Kuvia Jean Sibeliuksen elämän tieltä

 Meillä on yllättävän paljon tietoa Jean Sibeliuksen perheen elämästä. Hyödynnän nyt vähän entisen työkaverini Marja Pohjolan kirjoituksen välityksellä saamiani tietoja. Vuonna 2000 ilmestyi hänen edeltäjälleen Jussi Kuusanmäelle ystäväkirja Kuusan mäki, jossa Marjakin oli mukana kirjoittamassa osiota. Hänen tekstinsä kertoi Sibeliusten ruokakulttuurista, josta minäkin olen aiemmissa Sibeliuksien blogeissani vähän sivunnut. Molemmat entiset työkaverini johtivat Yksityisarkiston toimintaa meillä Kansallisarkistossa. Itse sain tämän kirjan lahjana Pertti Vuoriselta, joka oli yhtenä toimittamassa tuota ystäväkirjaa. ”Pertsa” oli erittäin pidetty työkaveri  sekä tutkijasalien asiantuntevana arkistotuntijana että myös asiakkaidemme keskuudessa. Mielellään hänen tietämykseensä turvauduttiin. Valitettavasti Pertti ei kovin kauan ehtinyt nauttia eläkkeelle pääsemisestään, kun hänelle tuli kutsu rajan toiselle puolen. Hän jäi pari vuotta ennen minua terveenä ja pirteänä miehenä eläkkeelle.

Jean Sibelius on kuvassa vuosien 1885-1890 välillä. Kuvan on ottanut Daniel Nyblin. Se on Museoviraston kuvakokoelmista.

Sibeliukset, Aino ja Jean, asuivat Järvenpäässä syksystä 1904 alkaen pieniä poissaoloja lukuun ottamatta koko loppuelämän. Marja Pohjola kertoo kirjoituksessaan, että melko paljon aineistoa heidän elämän varrelta säilyi hyvin koossa. Kansallisarkistoon jäi kaikkien seulontojen jälkeen 121 kansiota käsittävä arkisto. Siihen kuuluu Jean Sibeliuksen oman aineiston lisäksi Aino Sibeliuksen, tyttärien sekä yli 30 sukulaisen ja ystävän papereita. Vaikka arkiston pääosa koskeekin Sibeliuksen työtä säveltäjänä, Ainolan arkielämää ja ruokakulttuuria koskevaa aineistoa on runsaasti. Se olikin Marjan kirjoituksen pääaihe eli Välähdyksiä Ainolan ruokakulttuurista. Tietoa on tullut Jean Sibeliuksen ja Katarina-tyttären lyhyistä päiväkirjamerkinnöistä ja päätyen Aino Sibeliuksen kirjeenvaihtoon, muistiinpanolappuihin ja monenlaisiin resepteihin. Jopa perheen laskut ja kuitit pienimmistäkin ruokaostoksista ovat säilyneet yli 70 vuoden ajalta.

Jean Sibelius on ulkona, kun Fredrik Runeberg on hänestä ottanut kuvan. Vuosi on ollut 1934. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Itse tässä blogissani keskityn tuomaan näytille Jean Sibeliuksen elämän varrelta kuvia, joita olen kaivellut lähinnä Museoviraston kuvakokoelmista. Tuon tähän alkuun kuitenkin Marjan kirjoituksesta Jean Sibeliuksen juomareseptin. Iäkäs säveltäjä Jean Sibelius ja hänen vävynsä kapellimestari Jussi Jalas keskustelivat Ainolassa huhtikuussa 1943 musiikista ja muustakin, kuten heillä oli usein tapana. Jalasten perheeseen oli juuri syntynyt uusi lapsi, tyttö, joten keskustelun aiheeksi nousi kysymys ristiäisten tarjoilusta. Silloin Sibelius muisti vanhan, hyvän boolireseptin, jonka hän saneli vävylleen:

Booliresepti (Sadun ristiäisiin): 1 litra vettä + sokeri + hillo + konjakki- tai spriiterästys. 2 pulloa viiniä lisätään, kun kaikki on täysin kylmää. Bergamotte-öljyä pari tippaa sokeripalaan, joka sulatetaan jo veteen. (Huom! Kaikki kivennäisvedet tekevät boolin mustaksi!)

Aino ja Jean ovat pianon ääressä vuonna 1955. Bertel Dahlgren on tämän kuvan ikuistanut. Kuva Museovirasto

Aino Sibeliuksen elämää pääsee seuraamaan yllättävän läheltä, vaikkei hän koskaan julkaissutkaan muistelmiaan. Kihlausajalta 1890-1892 on säilynyt puolisoiden lähes täydellinen kirjeenvaihto. Se jatkuu Tottesundin kartanossa 10.6.1892 vietettyjen häiden jälkeen aina vuoteen 1931, jolloin Jean Sibelius palasi Berliinistä viimeiseltä ulkomaan matkaltaan. Aino ja Jean Sibeliuksen kirjeenvaihtokokoelma sisältää kaikkiaan yli tuhat kirjettä. Vuoden 1904 kesästä alkaen Aino Sibeliuksen kirjeet puolisolleen lähtivät Järvenpään Ainolasta.

Aino ja Janne Ainolan pihalla vuosien 1930-1935 välillä. Kuvan on ottanut A. Pietinen ja se on Museoviraston kuvakokoelmista.

Jean Sibelius oli eräässä kihlausajan kirjeessään tulkinnut morsiantaan:

Sinä, joka olet tunteiden taiteilija ja jolla on niin ihmeen ihanan hieno sielunelämä, voit olla uskomattoman suureksi avuksi minulle, joka luon taidetta…Minusta Sinä olet minun sisimpäni, minun uskontoni. Voin antautua täydellisesti Sinulle ja taiteelleni, minusta tuntuu, että te olette itse asiassa yhtä.

Aino Sibelius kuvasi kirjeessään Jannelle avioliiton ensimmäisenä vuotena tulevaisuuttaan puolisona:

Elämäni tehtävä on rakastaa sinua kuolemaan asti, ja elämäni ehto on sama (…). Minä olen olemassa sinun tähtesi. Ja sinä olet minulle enemmän kuin elämä.

Tässä osiossa hyödynsin Suvisirkku Talaksen kirjoittamaa tekstiä Aino Sibeliuksen elämää maailmankuulun säveltäjän puolisona. Se on yksi osa  SKS:n julkaisemaa Ainola – Jean ja Aino Sibeliuksen koti– kirjaa.

 

Kuva on Jean Sibeliuksen 70-vuotis juhlakonsertista. Eturivissä istuvat mm. Jean, Aino, Mannerheim, K.J. Ståhlberg, Signe Relander ja Lauri Kristian Relander. Kuva on vuodelta 1935 ja se on Museoviraston kuvakokoelmista.

 

Eero Järnefeltin piirtämä kuva siskonsa Ainon miehestä vuodelta 1908. Kuva on Järvenpään taidemuseosta.

 

Kuvassa on Janne ja Aino sekä Eero Järnefelt Ainolan ruokasalissa 1930-luvulla. Kuvan on ottanut Aarne Pietinen ja se on Museoviraston kuvakokoelmista.

Vuonna 1928 maaliskuussa Aino Sibelius kirjoitti puolisonsa sisarelle Linda Sibeliukselle kirjeessään luonnehdintaa sen aikaisesta Jannesta säveltäjän itse ollessa Berliinissä toiseksi viimeisellä ulkomaan matkallaan seuraavasti:

Sain kovin mukavan kirjeen Jannelta muutama päivä sitten. Hänen työnsä on sujunut hyvin, mutta hän oli silti aikeissa palata kotiin (…). Kuitenkin Jannelle on tehnyt oikein hyvää saada liikkua vähän. Hän pysyttelee nykyisin melkein aina täällä kotona ja matkustaa harvoin kaupunkiin. Hänestä on tullut suorastaan erakko. Ajattele Jannea, joka oli ennen luonteeltaan niin seurallinen. Mutta hänellä ei ole juuri lainkaan saman ikäisiä ystäviä, jotka kykenisivät pysymään mukana hänen taiteellisessa elämässään.  Janne on tavallaan aikaansa edellä ja kiitää jättisiivin omaa tietään avaruudessa.

 

Kuvassa on Sibeliusten toiseksi vanhin tytär Ruth, Aino ja Janne. Finlandia kuva Oy on tämän ikuistanut vuonna 1945 ja se löytyy Museoviraston kuvakokoelmista.

 

Sibelius-juhlaa vietetään Messuhallissa vuonna 1950. Pääministeri Urho Kekkonen vasemmalla on Suomen kansalta Jean Sibeliukselle annetun seppeleen vieressä. Kuva Museovirasto ja sen on ottanut U.A. Saarinen.

 

Jean Sibelius on istumassa Ainolassa männyn juurella. Kuvan on ottanut Fredrik Runeberg vuonna 1939. Museovirasto

Jatkan vielä myöhemmin kirjoitelmia Tuusulajärven taiteilijayhteisöön kuuluneista Sibeliuksista. Marja Pohjolan kirjoituksessa on hyvin paljon mielenkiintoista asiaa Sibeliuksen perheen syömisistä ja juomisista, jotta haluan niitä välittää teillekin.

Tässä on vielä muutamia mainoksia, joissa on hyviä tarjouksia mukana! Katso ja klikkaa!

*

Vieläpä ehtii tällekin kesälle käydä kurkistamassa vaatteita, telttoja ja makuupusseja ym. retkeilytarvikkeita oheisesta linkistä. Se on helppoa tänä päivänä! Partioaitta palvelee luonnossa liikkuvia ympäri Suomen. Partioaitan valikoimassa olevissa tuotteissa korostuu toiminnallisuus, pitkäikäisyys, ympäristöystävällisyys ja huollettavuus.

*

Jos sinulle on kertynyt useita lainoja, niin kannattaa harkita yhdistelylainaa, jota ohessa esitellään. Lainat yhdistämällä voi saavuttaa satojen eurojen säästöt joka kuukausi. Suomen yhdistelylaina.fi on 100 % kotimainen palvelu, joka kilpailuttaa puolestasi jopa 30 pankin ja rahoituslaitoksen korot. Hakemus käsitellään välittömästi ja saat lainarahat tilillesi parhaimmillaan heti saman päivän aikana. Lainahakemus on ilmainen eikä sido sinua mihinkään, joten hae rohkeasti yhdistelylainaa.

*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Kuvia Jean Sibeliuksen elämän tieltä

  1. Hei
    Hyvä oli lukea Sibeliuksen elosta . Hänen musiikki elää niin kauan kuin maapallo pyörii.

  2. Olet oikeassa! Finlandiasta olisi voinut tehdä vaikka vaihtaen Suomen kansallislaulun. Varsinkin kun Virolla on sama kuin meillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.