Eino Romppanen – erittäin tunnettu kuvanveistäjä maailmalla

Kohtasin vuosien 2016-2017 aikana junassa kotimatkalla Helsingistä Järvenpäähän yhden suomalaisen kuvanveistäjän, joka esittäytyi Eino Romppaseksi. Minähän en ollut hänestä koskaan mitään kuullut. Nyt  kuulin lyhyesti hänen elämänkertansa, sillä hän kertoi sen minulle reilun parinkymmenen minuutin aikana lyhyesti. Hän antoi minulle nettisivujensa osoitteen Eino.org  ja kertoi, että siellä löytyy hänestä lisää tarinaa. Eino kertoi, että hän oli juuri käynyt Seinäjoella. Hänellä oli työn alla Suomen itsenäisyyden 100 vuotisjuhliin liittyen teos nimeltä Suomineito 100v. Eino kertoi myös, että hänen kotonaan Kaliforniassa ja Nevadassa on käynyt paljon suomalaisia huippu-urheilijoita harjoittelemassa vuosien aikana. Siellä on ollut Lasse Viren ja Martti Vainio muun muassa. Itsekin hän sanoi harrastaneen juoksua aikoinaan. Hän kertoi pitävänsä Lassen kanssa yhteyttä edelleenkin ja monien muidenkin suomalaisurheilijoiden. Lassesta hän kertoi tehneensä parikin eri veistosta. Eino jäi junasta pois Ainolan seisakkeella eli entisellä Kyrölän, joka on muutaman kilometrin päässä Järvenpään asemasta, jossa minä taas jäin. Toivottelin Einolle kaikkea hyvää! Meillä oli ihan kiva juttutuokio, jossa tietenkin Eino oli enemmän äänessä.

Tässä Eino Romppanen työstää Suomineito-patsastaan. Tästä hän minullekin puhui junamatkalla tavatessamme.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Joitakin aikoja sitten ajattelin, että mitähän Einolle mahtaa kuulua nyt! Nettiä selatessa löytyi melko heti tieto, että Eino Romppanen on kuollut Nevadassa Yhdysvalloissa 20.5.2018. Hän oli kuollessaan 78 vuotta. Olin erikoisesti tuon junamatkan jälkeen etsinyt hänestä ja hänen teoksistaan enemmän tietoa. Omasta mielestäni ei kukaan toinen suomalainen kuvanveistäjä ole valloittanut niin laajalti maailmaa kuin Eino Romppanen ja ollut kuitenkin kotimaassaan melko vähän tunnettu. Rauha hänen sielulleen.

Tämä kuva oli Helsingin Sanomissa muistokirjoituksen yhteydessä vuonna 2018.

Eino syntyi 6.2.1940 Mynämäellä. Perhe tuli Viipurista evakkoon läntisempään Suomeen. Eino joutui viettämään varhaislapsuuttaan useita vuosia Ruotsissa sotalapsena. Nuoruutensa Eino vietti Helsingissä. 22-vuotiaana Eino muutti Yhdysvaltoihin. Se tapahtui hänen mukaansa psyykkisen viestinnän johdosta. ”Se tapahtui nukkuessani, mutta tämä oli paljon enemmän kuin unta”, Eino kertoo. ”Kun heräsin, tiesin, että minun on mentävä mahdollisimman pian Amerikkaan”. Vuosi oli 1962. Vaikkei Eino puhunut englantia, löysi hän itsensä New Yorkista viikon kuluttua.

Yhdysvalloissa Eino asui pitkään Kalifornian Malibussa ja Santa Monicassa. Hän opiskeli siellä psykologiaa ennen ryhtymistään vapaaksi taiteilijaksi. Einon taiteeseen ovat vaikuttaneet filosofit Ghandi, Lin Yutang ja Goethe.

Eino on veistänyt satoja kiviveistoksia ja luonut lukuisia pronssiveistoksia. Hän on tehnyt näköispatsaita ja abstrakteja kiviveistoksia. Hänen teoksiaan on hankittu moniin liikerakennuksiin ja julkisiin tiloihin aivan ympäri maailmaa. Niitä on esillä Yhdysvaltain kongressissa ja Tukholman Olympiastadionilla. Hän käytti usein teosten valmistusmateriaalina kiveä kuten marmoria. Einon kiviveistoksiaan hankkivat omiin kokoelmiinsa ja pihapiireihinsä monet amerikkalaiset merkkihenkilöt ja julkkikset. Näin on esimerkiksi tehnyt Hollywoodin tähti Martin Sheen.

Tässä on Eino MTV:n dokumentissa, jossa Lauri Karhuvaara häntä haastattelee.

Vuonna 2000 Englannin kuningatar Elisabeth oli paljastamassa Eino Romppasen tekemää veistosta lordi John Russelista, viktoriaanisen ajan pääministeristä. Aiemmin Eino oli tehnyt patsaan sukuun kuuluvasta Bernhard Russelista.  Suomessakin on muutama Romppasen toteuttama julkinen taideteos.

Eino harrasti kestävyysjuoksua. Hän toimi myös useiden amerikkalaisten kestävyysjuoksijoiden valmentajana ja managerina. Hän teki paljon kilpajuoksijoita esittäviä näköispatsaita. Romppanen on ollut järjestämässä useita juoksutapahtumia. Hänen aloitteestaan sai alkunsa 1977 Kalifornian Malibussa vuosittain järjestettävä 20 kilometrin Lasse Viren – juoksukilpa.

Kempeleessä on Polar Electron pääkonttorin edustalla vuonna 1999 paljastettu Einon veistos Viimeinen metri – The last Meter. Se esittää Lasse Virenin voittoa vuoden 1976 Montrealin Olympiakisojen 5000 metrin juoksussa. Tässä veistoksessa saksalainen Klaus- Peter Hildebrand kaatuu maaliin kolmantena. Hopeaa otti Uuden Seelannin Dick Quax ja neljäntenä tulee maaliin hänen maanmiehensä Rod Dixon. Lasse kävi tätä veistosta varten poseeraamassa Einolle Kaliforniassa.  Rodia ja Dickiä Eino kävi Uudessa Seelannissa tutkimassa.

Eino Romppanen teoksensa Viimeinen metri äärellä vuonna 1999 Kempeleellä. Maaliviiva on jo ylitetty ja kaatunut mies Klaus-Peter nappasi pronssia. Voittaja on tietenkin Lasse Viren.

Eino veisti myös Lasse Virenin kuuluisammasta voitosta Münchenin 1972 olympialaisten  kymppitonnista patsaan ”Olympic Spirit”. Se pystytettiin Ateenaan vuoden 2004 olympialaisten yhteydessä. 6.5.1954 juoksi Roger Bannister haamumailin alittaen ensimmäisenä juoksijana maailmassa neljä minuuttia. Hänestä on Eino Romppanen tehnyt näköispatsaan Royal Russell Schoolin koulun pihalle Lontoon Croydoniin vuonna 2008.

Roger Bannister haamumailin juoksija Lontoossa koulun pihalla patsastelee.

Ensimmäisen näyttelynsä Suomessa Eino Romppanen piti vuonna 2003. Se oli samalla jo hänen 40-vuotis taiteilijajuhla. Eino oli Suomen ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalainen. Hänen viimeiseksi julkiseksi työksi Suomessa jäi Seinäjoen lukion pihalle veistetty vuonna 2017 paljastettu Suomineito 100 v graniittiveistos. Eino oli saanut psyykkisen viestin, että soveltuva kivi tähän veistokseen löytyy Lasse Virenin tontilta. Eihän Lasse siihen uskonut, kun ei ollut siellä sellaista nähnyt. Eipä sitten kuitenkaan tarvittu montaa kaivinkoneraapaisua ottaa, kun kivi löytyi.

Eino Romppanen ja Kaarina Kivilahti

Oheisessa kuvassa ovat Eino Romppanen ja muotialan yrittäjä Kaarina Kivilahti. Tässä on menossa Suomineito-kiviveistoksen paljastustilaisuus Seinäjoella vuonna 2017 Suomen täyttäessä 100 vuotta.

Eino toi jatkuvasti Suomea esille ympäri maailmaa kiertäessään. Hän on itse sanonut olevansa valtava PR Suomelle. ”Tuon joka kerta esille, että olen suomalainen.” Käykää kurkistamassa Einon nettisivuja. Ne ovat vielä olemassa http://Eino.org. Siellä näkyy laajasti hänen historiaansa ja tuotantoaan. Mainos television 25 minuutin haastattelu Lauri Karhuvaaran toimesta löytyy Einosta vielä arkistosta, kun haet nimellä Eino Romppanen osoitteesta http://studio55.fi

 

Tässä on hieman upeita erikoistarjouksia! Katso ja klikkaa!

*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia.

*

Vallila on suomalainen sisustus- ja tekstiilialan perheyritys, joka on perustettu Helsingin Vallilaan vuonna 1935. Mallisto uudistuu kahdesti vuodessa. Se on aina sekä ajankohtainen että leimallisesti vallilalainen: rohkea, värikäs ja eri tyyleillä leikittelevä. Mallisto kattaa astiat, tapetit, sekä sisustus- että käyttötekstiilit aina metritavarasta suihkuverhoihin ja torkkupeittoihin asti, sillä kodin jokainen nurkka on erinomaisen muotoilun arvoinen – tai kuten vallilaisilla on tapana sanoa – Vallilaa vaille valmis.
*

Kesällä vietetään paljon juhlia eri puolilla Suomea. Joskus sattuu vaan käymään niin, että menee päällekkäin synttärit ja rippijuhlat tai muuta vastaavaa. Silloin on todella hyvä olemassa tämä Interfloran palvelumuoto ostaa kukat ja yllättää sankari! Interflora on Suomen johtava kukkatervehdysten toimittaja. Interflora välittää päivittäin satoja tunteita ja tuoksuja kukkatervehdyksillä ympäri Suomen ja myös ulkomaille. Kotimaassa kukkatervehdyksiä toimittaa lähes 300 Interfloran kukkakauppaa. Interflora on maailmanlaajuisesti noin 140 maassa toimiva itsenäisten kukkakauppayrittäjien vapaaehtoinen organisaatio. Suomessa se on toiminut jo vuodesta 1927.

Yksi kommentti artikkeliin ”Eino Romppanen – erittäin tunnettu kuvanveistäjä maailmalla

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.