. Kirjoituskoneella sen sijaan ”tokitettiin” kovasti. Mukavia opettajia olivat kaikki. Heitä olivat Markku Puro, Pentti Laaksonen, Pentti Kuhanen, Terttu Kuhanen, Pirjo Rusanen, Leo Ikonen, Hannele Hytönen ja Risto Kaukinen rehtorina.

Tässä on luokkakuvamme Kauppaopistosta yo-linjalta. Kaksi opiskelijaa näistä ovat myös facebook-kavereina.

Voitimme Nastolassa pronssia Kauppaoppilaitoksen futisporukalla vuonna 1975 Suomen kauppaopistojen turnauksessa. Meitä valmensi ja itsekin pelasi Pauli Sinkko, joka oli meidän liikuntaopettajamme myös.

Pronssijoukkue vuosi 1975

Osa joukkueen pelaajien nimistä on kateissa. Täydentelen niitä sitä mukaa, kun saan kavereiltani tietoa. Aloitan ylävasemmalta: Martti Tanninen, Arimo Manninen, XX, Seppo Pöyry, Teijo Purhonen, Veli-Pekka Meltoranta, Terho Löppönen (huoltaja) ja alhaalta vasemmalta: Pekka Koistinen (huoltaja), Teuvo Hyyryläinen, XX, Pekka Rahkonen, Pentti Kontinen, Pauli Sinkko ja XX.

Kauppaopiston jälkeen olin vuoden töissä Mikkelin kaupunginkansliassa. Olin siellä arkistonhoitaja Terttu Honkasen apulaisena arkistojen seulonnassa. Vuonna 1977 syksyllä lähdin pääkaupunkiin. Täällä Ruuhka-Suomessa ovat vuodet vierähtäneet nopeasti ja nyt ollaan jo eläkeiässä muistelemassa menneitä. Jatkan blogejani vielä Mikkelistä. Monta muistoa on jäljellä.

Tässä on muutamia mainoksia hyvine tarjouksineen! Katso ja klikkaa!

*

Laatukoru.fi on kotimainen koru- ja kelloalan verkkokauppa. Valikoimiimme kuuluu sekä kotimaisten että kansainvälisten brändien kelloja, koruja ja älykelloja. Lisäksi Laatukorulla on oma kultasepänverstas Hyvinkäällä, jossa valmistetaan Laatukorun omia Silván-brändin timanttikoruja, kuten vihkisormuksia, kihlasormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Silván-timanttikoruja on saatavilla vain Laatukorusta. Laatukorun omien Silván-timanttikorujen lisäksi valikoimistamme löytyy mm. seuraavia brändejä: TAG Heuer, Longines, Tissot, GARMIN, Kalevala, Raymond Weil, Seiko, GANT, Swarovski, Lumoava sekä monia muita!

*

Kesällä vietetään paljon juhlia eri puolilla Suomea. Joskus sattuu vaan käymään niin, että menee päällekkäin synttärit ja rippijuhlat tai muuta vastaavaa. Silloin on todella hyvä olemassa tämä Interfloran palvelumuoto ostaa kukat ja yllättää sankari! Interflora on Suomen johtava kukkatervehdysten toimittaja. Interflora välittää päivittäin satoja tunteita ja tuoksuja kukkatervehdyksillä ympäri Suomen ja myös ulkomaille. Kotimaassa kukkatervehdyksiä toimittaa lähes 300 Interfloran kukkakauppaa. Interflora on maailmanlaajuisesti noin 140 maassa toimiva itsenäisten kukkakauppayrittäjien vapaaehtoinen organisaatio. Suomessa se on toiminut jo vuodesta 1927.

*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia.

4 kommenttia artikkeliin ”Lapsuuden ja nuoruuden koulumuistoja Mikkelistä

  1. Hyvä juttu ja hyvät kuvat. Mä asuin Veskarilla vuoteen -78, jolloin
    menin eka kertaa naimisiin, siitä liitosta on poika, joka asuu Helsingissä. Nykyisin olen uudessa liitossa, josta minulla 26-ja 28-
    vuotiaat poika ja tyttö. Asun Kalevankankaalla talossa ,jonka omisti aikoinaan lausuntataiteilija Auli-Talvi Oksanen. Risto Dufva asuu naapurissa, mukava kaveri. Eläkkeellä olen ollut 2016 alkaen.
    Vuoden terveenä, tein vielä sivuhommina mainostöitä, sitten lekuri
    epäonnistui selkäleikkauksessa ja nyt olen monisairas, menossa
    TT-kuvaukseen 20.päivä, etsivät mahdollista kasvainta. Tuttuja kavereita on Sullakin ollut matkasi varrella: Älä muuta Mikkeliin ,tästä tulee kallis paikka asua ,niin paljon on tehneet velkaa vuosien varrella, joita nyt aiotaan maksaa pois. Kaup.johtaja irtisanoutui, mutta sille maksetaan vuoden palkka, jäi johonkin
    hupitoimeen. Kaikkea hyvää Sulle ja perheellesi! T: Sane

  2. Kiitos Sane kommentistasi! Kaikkea hyvää minä toivotan myös sinulle ja läheisillesi. Kiitos myös pestistä, jonka tarjosit tasan vuosi sitten! On ollut suuri ilo toimia Vanhat futarit Mikkeli-ylläpitäjänä! Olen uskossa, joten minulla on sitä kautta mahdollisuus anoa taivaalliselta ylilääkäriltä apua sairauksiesi johdosta ja lievitystä tai jopa parantumista niistä. Mikään ei ole mahdotonta Taivaan Isälle! Siunausta ja varjelusta elämääsi!

  3. Kiitos hyvästä kirjoituksesta ja Sanelle kommentista !
    Paljon on jäänyt Veskarilta kivoja muistoja !
    Iloista kevättä ja kesää sekä terveyttä meille kaikille !

  4. Kiitos Rauni kommentistasi! Oli ilo piipahtaa Vesitorninkadulla viime kesänä vanhoja muistoja verestelemässä. Kaikkea hyvää myös sinulle ja läheisillesi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.