Aino Sibelius – Elämää säveltäjämestarin vierellä

 Olen kirjoitellut muutamia Sibelius-aiheisia blogeja. Niissä säveltäjämestarin vaimo Aino on jäänyt selvästi varjoon. Nyt aion pääosin keskittyä häneen. Aino syntyi 10.8.1871 Helsingissä. Isä oli kenraali Alexander Järnefelt ja äiti vapaaherratar Elisabeth Järnefelt.  Olen aikaisemmin kirjoittanut Ainon veljestä Eero Järnefeltistä blogin.

Tässä on 7-vuotias Aino Järnefelt 5.6.1878 Daniel Nyblinin ottamassa valokuvassa. Se on Museoviraston kuvakokoelmista.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Tässä on Aino ja sisarensa Hilja samana vuonna 1878 otetussa kuvassa. Tämä on myös Nyblinin ottama kuva. Se löytyy Museoviraston kuvakokoelmista.

 

Aino Järnefeltin ja Jean Sibeliuksen ensimmäiseen kohtaamiseen vaikutti suuresti Armas Järnefelt. Hän toi ystävänsä sävellyksen opiskelija Jean Sibeliuksen kotiinsa vierailulle. Armas on myöhemmin kertonut, että ”Janne rakastui Ainoon heti”. Ainon ystävä Hilma Wiik on kertonut, että tuohon aikaan Aino oli sievistynyt entisestään. Ilmassa oli ollut sähköistä värinää.

Tässä on Aino vielä Järnefelt sukunimellään vuonna 1890. Kuvan on ottanut Daniel Nyblin ja se on Museoviraston kuvakokoelmista.

Jonkin aikaa myöhemmin alkoivat Aino ja Jean tapailla. He menivät salakihloihin tuon ajan tapaan vuonna 1890. Alexander Järnefelt antoi suostumuksen liitolle ja nuori pari vihittiin avioliittoon Maksamaalla 10.6.1892.

Tässä oli lähellä kolmiodraaman aineksia. Olen aiemmin kirjoittanut Juhani Ahon kolmiodraamasta. Sama mies oli kyseessä nytkin. Hän oli ollut Sibeliuksen kilpakosija. Ainon äiti Elisabeth Järnefelt oli ollut Ahon keskustelukumppani ja kirjallinen kannustaja. Aho oli paljastanut tunteensa Ainoa kohtaan romaanissa ”Yksin”. Kuullessaan tuosta Jean Sibelius loukkaantui ja uhkasi haastaa Juhani Ahon kaksintaisteluun luettuaan käsikirjoituksen. Myöhemminhän heistä tuli kuitenkin hyvät naapurukset. Jussi toi Jannelle komean hauen tupaan tulijaisiksi Ainolaan.

 

Tässä kuvassa 1892 on Aino jo rouva Sibelius. Kuvan on edelleen ottanut Daniel Nyblin ja se on Museoviraston kuvakokoelmista.
Tämä kuva on usein Ainosta tullut esille lehdistössä ja muualla. Se on otettu vuonna 1894 ja kuvaajana on ollut Daniel Nyblin.

Ainon lähipiirissä oli paljon haasteita ja koettelemuksia hänen elämänsä aikana. Ainon Alli-sisko teki itsemurhan. Jeanin sisar Linda otettiin mielisairaalaan. Jeanilla oli melkoisen suuri alkoholiongelma. Hänen kapakkareissunsa saattoivat kestää päiväkausia. Kotona piti kaikkien elää aika ajoin hiljaa kuin huopatossutehtaassa, kun säveltäjämestarilla oli jokin työ alla. Ainon mukaan Sibeliukset viettivät Ainolassa onnellisimmat ajat silloin, kun Jean joutui vuonna 1908 kurkkuleikkaukseen ja luopui sen johdosta seitsemäksi vuodeksi alkoholista.

Venny Soldan-Brofeldt on piirtänyt tämän kuvan Ainosta ja se löytyy Järvenpään taidemuseosta.

Aino Sibelius ei koskaan ehtinyt hankkia mitään varsinaista ammattia. Hän keskittyi olemaan miehensä tukena ja hoitamalla samalla perheen kotia ja lapsia. Perheeseen syntyi pitkän avioliiton aikana kuusi tytärtä. Kerron aivan lähitulevaisuudessa heistä lisää. Laitan tähän nyt vain heidän syntymä- ja kuolinaikansa, sekä avioliiton kautta tulleen uuden nimensä. Vanhin tyttäristä oli Eva (1893-1978). Hänestä tuli Paloheimo. Toiseksi vanhin oli Ruth (1894-1976). Hänestä tuli Snellman. Kolmas tyttö Kirsti eli vain kaksi vuotta (1898-1900) sairastumalla lavantautiin. Neljäs tyttäristä oli Katarina (1903-1984). Hänestä tuli Ilves avioliiton kautta. Viides tytär oli Margareta (1908-1988). Hän oli myöhemmin Jalas. Nuorin tyttäristä oli Heidi (1911-1982). Hänestä tuli Blomstedt.

Velvollisuudentunto hallitsi Ainon koko elämää. Hän opetti tyttäriään kotona. Opetus oli laadukasta, sillä he menestyivät myöhemmin myös koulussa. Äidin harjoittama tyttärien kasvatus oli arkista ja käytännön läheistä. Äidin antaman yksityisopetuksen jälkeen sisarukset jatkoivat koulunkäyntiään ensin Tuusulassa pienessä yksityisessä koulussa. Sen jälkeen he siirtyivät Helsingin suomalaiseen yhteiskouluun.

Tässä on Aino veljensä Eero Järnefeltin kuvaamana. Tämä teos löytyy Järvenpään taidemuseosta.

Aino hoiti Ainolan puutarhaa. Sen merkitys oli suuri sekä taloudellisesti että esteettisesti katsottuna. Hän opiskeli tätä alaa kirjoista ja kehittyi siinä aivan ammattipuutarhurin tasolle. Puutarhassa viljeltiin perunaa, juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Kasvihuoneessa kasvoi tomaatteja. Puutarhan tuotto oli parhaimmillaan keskikokoisen maatilan tasoa.

Aino on kasvihuoneessa 1940-luvulla. Tämä kuva on Åbo Akademin säätiön kokoelmista.
Aino kerää vihanneksia koriin. Kuvan on ottanut 1940-luvulla Santeri Levas. Kuva on Valokuvataiteen museosta.
Aino on kitkemässä kukkapenkkiä 1940-luvulla. Santeri Levas on ottanut tämän kuvan. Se on peräisin Valokuvataiteen museosta.

Ainon käden jälki näkyi Ainolassa monissa asioissa. Sitä näkyi sisustuksessa ja rakennelmissa. Ainon mielestä arkkitehti Lars Sonck poikamiehenä ei ollut osannut ottaa huomioon taloa suunnitellessaan suurperheen tarpeita. Muutostöitä jouduttiin tekemään aina vaiheittain. Aino suunnitteli taloon astiakaapit ja huonekaluja. Ulkorakennuksista sauna oli myös hänen suunnittelemansa.

Tässä vaiheessa vuonna 1967 on Aino jo Mehiläisen sairaalassa. Pekka Kyytinen on tämän kuvan ottanut ja se on Museoviraston kuvakokoelmista.

Aino Sibelius asui Ainolassa melkein kuolemaansa asti. Viimeiset 12 vuotta hän eleli siellä leskenä Jeanin kuollessa vuonna 1957. Aino itse kuoli 97 vuotiaana 8.6.1969 eli samana päivänä kuin tätä nyt kirjoitan, mutta 53 vuotta sitten. Hän vietti viimeiset elinkuukautensa  sairauden vuoksi Mehiläisen sairaalassa. Sibeliuksen tyttäret myivät vuonna 1972 Ainolan esine- ja taidekokoelmineen muodolliseen hintaan Suomen valtiolle. Sekä Aino että Jean on haudattu Ainolan puutarhaan.

 

Tässä tulee vielä hyviä mainoksia hyvistä tuotteista ja palveluista! Katso ja klikkaa!

*

Luin living on kotimainen kodinsisustus- ja lifestylebrändi, joka on tullut tunnetuksi pääosin laadukkaista kylpytuotteista. Tuotteita on saatavilla yli 25 maassa ympäri maailmaa. Suosituimmat tuotteet valikoimassa ovat hiuspyyhe, spamekko, vauvapyyhe, kylpytakit sekä kaikki peruspyyhkeet.

*

Jos sinulle on kertynyt useita lainoja, niin kannattaa harkita yhdistelylainaa, jota ohessa esitellään. Lainat yhdistämällä voi saavuttaa satojen eurojen säästöt joka kuukausi. Suomen yhdistelylaina.fi on 100 % kotimainen palvelu, joka kilpailuttaa puolestasi jopa 30 pankin ja rahoituslaitoksen korot. Hakemus käsitellään välittömästi ja saat lainarahat tilillesi parhaimmillaan heti saman päivän aikana. Lainahakemus on ilmainen eikä sido sinua mihinkään, joten hae rohkeasti yhdistelylainaa.

*

Vallila on suomalainen sisustus- ja tekstiilialan perheyritys, joka on perustettu Helsingin Vallilaan vuonna 1935. Mallisto uudistuu kahdesti vuodessa. Se on aina sekä ajankohtainen että leimallisesti vallilalainen: rohkea, värikäs ja eri tyyleillä leikittelevä. Mallisto kattaa astiat, tapetit, sekä sisustus- että käyttötekstiilit aina metritavarasta suihkuverhoihin ja torkkupeittoihin asti, sillä kodin jokainen nurkka on erinomaisen muotoilun arvoinen – tai kuten vallilaisilla on tapana sanoa – Vallilaa vaille valmis. 


*

Kesällä vietetään paljon juhlia eri puolilla Suomea. Joskus sattuu vaan käymään niin, että menee päällekkäin synttärit ja rippijuhlat tai muuta vastaavaa. Silloin on todella hyvä olemassa tämä Interfloran palvelumuoto ostaa kukat ja yllättää sankari! Interflora on Suomen johtava kukkatervehdysten toimittaja. Interflora välittää päivittäin satoja tunteita ja tuoksuja kukkatervehdyksillä ympäri Suomen ja myös ulkomaille. Kotimaassa kukkatervehdyksiä toimittaa lähes 300 Interfloran kukkakauppaa. Interflora on maailmanlaajuisesti noin 140 maassa toimiva itsenäisten kukkakauppayrittäjien vapaaehtoinen organisaatio. Suomessa se on toiminut jo vuodesta 1927.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.