Westermarckin puisto Järvenpäässä

 Järvenpään Kartano on ollut aikanaan suuri maatila kaikkine alusmaineen. Sen omistivat Ehrströmit ennen Anton ja Bjarne Westermarckin astumista kuvioihin. Vuonna 1886 Anton avioitui Alfhild Ehrströmin kanssa ja sitä kautta hänestä tuli Järvenpään Kartanon omistaja. Heille syntyi poika vuonna 1887, joka sai nimen Bjarne Rudolf. Hän on tehnyt suuren esityön Järvenpään perustamiseksi. 1920-luvulla alkanut kasvun kehitys oli hänen ansiotaan, niin että pienestä Tuusulan pitäjän asemakylästä on kasvanut nyttemmin 45 000 asukasta käsittävä kaupunki.

Ytin hevonen on ottamassa ihmisiä vastaan, kun he tulevat Westermarckin puistoon Myllytien suunnasta. Se on pronssinen veistos, jonka taiteilija Emil Cedercreutz on tehnyt vuonna 1939. Taiteilijan nimeä kantava säätiö on lahjoittanut patsaan Järvenpään kaupungille ja mikäpäs olisikaan ollut parempi paikka sille, kuin tämä puisto.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Tämän päivän järvenpääläisille Westermarckit elävät historian kautta ja heidän kunniakseen tehdyn puiston kautta. Anton ja Bjarne ovat saaneet Westermarckin puiston lisäksi myös omat kujansa Pajalan kaupunginosaan, Antoninkuja ja Bjarnenkuja. Westermarckin puisto sijaitsee Järvenpään keskustassa Pajalan kaupunginosassa noin 300 metriä raitatieasemalta koilliseen.

 

Antoninkuja alkaa Kaskikadulta läheltä K-ryhmittymän Supermarkettia. Bjarnenkuja on taas lähempänä Myllytietä puiston toisessa päässä lähempänä S-ryhmittymän markettia.

Tiilipäällysteinen puiston bulevardi valmistui vuonna 2018 kevytliikennettä varten. Sitä reunustavat verivaahterat. Pintamateriaaliksi valittiin keraaminen pihatiili. Se on luonnonkiveen verrattuna edullisempi ja betonikiveen verrattuna viihtyisämpi. Tiilipinta patinoituu kauniisti. Väritkin säilyvät paremmin aikojen kulussa.

 

Keraamista pihatiiltä on päällysteenä puistobulevardilla.

Puiston suunnittelun tavoitteena oli luoda paikka kaupunkilaisille, missä mahdollisimman monet viihtyisivät. Sinne on rakennettu monia viihtyisyyttä lisääviä yksityiskohtia. Ikäihmisiä varten on hommattu helpottamaan hieman korkeammat puiston penkit. Valaistukseen on panostettu myös. Se on hoidettu perinteisten valotolppien sijaan matalilla valaisin pollareilla.

10.6.22 ottamani kuva siilomaisesta asuintalosta Westermarckin puiston kupeessa.

Siilotalon paikalla on aikaisemmin sijainnut Westermarckin ja Oy Argosin perustama Valssimylly. Se aloitti toimintansa tasan sata vuotta sitten eli 1922. Myöhemmin  siihen rakennettiin korkeat siilot. Valtion viljavarasto käytti siiloja aina 1990-luvun lopulle saakka.

Tässä on puistonäkymää Kaskitien suuntaan.
Tässä on kivilaatoitusta idän puolella puistoa.

Kävelybulevardin rinnalla idän puolella puistoa on kapea luonnonkivilaatoista tehty polku, joka kaarrellen kulkee etelä-pohjoinen suunnassa. Sen varrelle on istutettu kirsikkapuita.

Runopuita oli puistossa useita.

 

Joihinkin puiston puihin oli kiinnitetty runon säikeitä Eino Leinosta lähtien. Sinnehän voisi ajatella vielä pöytälaatikkorunoilijoille oman kulmauksen jossakin puiston kulmassa.

Lapsille on oma leikkikenttänsä Kaskitien puoleisessa päässä. Erilaisia kuntoiluvehkeitä löytyy myös pikkuväelle täältä.
Leikkikenttää vielä puskan takaa on kuvassa.
Nurmikkoa, puita ja pensaita on Westermarckin puistossa ihan kiitettävästi. Värikästä kukkaloistoa ei vielä eilisellä kierroksellani tullut vastaan.
Eri puolilla puistoa on istuinpenkkejä.

Westermarckin puiston vieressä idässä ja lännessä on molemmin puolin uusia kerrostaloja. Niiden päädyt osoittavat puistoa kohden. Puistosta on tullut suosittu kulkuväylä keskustasta Pajalan suuntaan ja päinvastoin. Pitkulainen puisto on 350 metriä pitkä ja leveys vaihtelee 72 ja 35 metrin välillä. Ympärillä olevat korttelit rakennuksineen ovat saaneet hienon ja yhteisen oleskelualueen. On upea juttu, että Järvenpäässä on panostettu puistoihin, sillä pienuudestaan huolimatta näitä virkistyskeitaita löytyy kaupungista useita. Ykkösenä on tietenkin Järvenpään Rantapuisto Tuusulanjärven maisemissa.

Tässä vielä muutamia mainoksia, joissa on loistavia tarjouksia sekä yksi kysely, jossa voit voittaa 1000 euroa polttoaineeseen!

 

*

Jos sinulle on kertynyt useita lainoja, niin kannattaa harkita yhdistelylainaa, jota ohessa esitellään. Lainat yhdistämällä voi saavuttaa satojen eurojen säästöt joka kuukausi. Suomen yhdistelylaina.fi on 100 % kotimainen palvelu, joka kilpailuttaa puolestasi jopa 30 pankin ja rahoituslaitoksen korot. Hakemus käsitellään välittömästi ja saat lainarahat tilillesi parhaimmillaan heti saman päivän aikana. Lainahakemus on ilmainen eikä sido sinua mihinkään, joten hae rohkeasti yhdistelylainaa.

*

 

Kesällä vietetään paljon juhlia eri puolilla Suomea. Joskus sattuu vaan käymään niin, että menee päällekkäin synttärit ja rippijuhlat tai muuta vastaavaa. Silloin on todella hyvä olemassa tämä Interfloran palvelumuoto ostaa kukat ja yllättää sankari! Interflora on Suomen johtava kukkatervehdysten toimittaja. Interflora välittää päivittäin satoja tunteita ja tuoksuja kukkatervehdyksillä ympäri Suomen ja myös ulkomaille. Kotimaassa kukkatervehdyksiä toimittaa lähes 300 Interfloran kukkakauppaa. Interflora on maailmanlaajuisesti noin 140 maassa toimiva itsenäisten kukkakauppayrittäjien vapaaehtoinen organisaatio. Suomessa se on toiminut jo vuodesta 1927.

*

Vallila on suomalainen sisustus- ja tekstiilialan perheyritys, joka on perustettu Helsingin Vallilaan vuonna 1935. Mallisto uudistuu kahdesti vuodessa. Se on aina sekä ajankohtainen että leimallisesti vallilalainen: rohkea, värikäs ja eri tyyleillä leikittelevä. Mallisto kattaa astiat, tapetit, sekä sisustus- että käyttötekstiilit aina metritavarasta suihkuverhoihin ja torkkupeittoihin asti, sillä kodin jokainen nurkka on erinomaisen muotoilun arvoinen – tai kuten vallilaisilla on tapana sanoa – Vallilaa vaille valmis. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.