Helsinki vanhoissa kuvissa tulee myös minun kauttani esille

 Toukokuun lopulla oli edellinen Helsinki-aiheinen blogini vanhojen kuvien merkeissä. Nyt tuon esille joitakin niitä kuvia, jotka toukokuun alkupuolelta kesäkuun loppuun ovat ihmisiä kiinnostaneet paljolti facebook-ryhmässä Helsinki vanhoissa kuvissa. Ryhmän koko on kasvanut  reilussa kuukaudessa 600 hengellä ollen nyt noin 88 100 jäsentä. Tuon jälleen näytille noin kymmenen kuvaa, jotka olen välittänyt tämän ryhmän kautta näytille. Olen tässä facebook-ryhmässä tuonut kolmisen kuvaa päivässä esille arkistojen kätköistä  ryhmän jäsenille kuutena päivänä viikossa. Sunnuntaisin olen levännyt tästä välittäjän roolista. Otan tästä lähtien blogissani esille myös yhden valokuvaajan kerrallaan, jotka ovat kuvia pääkaupungistamme aikanaan ottaneet meidänkin iloksemme. Ensimmäisenä on vuorossa pietarilaissyntyinen Constantin Grünberg ja kerron hänestä vähän lisää loppupuolella.

Herttoniemen ostoskeskus

Eeva Rista on ottanut oheisen kuvan Herttoniemestä. Tässä ollaan Hiihtäjäntie 1 osoitteessa sijaitsevassa ostoskeskuksessa vuonna 1970. Tämän kuvan välitin ryhmään 3.5.22 ja se on Helsingin kaupungin museon kuvakokoelmista peräisin. Tykkääjiä kuvalla oli yli 1100.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”

Vakuutusyhtiö Kansan talo Hämeentien varressa

Tässä on Volker von Boninin ottama komea kuva iltavalaistuksessa Kansan talosta ja lähiympäristöstä. Sörkan kurvi ja Hämeentie 33 tulevat kuvassa myös hyvin esille. Tuosta tulimme kaverin kanssa kimppakyydillä ohitse vuoden ajan. Löimme kahvista vetoa, mitkä ovat sääkuutioiden värit katolla. Onko tulossa korkea- vai matalapainetta? Tämän kuvan postasin ryhmässä 13.5.22 ja sillä oli komeasti yli 1300 tykkääjää ja se herätti keskustelua yli 150 kommentin verran.

Näkymää Vanajantielle

Tässä on kiva ja idyllinen talvikuva talven 1949-1950 tienoolta Helsingin Vallilasta Vanajantieltä. Lumi on varsin puhtaan valkoista. Eino Heinonen on tämän näkymän ikuistanut. Itse välitin tämän ryhmäämme 17.5.22. Tykkääjiä sillä oli yli 1300. Kuva on HKM:n arkistoista.

Johdinauto eli trolleysbussi

Kuvan johdinauto on numeroltaan 14. Sen vierellä hymyilee rahastaja Annikki Koski. Tuntematon kuvaaja on tämän otoksen napannut 1950-luvulla. Tykkääjiä tällä postauksella oli noin tuhat. Se oli ryhmässä 20.5.22. Kuva on HKM:n arkistosta.

Aira ja Ekku

Kuvassa on ikinuori Aira Samulin ja Ekku Peltomäki. He seisovat Kalastajatorpan edustalla vuonna 1973 eli 49 vuotta sitten. Foton heistä otti Kari Pulkkinen. Yli 1000 tykkäystä sai tämä 30.5.22 postattu kuva. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Finnjet Eteläsatamassa

Tämä upea jättilaiva valmistui vuonna 1977. Finnjet oli aikanaan maailman suurin ja nopein autolautta. Sen pituus oli 215 metriä ja leveys 24 metriä. Kuvan on ottanut tunnettu Helsingin kuvaaja Volker von Bonin. Tämä sai ryhmässä yli 2100 tykkäystä, kun sen postasin kesäkuun alkupuolilla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Postisäästöpankki Puu-Pasilassa

Tämän kuvan ikuistaja Patrick Oras on tehnyt todella arvokasta työtä kuvatessaan Puu-Pasilaa ennen kuin se kokonaan ehdittiin purkaa ja rakentaa betonisia taloja täyteen. PSP:n kuva on otettu vuonna 1978. Se sai noin 900 tykkäystä ja sen postasin 11.6.22. Kuva HKM

 

 

Linja-autoja ja matkustajia

Helsingin linja-autoasemaa Simonkadulla on tässä kuvassa, jonka on ottanut Pekka Punkari vuonna 1977. Taustalla on Lasipalatsi. Olen postannut tämän kuvan 16.6.22 ryhmään ja sillä oli noin 1100 tykkääjää. Kuva on HKM:n kuva-arkistosta.

Jalankulkijoita Kalevankadulla

Jalankulkijat ylittävät Kalevankatua Mannerheiminkadun puoleisessa päässä. Pekka Punkari on vuonna 1977 tämän näkymän ikuistanut. 20.6.22 oli postauspäivä ja yli 900 tykkäystä tämä kuva sai. HKM:stä on tämä tallenne peräisin.

Teinitalo

Teinitalo ja sen ympäristöä Kaisaniemenkadulla ja Vuorikadulla on kuvannut Kari Pulkkinen vuonna 1974. Eipä ollut rikkinäisiä farkkuja tuohon aikaan myynnissä vaatekaupoissa kovin paljoa. Nykyisin ovat jo polvista puhki ennen käyttöä. Tämän kuvan postasin 28.6.22 ja sillä oli yli 1200 tykkäystä ja paljon kommentteja. Kuva on Museovirastosta.

Vedenneitoja Linnanmäellä

U.A. Saarinen on päässyt ottamaan kuvan Linnanmäen vedenneidoista. Näitä saivat ihmiset palloa heittämällä pudotella altaaseen. Kuva on vuodelta 1955 ja se on Museovirastosta. Tykkäyksiä tuli yli 1500 ja se on julkaistu 29.6.22 ryhmässä.

Liikennettä Hämeentiellä

Tuntematon kuvaaja on ottanut tämän ikuistuksen Hämeentieltä 1970-luvulla. Saman vuosikymmenen loppupuolelta 1977 alkaen vuoteen 1989 asuin itsekin noilla kulmilla lähempänä etuvasemmalla olevaa Haapaniemenkadun kenttää. Tämä on postattu 29.6.22 ja sillä oli yli 1100 tykkäystä. HKM

Eemeli

Haluan tässä yhteydessä tuoda jo kauan aikaa sitten julkaiseman kuvan Eemelistä. Tämän kuvan on Helge Heinonen ottanut 14.9.1978. Kuva on Museovirastosta. Kun tämän kuvan julkaisin ryhmässä vajaa kaksi vuotta sitten, soitteli Esko Toivosen alias Eemelin poika Jokke ja kertoi, ettei ihan noin iloisena ole isäänsä kuvissa nähnyt. Siitä lähtien olemme Joken kanssa pitäneet yhteyttä silloin tällöin. Hän ylläpitää facebook ryhmää Eemelin läppäliiteri, jonka linkki on tässä https://www.facebook.com/groups/1749025638746766

 

Constantin Grünberg, valokuvaaja

Constantin Grünberg eli vuosina 1891-1973. Olen ollut välittämässä hänen Helsinki-aiheisia kuviaan useita kymmeniä. Hän oli spesialisoitunut erikoisesti taidekuviin. Pietarilaissyntyinen Constantin muutti Suomeen vuonna 1916.  Valokuvaharrastuksen hän aloitti jo lapsena. Vuonna 1937 hän perusti oman valokuvaamon Kluuvikadulle. Sen nimi oli Foto-työ-Arbeten. Hänen vaimonsa Renate osallistui myös kuvaamon toimintaan. Taideteoksien kuvaamisen lisäksi Constantin kuvasi paljon pääkaupunkiamme Helsingin kaupungin museon tilauksesta.

Tässä on joitakin mainoksia, joissa on tosi hyviä tarjouksia! Katso ja klikkaa!

*

Kannattaa kilpailuttaa vakuutukset aika ajoin ja muutenkin muistin virkistämiseksi käydä läpi vakuutusturva. On voinut tulla lisättävää tai vähennettävää!  Vakuutustiedot.fi on palvelu, jossa jokainen voi ilmaiseksi kilpailuttaa mitä tahansa vakuutuksia. Täältä saa apua vakuutuksen hankintaan, säästöjen hakemiseen tai vakuutusturvan parantamiseen.

*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.