Muistot ja historia Iisalmesta jatkuvat

Aloitan urheilun merkeissä tämän kertaisen blogini Iisalmesta. Viisi nimeä huippu-urheilusta tuli ihan lennosta mieleeni, kun puhutaan Iisalmesta. Heidän kaikkien urheilusaavutuksista on jo kulunut aikaa vuosikymmeniä, mutta nimet ovat jääneet mieleeni ja varmasti myös monien muidenkin. Asko Pesonen oli 1970-luvulla maamme parhaita korkeushyppääjiä. Pari pistesijaa hän myös saavutti arvokilpailuissa lajissaan. Helsingin yleisurheilun EM-kisoissa vuonna 1971 hän oli korkeudessa viides hyppäämällä 214 cm. Seuraavana vuonna hän oli kuudes Grenoblen sisäratojen EM-kisoissa tuloksella 217 cm. Askon oma pituus oli hyppyaikoina 178 cm, joten korkealle hän pystyi ponnistamaan. Juhani Repo tuli hiihtäjistä mieleeni. Hän edusti Suomea olympialaisissa vuosina 1972 ja 1976. Viestijoukkueessa 1972 hän oli saavuttamassa neljännen sijan. Teuvo Länsivuori oli aikakautensa parhaita ratamoottoripyöräilijöitä maailmassa. Hän ajoi urallaan 74 MM-osakilpailua, joista hän voitti 8. Hän voitti kolme MM-hopeaa ja yhden MM-pronssin. Immo Kuutsa toimi pari vuosikymmentä Suomen hiihtomaajoukkueen valmentajana. Viidentenä on muistissa Keke Rosberg. Hänhän kävi syntymässä Ruotsissa. Ylioppilaaksi hän tuli Iisalmen lyseosta 1968. Suunnitelmissa oli opiskella hammaslääkäriksi. Hän ilmoittautui hammaslääketieteellisen tiedekunnan pääsykokeisiin. Keke ei juuri pääsykoekirjoja lukenut, joten hän reputti kokeen.

Tässä on kuvakollaasi, jossa on Keke Rosberg, Asko Pesonen, Juhani Repo, Immo Kuutsa ja Teuvo Länsivuori.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

 

Matkustajajuna on Paloisvirran rautatiesillalla ja päästelee höyryjään. E.Rissanen on tämän kuvan ottanut 1910-luvulla. Silta on valmistunut vuonna 1901. Kuva on Suomen Rautatiemuseosta.

 

Iisalmen yhteiskoululaisia on tässä ryhmäkuvassa, joka on otettu vuonna 1913. Takana 4. vasemmalta on Viljo Kainulainen. Kuva on Työväen arkistosta.

Viljo Kainulainen (1894-1936) oli suomalainen ja myös Neuvostoliitossa työskennellyt toimittaja. Valmistuttuaan ylioppilaaksi vuonn1915 hän lähti Helsinkiin opiskelemaan teologiaa, mutta siirtyi pian Venäjän jalkaväen upseerikouluun Pietariin. Kainulainen kilpaili nuoruudessaan yleisurheilussa. Kalevan kisoissa vuonna 1916 hän sijoittui toiseksi sekä 110 metrin aitajuoksussa että pituushypyssä. Aitajuoksussa hän juoksi loppukilpailuissa saman ajan Erkki Kätön kanssa ja heidät määrättiin uusintaan seuraavana päivänä. Kainulainen ei kuitenkaan uusintaan osallistunut aikatauluongelmien vuoksi. Vuonna 1922 Kainulainen kilpaili ensimmäisenä suomalaisena yleisurheilijana Neuvostoliitossa. Hän osallistui maan mestaruuskilpailuihin ainakin neljässä lajissa  ja pääsi kuuden parhaan joukkoon jokaisessa. Kainulainen kuoli vuonna 1936 Leningradissa tuberkuloosiin.

Koljonvirran vanha puusilta on kuvassa, joka on otettu vuonna 1915. Sen nappasi Aarne Tuovinen. Kuva on Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta.

Koljonvirran silta on juuri se sama silta, jolla Suomen sodassa taisteltiin. Lahon ja huonokuntoisen puusillan tilalle rakennettiin vuonna 1929 uusi teräsbetoninen ontelolaattasilta. Vuonna 1971 valmistui nykyinen teräsbetoninen ontelolaattasilta tälle paikalle.

Lotta Svärd järjestön piirikurssit pidettiin Iisalmessa 15-27.5.1928. Kuvassa muonituslotat ovat kenttäkeittiön ääressä. Kuva on Kuopion kulttuurihistoriallisesta museosta.

Suojeluskuntatoiminta alkoi innostaa myös naisia maanpuolustustyöhön 1910-luvun lopulla. Heidän tehtäväksi tuli huolehtia oman paikkakunnan suojeluskunnan saattamisesta toimintavalmiiksi ensisijaisesti vaatetuksen osalta. Vuoden 1919 lopulla suojeluskunnan naisosastoja oli jo lähes 200.  Nämä naisosastot yhdistyivät vuonna 1921. Heistä tuli ”Lotta-Svärd” yhdistys. Nimen se sai Johan Ludvig Runebergin kirjoittamasta Lotta-Svärd-nimisestä runosta. Järjestön arvot kiteytyivät uskonnon, kodin ja isänmaan ympärille. Tärkeäksi koettiin myös aikaisempien sukupolvien työn kunnioittaminen. Toimintaa ohjasi ajatus, että yksilö saa merkityksen vasta, kun hän on osa suurempaa kokonaisuutta.

Työväkeä ja monta hevosvoimaa on paikalla, kun kadun pohjatöitä tehdään Iisalmessa helmikuussa vuonna 1936. Kuva on Kuopion historiallisesta museosta.
Iisalmen Osuuspankkia ja kauppaliikkeitä on Matti Poutvaara kuvannut oletettavasti 1960-luvulla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Tässä on ryhmäkuva miehistä sahoineen ja kirveineen joltakin savotalta tai sitten talkoista  Iisalmessa. Kuvan on ottanut vuonna 1966 Unto Kuosmanen. Se on peräisin Lustosta, Suomen Metsämuseosta.
Kirkonmenot ovat ohitse ja ihmisiä on sieltä tulossa. Tätä näkymää on kuvannut Matti Poutvaara 1950-luvulla.
Tässä on komea maisemakuva Iisalmesta ja sen on ottanut Volker von Bonin 1960-luvulla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.
Kaupunkinäkymää on kuvannut Teuvo Kanerva 1970-1980-lukujen aikana. Kuvassa on näkyvissä kaupungintalo ja kirkko. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista peräisin.

Iisalmen kaupungintalo sijaitsee osoitteessa Pohjolankatu 14. Samaisella kadulla on Euroopan pisin koivukuja. Tällä kävelykujalla on ollut vuosien varrella myös joitakin näyttelyjä. Muutamia vuosia sitten siellä oli myös vaimoni sukulaistytön Outin upeita taideteoksia iisalmelaisten ja turistien nähtävinä koko kesän ajan.

Tässä on blogin tekijä Manninen polttopuutalkoissa. Kuvan ottamisen aikoihin vietettiin Olli appiukon 85-vuotispäiviä Hernejärvellä Iisalmessa.

Olipa näissä talkoissa muutakin porukkaa, mutten uskalla heistä kuvia laittaa. Jotkut saattavat olla puolesta tai vastaan tai sitten pikemminkin päinvastoin.

Timanttihäitä vietettiin Hernejärvellä, Iisalmen itäosissa, 24.6.2011. Sehän merkitsee, että avioliitto on kestänyt 60 vuotta. Tässä appivanhempani Aune ja Olli odottavat maljapuhetta.

Tässä on vähän mainoksia, joissa on erinomaisen hyviä tarjouksia. Katso ja klikkaa!

*

Björn Borg perustettiin 1980-luvulla ja tänä päivänä on toimintaa 20 Euroopan maassa. Vuonna 2010 alkoi verkkokauppamyynti ja sen kasvu on ollut erittäin nopeaa. Björn Borg on synonyymi korkealaatuisille tuotteille. Björn Borgin edustama urheilullinen perintö tarkoittaa värikkyyttä, luovuutta ja hauskuutta. Alusvaatteiden lisäksi myydään myös muita vaatteita, kenkiä, laukkuja ja aurinkolaseja.

*

Kesällä vietetään paljon juhlia eri puolilla Suomea. Joskus sattuu vaan käymään niin, että menee päällekkäin synttärit ja rippijuhlat tai muuta vastaavaa. Silloin on todella hyvä olemassa tämä Interfloran palvelumuoto ostaa kukat ja yllättää sankari! Interflora on Suomen johtava kukkatervehdysten toimittaja. Interflora välittää päivittäin satoja tunteita ja tuoksuja kukkatervehdyksillä ympäri Suomen ja myös ulkomaille. Kotimaassa kukkatervehdyksiä toimittaa lähes 300 Interfloran kukkakauppaa. Interflora on maailmanlaajuisesti noin 140 maassa toimiva itsenäisten kukkakauppayrittäjien vapaaehtoinen organisaatio. Suomessa se on toiminut jo vuodesta 1927.

*

Käypä kurkistamassa Vallilan tuotteita. Sieltä löytyy verhoja, mattoja ja kaikkea kodin sisustamiseen liittyvää.  Huomio myös tämä KESÄALE! 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.