Rautakoura – RUK:n kurssi no 145 Haminassa 5.4.-18.7.1974

 Menin armeijaan lokakuun lähdössä 1973. Kirjoitin ylioppilaaksi samaisena keväänä Mikkelin lyseosta tai oikeastaan Savilahden yhteislyseosta, joksi nimi muuttui viimeisen luokan aikana.

Pääsin Karkialammelle Mikkeliin. Matkaa kotoani linnun tietä tai metsäpolkuja pitkin oli 2-4 kilometriä. Olin alokasajan panssarintorjuntakomppaniassa eli Pstk:ssa. Kapiaisia oli mm. Kauko Laitinen ja Mauri Seppä. Esko Hintikka oli komppanian päällikkö ja Reijo Väisänen oli komppanian vääpeli. Kake oli minulla futisvalmentaja MP:n A-junioreiden aikaan ja Mauri oli yksi Suomen parhaimmista painijoista omana aikanaan. Täältä jatkui tieni armeija-uralla Raukkiin eli reservialiupseerikouluun. Siellä oli joukkueenjohtajana Keijo Siitari. Kun muut istuivat luentosaleissa opiskelemassa, vei Keijo meidät hiihtäen metsään ja päivät kuluivat nopeasti. Tuohon aikaan puhuttiin, että Mikkelissä oli fyysisesti raskain Raukki ja pioneereillä Korialla henkisesti raskain. En ollut uskoa korviani, kun Raukin loppuvaiheessa julistettiin ne neljä nimeä, jotka lähtevät Haminaan Rukkiin meidän komppaniastamme. Minä olin heidän joukossaan.

Panssarintorjuntatykkiä vedetään Haminan metsikössä. Tai oikeastaan minä siinä oikealla vedätän.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Meitä Savon Prikaatista Pstk:sta Rukkiin lähtivät Fagerholm Kari, Haiko Jarmo, Manninen Arimo ja Pulkkinen Seppo. Siellä meni kevät ja alkukesä. Haminassa korostui se puoli, että me Mikkelistä tulleet olimme aika kovakuntoisia, muttemme osanneet ladella ulkoa jonkun panssarivaunu Leopardin ominaisuuksia, kuten jotkut ne kirkkaasti luettelivat.

Tässä olemme me Savon Prikaatista lähteneet pstk-laiset. Ylhäällä vasemmalla Seppo Pulkkinen Sulkavalta ja oikealla puolella Jarmo Haiko Mikkelistä. Alhaalla vasemmalla on Kari Fagerholm Jyväskylästä ja Arimo Manninen Mikkelistä alaoikealla.

 

Meillä Pstk:ssa reserviupseerikoulussa oli komppanian päällikkö kapteeni Raimo Manninen. Komppanian vääpeli oli Voitto Ramu. Joukkueen johtajamme oli yliluutnantti Pekka Räihä. Hän oli kouluttautunut ensi alkuun kaupalliselle alalle yo-merkonomiksi, mutta pääsi sitten kadettikouluun ja armeija-ura kutsui. Räihä oli jokseenkin tiukka kouluttaja ja minut hän otti silmätikukseen jostakin syystä. Olin RUK:n puolivälin jälkeen saanut iltalomilla haminalaiselta romaanilta nyrkkiraudasta nenääni, jonka johdosta olin Lahdessa Hennalassa useita päiviä. Sieltä palasin sitten Haminaan, jossa ei ollut juuri ketään. Kaikki olivat polkeneet pyörillä Pahkajärvelle. Tavoitin kuitenkin komppanian vääpelin Voitto Ramun, joka sanoi, että minä pääsen syötyäni hänen kyydissään sinne. Heitin tetsarivarustukset Ramun Volvon takakonttiin ja niin pääsin leveästi hänen kyydissään vajaan sadan kilometrin päähän. Vieläkin muistan yliluutnantti Räihän ilmeen, kun hän katseli minun sinne saapumistaan. Hän tuli nappaamaan minut soppajonosta sanoen, että minulla on vielä jokunen koe suorittamatta. Sitten vasta nähdään, että lähteekö Manninen maitojunalla Mikkeliin vai jatkaako RUK:n loppuun. Seuraavana päivänä oli sitten paluu Haminaan. Minulla oli VMTL:ää eli vapaata marssi- ja taisteluharjoituksesta, mutta siitä huolimatta halusin polkea fillarilla tuon matkan, kuten kaikki muutkin.

Aika haipakkaa poljimme Pahkikselta Haminaan.
Rukin kapiaisia on kuvassa. Ylhäällä vasemmalla on komppaniamme päällikkö Raimo Manninen ja hänen vierellä joukkueenjohtaja Pekka Räihä. Alhaalla vasemmalla on Voitto Ramu ja oikealla puolella 2. komppanian päällikkö Ilkka Porras. Hän oli tuohon aikaan yksi Suomen parhaita pesäpalloilijoita.
Tässä on kokoontunut kaikki Rautakourat yhteen Haminassa. Kuva on kurssijulkaisusta.
Tässä on kevytsinkoammuntaa.
Tämän kuvan yhteydessä on myös tulokset Kirkkikseltä eli Kirkkojärven marssilta. Me olimme kakkosia.

Olin parissa juoksukilpailussa mukana Haminan aikaan. Yksi viikonloppu oli Ison Ympyrän viesti, jossa juoksin saman osuuden kuin arvokisoissakin mukana ollut Markku Taskinen. Meillä oli parhaimmat juoksijat silloin lomilla, koska minäkin joukkueeseen mahduin. Otin osaa myös yleisurheilumestaruuskisoissa 100 metrille. Siinä tuli yllätysvoittaja. Kaikki odottivat Ensio Nyyssölän voittavan matkan kuin ohi mennen. Sen voitti kuitenkin Jukka Rantanen, joka myöhemmin niitti mainetta hyvänä jalkapallon maalivahtina. Hän oli Kajaanista kotoisin ja edusti myöhemmin ainakin Oulun Palloseuraa. Hopeaa voitti Jouni Welin Viestikomppaniasta ja Ensio Nyyssölä oli kolmas.

Tässä saa Jukka Rantanen onnittelut toiseksi tulleelta Jouni Weliniltä satasen jälkeen. Ensio Nyyssölä oli kolmas.
Tässä on Ison Ympyrän viesti menossa. Startti on tapahtunut.

Samaan aikaan kanssani oli entisiä luokkakavereitani Mikkelin lyseosta tällä Rautakoura-kurssilla.

Tässä ovat luokkakaverini lyskästä Kari Tyyskä ylhäällä vasemmalla ja hänen vieressä on Jukka Suhonen. Alhaalla on Matti Koppanen vasemmalla ja Teuvo Hyyryläinen oikealla puolella. Suppaa lukuun ottamatta muut olivat Hirvensalmelta kotoisin.
Tässä on myös luokkakavereitani, joita tuli myös muualta kuin Savon Prikaatista. Juha ”Saukki” Savolainen on ylhäällä vasemmalla ja Ilkka Kääriäinen hänen vieressä. Arto Hämäläinen on alhaalla vasemmalla ja Jyrki Räihä on oikealla puolella.
Kurssijuhlat olivat suuri tilaisuus. Tässä juoksevat upseerioppilaat busseilla tulevia daameja vastaan.
Tässä on muita tuttuja samaan aikaan Rukissa olleita. Vasemmalta ylhäältä Timo Voutilainen, Jorma Hirvonen ja Klaus Thomasson ja alhaalta vasemmalta alkaen Juha Valtanen, Hannu Äimänen ja Lennart Saari.

 

Timo Voutilainen yläkuvasta oli Pstk:n miehiä, kuten minäkin. Hän on kotoisin Lappeenrannasta. Yllätys oli suuri, kun joskus 1970-luvun loppupuolella pelattiin Helsingin Rakennuspiirin puulaakijoukkueella Poliiseja vastaan Lauttasaaressa. Yks kaks kuului vastustajien joukosta, että pitäkää kiinni tuo Mikkelin mies. Onneksi oli kyse jalkapallosta, eikä muusta poliisiasiasta. Voitimme ottelun niukasti. Jorma Hirvonen oli samaan aikaan Mikkelin Kauppaoppilaitoksessa. Hän oli minulla vuokralla Helsingissä jonkin aikaa. Hän toimi tuolloin viinakaupan myyjänä Neljännellä linjalla. Klaus Thomassonin ääni tuli tutuksi jo Karkialammella. Hän oli Raukissa samaan aikaan. Oli ilo kuulla iltapesun aikaan Jussi Jurkan ja Raimo Häyrisen ääntä ja lukemattomia muita imitoitavia hahmoja. Samoin Haminan metsikössä muistan kerran, kun sinne ilmestyi sotilaskodin auto, niin samat hahmot äänineen olivat siellä myös mukana. Juha Valtanen oli samassa komppaniassa kuin minä. Hän on entisen puolustusvoimanin komentajan Jaakko Valtasen poika. Hannu Äimänen on lakimies, joka on tullut minulle tutuksi One Way Missionin kautta hyvistä kristillisistä saarnoistaan. Lennart Saari on mies Rymättylästä, joka on on innokas luonnon tutkija. Hän tietää evoluutiosta muutakin kuin pelkkää teoriaa.

Vänrikki Manninen on kuvassa vuonna 1974.

Ei tarvinnut lähteä maitojunalla Karkialammelle, niin kuin joukkueenjohtaja vähän kiusoitellen pelotteli. Loppuaika Mikkelissä olikin ihan mukavaa aikaa. Omasta mielestäni sain monipuolista ja erinomaista johtajakoulutusta sekä ryhmänjohdosta, että joukkueen johdosta. Olen työurani aikana saanut toimia jonkin verran myös esimiestehtävissä ja uskon, että jotakin hyötyä on tästä armeijanaikaisesta koulutuksestakin ollut.

Tässä on muutamia mainoksia tuotteista ja palveluista hyvin tarjouksin. Katso ja klikkaa!

*

Puhdista saa edullisia terveystarkastuksia! Kaikki laboratoriotestit voi tilata ilman lääkärin lähetettä. Näytteitä otetaan Mehiläisen toimipisteissä 75 paikassa 50 eri paikkakunnalla. Puhti-terveystarkastus maksaa 99 euroa. Testitulokset laboratoriokokeista tulevat yleensä seuraavana arkipäivänä. Klikkaa ja katso itse lisää!

*

Lomarengas-konserni on Suomen kokenein mökkivuokraaja ja markkinajohtaja. Tarjolla on ylivoimaisesti Suomen suurin valikoima mökkejä – yli 4000. Niitä on rantamökeistä hiihtomökkeihin ja luksusmökeistä erähenkisiin asumuksiin. Lomarenkaan mökit ovat tunnettuja laadusta, hyvästä varustetasosta ja ystävällisestä isäntäväestä. Mökkien vuokraus onnistuu kätevästi verkosta Suomen suurimmasta mökkiportaalista, joissa vierailee yli 50 000 käyttäjää viikossa. Klikkaa ja katso!

*

Jos sinulle on kertynyt useita lainoja, niin kannattaa harkita yhdistelylainaa, jota ohessa esitellään. Lainat yhdistämällä voi saavuttaa satojen eurojen säästöt joka kuukausi. Suomen yhdistelylaina.fi on 100 % kotimainen palvelu, joka kilpailuttaa puolestasi jopa 30 pankin ja rahoituslaitoksen korot. Hakemus käsitellään välittömästi ja saat lainarahat tilillesi parhaimmillaan heti saman päivän aikana. Lainahakemus on ilmainen eikä sido sinua mihinkään, joten hae rohkeasti yhdistelylainaa.

*

Vallila on suomalainen sisustus- ja tekstiilialan perheyritys, joka on perustettu Helsingin Vallilaan vuonna 1935. Mallisto uudistuu kahdesti vuodessa. Se on aina sekä ajankohtainen että leimallisesti vallilalainen: rohkea, värikäs ja eri tyyleillä leikittelevä. Mallisto kattaa astiat, tapetit, sekä sisustus- että käyttötekstiilit aina metritavarasta suihkuverhoihin ja torkkupeittoihin asti, sillä kodin jokainen nurkka on erinomaisen muotoilun arvoinen – tai kuten vallilaisilla on tapana sanoa – Vallilaa vaille valmis. 

9 kommenttia artikkeliin ”Rautakoura – RUK:n kurssi no 145 Haminassa 5.4.-18.7.1974

  1. Vuonna 72 kävin intin Lappeenrannassa,74 olin Haminassa peräporttilaituria tekemässä.Muistelisin että olis ollut kanssasi puhetta kun molemmat oltiin Haminassa. Kyllä minä Artsin ja Ilun tunsin jo nuorena.Asuin Siekkilässä baarin vieressä.Hieno juttu kun laitat erinlaisia tarinoita tänne nettiin luettavaksi.

  2. 🤗 Oi niitä aikoja, itse olin samoihin aikoihin Salpausselän ilmatorjuntapatteristossa Kouvolassa.

  3. Minä hesalaisena menin armeijaan Vekaranjärvelle 15.10.1970. Aliupseerikoulun kävin Kouvolassa. Siviiliin pääsin 10.9.1971 kaksi viikkoa aikaisemmin kuin yksi joensuulainen kaverini. Hän oli päässyt viimeiselle lomalleen ilmoittamalla menevänsä kihlajaisjuhliinsa. Lomalta palattuaan komppanian vääpeli pyysi näyttämään sormusta. Kun sitä ei ollut, niin lisäpalvelusta tuli. Muistan vieläkin hänen ilmeensä, kun hän heilutti meille siviiliin lähtijöille. Mieleeni jäi myös pääministeri Vieno Sukselaisen poika Tuomas, jolle tuli varuskuntaan oma Hesari. Hän jäi eläkkeelle korkeasta virasta Valtiovarainministeriöstä. Pataljoonan komentajana oli majuri Pekka Mustonen. Tosi jämerä sotaherra ääntään myöten. Myöhemmin hän kohosi everstiksi, mutta kuoli melkein heti jäätyään eläkkeelle. Oli kalliolla kompastunut, jolloin kädessä ollut haulikko oli lauennut kohtalokkain seurauksin. Käyn talvisin päivittäin avantouinnilla ja saunon Joensuun Jääkarhujen saunassa. Seuranani istuu hyvin usein Joensuussa ikänsä asunut ikätoverini, joka oli armeijassa samaan aikaan kanssani. Muita armeijatovereitani en ole enää tavannut.

  4. Terve!
    Pieni korjaus tuohon 100 metrin kisaan. Toinen ei ollut Nyyssölä vaan kuvassa onnitteleva Jouni Welin viestikomppaniasta ja rakuuna stadista.
    Nyyssölä oli kolmas. Syy varmaankin todella pehmeä tiilimurska rsta joka raamikkaalle nyyssölälle ei sopinut.
    Jouni Welin

  5. Hei!
    Kiitokset oikaisusta! Onnea takautuvasti kakkossijasta! Olemme sitten olleet samassa kisassa. Itse harrastin enemmän armeijaan asti jalkapalloa. Veljeni Jorkku on juossut satasta aina tähän päivään asti. Hänellä on pari maailmanmestaruutta veteraanikisoista. Jorkku on pitänyt vähän aikaa hallussaan myös ME-tulosta, taisi olla 60-vuotiaiden sarjassa. Kaikkea hyvää sinulle jatkossa toivotan!

  6. Kukakohan järkkäisi RUK 145 anno 50v juhlat ensivuonna 2024 keväällä?

  7. Hei vielä! Katselin matrikkelia Viestikomppanian osalta ja muutamia tuttuja sieltä löytyi. Tyyskän Karin kanssa olimme samalla luokalla Mikkelin Lyseossa. Monosen Juha-Pekan ja Mannisen Veli Pekan muistan Karkialammen ajalta Raukista, kun olimme samassa rakennuksessa ja nähtiin usein.

  8. Kiitokset kiinnostuksesta kuvapainotteiseen blogiini! Katselin matrikkelia ja sinun komppaniassa on ollut pari minun tuttua. Paremmin tunsin Jorma Hirvosen ja vähän opin tuntemaan myös Jukka Paasosta. Kaikkea hyvää sinulle ja läheisillesi!

  9. Terve Rautakourat!
    Mitenköhän saisimme oppilaskunnan hallituksen aktivoituvan jotta onnistuisi 50-vuotis tapaaminen ensi kesänä?
    Yst
    Jouni welin

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.