Venny Soldan-Brofeldt – Kuvataiteilija ja Juhani Ahon puoliso

Järvenpään kävelykatua kulkiessani usein tulee mieleen Venny, koska meillä on täällä Venny Soldanin raitti. Se erkanee kävelykadusta ja kulkee parin korttelin verran Postikadun suuntaan. Se sijaitsee ihan kaupunkimme ydinkeskustassa. Olen jo kirjoittanut Juhani Ahosta Hajakuvia sekä Juhanin, Vennyn ja Tillyn kolmiodraamasta. Nyt otan esille Vennyn elämää ja myös hänen tuotantoaan. Venny eli 24 vuotta pitempään kuin Juhani ja 14 vuotta pitempään myös sisartaan Tillyä.

Venny Soldan-Brofeldt on kuvassa 1900-luvun alkupuolella. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Wendla Irene Soldan-Brofeldt syntyi 2.11.1863 Helsingissä ja hän kuoli 10.10.1945 myös Helsingissä vähän alle 82 vuotiaana. Venny oli suomenruotsalainen kuvataiteilija ja taidemaalari. Hän oli myös korusuunnittelija ja -muotoilija. Hän kuvitti lastenkirjoja. Hänen maalaukset olivat kodinomaisia. Mielellään hän maalasi lapsia, merta ja rantamaisemia.

Venny Tvärminnessä vuonna 1908. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Venny ja Juhani vuokrasivat Väli-Toskan niemen Tvärminnestä kesänviettopaikakseen samana vuonna.

Syksyn 1889-1890 Venny ja Juhani Aho molemmat asuivat Pariisissa. He eivät kuitenkaan vielä tunteneet eikä tavanneet silloin toisiaan. Syystalvella 1890 he tapasivat Helsingissä. Minna Canth esitti aikanaan melko suorasukaisen näkemyksensä Venny Soldanista: ”Neiti Soldan on tavattoman intelligentti nainen ja Juhani Aho näyttää olevan hänestä hyvin intresseerattu, vaikka hän ei suinkaan ole, ei kaunis eikä nuori. Käy sitä paitsi jotenkin huolimattomasti puettuna.” Venny oli oman aikansa aktiivinen naisasianainen. Hän rakasti kauhtanoitaan ja tuprutteli tupakoitaan. Hän myös kirota pärskäytti reippaasti, milloin aihetta oli. Juhani ja Venny menivät avioliittoon 21.9.1891. Venny otti samalla sukunimekseen Soldan-Brofeldt. Heidän esikoislapsennsa Heikki Taavetti syntyi Hausjärvellä vuonna 1895. Loppusyksystä 1897 aviopari muutti Järvenpäähän Vårbackan taloon vuokralaisiksi. Tämän jälkeen alkoi syntyä Tuusulanjärven taiteilijayhteisö, johon kuuluivat myös Pekka Halonen, Johan Henrik Erkko, Eero Järnefelt ja Jean Sibelius.

Aikavälillä 1918-1920 on Vennystä otettu tämä kuva Atelier Universaalissa. Kuva on Museovirastosta.
Taiteilija Venny Soldan-Brofeldt 1920-luvulla. Kuva on Museovirastosta.

 

Venny maalaa 1930-luvulla kuvassa, joka on Museoviraston kuvakokoelmista.

 

Venny on mökissään Vennylässä Lohjanharjulla Hiidenveden yläpuolella. Kuva on otettu 1940-luvun alussa. Museoviraston kuvakokoelmista on tämäkin kuva.

Vuonna 2012 kävimme vaimoni ja hänen siskonsa kanssa Emil Vikströmin taiteilijakodissa Visavuoressa. Samassa yhteydessä poikkesimme Kari-paviljongissa katsomassa Venny Soldan-Bfofeldtin kiertävää näyttelyä. Se tuli tuolloin vähän niin kuin sivutuotteena, sillä pääosan ajastamme ihailimme Emilin taiteilijakotia.

Tässä on Vennyn maalaus ”Leikkiviä lapsia”.

 

Tässä on oma poika Heikki Taavetti päässyt tauluun vuonna 1898.

 

Tässä on vähän mainoksia loppuun ja niiden kautta erinomaisen hyviä tarjouksia! Katso ja klikkaa!

*

Vallila on suomalainen sisustus- ja tekstiilialan perheyritys, joka on perustettu Helsingin Vallilaan vuonna 1935. Mallisto uudistuu kahdesti vuodessa. Se on aina sekä ajankohtainen että leimallisesti vallilalainen: rohkea, värikäs ja eri tyyleillä leikittelevä. Mallisto kattaa astiat, tapetit, sekä sisustus- että käyttötekstiilit aina metritavarasta suihkuverhoihin ja torkkupeittoihin asti, sillä kodin jokainen nurkka on erinomaisen muotoilun arvoinen – tai kuten vallilaisilla on tapana sanoa – Vallilaa vaille valmis. 

*

Lomarengas-konserni on Suomen kokenein mökkivuokraaja ja markkinajohtaja. Tarjolla on ylivoimaisesti Suomen suurin valikoima mökkejä – yli 4000. Niitä on rantamökeistä hiihtomökkeihin ja luksusmökeistä erähenkisiin asumuksiin. Lomarenkaan mökit ovat tunnettuja laadusta, hyvästä varustetasosta ja ystävällisestä isäntäväestä. Mökkien vuokraus onnistuu kätevästi verkosta Suomen suurimmasta mökkiportaalista, joissa vierailee yli 50 000 käyttäjää viikossa. Klikkaa ja katso!

*

Hyvät renkaat ovat yksi henkivakuutus. Huonoilla tossuilla voi helpostikin joutua vesiliirtoon puhumattakaan liukkaista keleistä. Renkaat vaihtoon on rengasalan verkkokauppa. Bythjul Norden AB:n pääkonttori on Tukholmassa. Keväällä 2007 on perustettu tytäryhtiöt Suomeen, Tanskaan ja Norjaan. Yritys on toiminut Internetissä vuodesta 2002 ja se on myynyt kymmeniätuhansia renkaita. Tavoitteena on tarjota asiakkaille nopeimmat toimitusajat, paras valikoima ja helppo tapa ostaa netistä.

*

Kesällä vietetään paljon juhlia eri puolilla Suomea. Joskus sattuu vaan käymään niin, että menee päällekkäin synttärit ja rippijuhlat tai muuta vastaavaa. Silloin on todella hyvä olemassa tämä Interfloran palvelumuoto ostaa kukat ja yllättää sankari! Interflora on Suomen johtava kukkatervehdysten toimittaja. Interflora välittää päivittäin satoja tunteita ja tuoksuja kukkatervehdyksillä ympäri Suomen ja myös ulkomaille. Kotimaassa kukkatervehdyksiä toimittaa lähes 300 Interfloran kukkakauppaa. Interflora on maailmanlaajuisesti noin 140 maassa toimiva itsenäisten kukkakauppayrittäjien vapaaehtoinen organisaatio. Suomessa se on toiminut jo vuodesta 1927.
*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia.

2 kommenttia artikkeliin ”Venny Soldan-Brofeldt – Kuvataiteilija ja Juhani Ahon puoliso

  1. Kiitos kunnianteosta Venny Soldan-Brofeldtille, jonka muistoa Vihdin kunta ei kunnioita. Kävelen usein Lohjanharjulla Nummelan kohdalla. Vennyn viimeinen ”ateljee” sijaitsee Päivölän virkistyskodin lähellä. Päivölässä olen kuullut Vennyn tarinan. Mökin rauniolta avautuu upea näköala Hiidenvedelle. Harjuun kaivetussa jonkinlaisessa korsussa lähes kahdeksankymppinen Venny teki taidetta sodan aikana. Mökistä on jäljellä vain kuoppa, jota jotkut pitävät kaatopaikkanaan. Kuoppa on Vihdin kunnan maalla, mutta kuntaa ei voisi vähemmän kiinnostaa. Eihän Venny ollut edes vihtiläinen. Voisivat edes siistiä raunion ja pystyttää paikalle taulun, jossa olisi löytämäsi valokuva ja tarina Vennystä. Paikan ohi Kokkokalliolle kävelee päivittäin satoja ihmisiä.

  2. Kiitos kommentista! On todella sääli, jos eivät vihtiläiset arvosta Vennyä! Täällä Järvenpäässä on helppoa hehkuttaa, kun Vennyn töitä näkee niin Aholassa kuin Järvenpään taidemuseossa. Välillä on tullut vastaan näitä asioita ja henkilöhistorioita tutkiessa, kuinka huonosti on joskus kohdeltu joitakin ihmisiä, jotka ansaitsisivat suuremman kunnian. Suurena ryhmänä tulevat ensimmäisenä mieleen lotat. Heidät pantiin maan rakoon heti sodan jälkeen. Kirjallisuudessa ja elokuvissa lottia halveerattiin. Heidän johtajansa ”lottakenraali” Fanni Luukkonen sai elää loppuelämänsä pienellä eläkkeellä Helsingissä yksinäisenä, työttömänä, sairaana ja köyhänä. Hän kuoli 1947 sydäninfraktiin. Viime aikoina on presidentin puoliso Jenni Haukio ollut nostamassa lottien arvostusta korkeammaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.