Vanhat futarit Mikkeli – facebook-ryhmä

Olen nyt ollut kuukauden yli kaksi vuotta facebookissa. Lähdin  hieman varauksella mukaan. Olen kuitenkin saanut olla heti alusta alkaen innolla mukana. Kuulun noin 20 ryhmään ja monissa niistä olen ollut vielä melkoisen aktiivinen. Elokuun alussa 2020 Liukkosen Aulis eli Sane houkutteli minut mukaan Vanhat futarit Mikkeli-ryhmään. Liityin siihen mukaan ja on ollut ilo seurata mikkeliläistä jalkapalloa kuvien ja muistojen myötä. Pääseurojen edesottamuksia olen seurannut Helsingissä ja Järvenpäässä asuessani vuosikymmenien ajan lehdistön välityksellä ja joskus sopivaan saumaan käynyt jopa katsomassa otteluita. Menihän tuossa nyt muutamia vuosia kakkosessa, että siellä oli Järvenpään Palloseuran kanssa myös Mikkelin Palloilijat ja Mikkelin Pallo-Kissat. Nyt on tämän kesän ajan saanut seurata MP:n ja JäPSin matseja ykkösessä. Mutta vuosikymmenien ajan eli tarkemmin vuodesta 1977 vuoteen 2020 kaikki Mikkelin muut seurat olivat vähän pimennossa minun tietämyksestäni. Nyt on kiva kuvien ja tekstien kautta saada tuota aikaa takaisin tämän facebook-ryhmän avulla. Siellä on ollut useita omaa ikäluokkaa olevia kavereita pelaamassa ja valmentamassa.

Kuvat entiseltä ajalta ilahduttavat! Ennen vanhaan ei joka iikalla ollut kameraa taskussa, joten sen ajan ikuistukset ovat arvokkaita muistin virkistäjiä. Tänä päivänä saa nähdä samasta matsista ja tilanteesta useita kuvia eri ihmisten näkökulmasta otettuna, joten niitä on joskus ihan liiaksi asti. Tämä Mikkelin futis-ryhmä on Aulis Liukkosen luoma 26.3.2019. Sane on Mikkelin jalkapallon kehdon Kiiskinmäen kasvatteja ja siltä ajalta asti mekin olemme tunteneet. Hän on itse pelannut Mikkelin Pallo-Kissojen juniori-ikäluokissa ja toiminut myös valmentajana. Viime vuoden pääsiäisen aikoihin Sane esitti minulle pyynnön ryhtyä tämän facebook-ryhmän ylläpitäjäksi. Ihmettelin sitä, etteikö hän löytänyt ketään sieltä lähempää tähän luottamustehtävään. Sain vähän miettimisaikaa ja lupauduin ottamaan tehtävän vastaan. Olin erittäin otettu tästä kunniasta.

Tässä on menossa paikallisottelu MP:n ja Pallo-Kissojen välillä 1970-luvulla. Tämä kuva on myös Vanhat futarit Mikkeli- ryhmän etusivulla.

Laitan vähän taustoja omaan jalkapalloinnostukseeni, joka alkoi 1960-luvulla ja jatkuu yhä tyttärien poikien harrastuksien kautta. Kuljen harjoituksissa ja pelimatkoilla mukana. Mikkelissä ei ole voinut olla missään vaiheessa oman nuoruuteni aikana mukana, ettei olisi joutunut jalkapalloilun kanssa tekemisiin. Me muutimme vuonna 1963 Ristiinasta Mikkeliin. Olin silloin kymmenvuotinen. Vesitorninkatu oli ensimmäinen osoitteemme. Siellä, jos missään, ei voinut välttyä jalkapallolta. Innostus futikseen heräsi heti ensimmäisen vuoden aikana Kiiskinmäelle muuttamisen jälkeen. Ristiinassa oli vain yleisurheilua ja pesistä.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

 

Tämä kuva on vuodelta 1960. Tällöin MP nousi Suomi-sarjaan. Se oli tuolloin kakkostasoa kolmessa eri lohkossa. MP:n valmentaja Vilho Vuohelainen on takarivissä oikealla.

Ristiinan kirkonkylän kansakoulun neljänneltä luokalta siirryin vastaavalle luokalle Urpolan kansakoulussa eka syksynä. Samalla luokalla oli Markku Kääriäinen. Hänen kanssa sain pelata kaikki juniori-ikäluokat MP:n riveissä lukuun ottamatta ensimmäistä kauttani, jonka pelasin Mikkelin Mikoissa. Harri Alatupa oli myös luokallani ja hän oli mukana myös junioreissa.  Lähitienoolla asui paljon jalkapallosta kiinnostuneita pelimiehiä ja pelaajan alkuja, mutta myös tulevaan naisjalkapalloon mukaan lähteneitä tyttöjä. Mikkeli oli mimmiliigakuvioissa ihan pioneeri ja 1970-luvulla pelattiin futista heidän kesken jo ainakin kolmessa seurassa. Mestaruussarjatasolle yltäneitä kiiskinmäkeläisiä pelimiehiä ovat olleet mm. Markku Kääriäinen, Antti Ronkainen, Erkki Himanen, Markku Huotari, Seppo Hujanen ja Kauko Värri. Muita futaajia omasta ikäluokastani tulee mieleeni mm. Aulis, Asko, Ari ja Tarmo Liukkonen, Martti Vanhanen, Reijo Kaminen, Jouko Nousiainen, Keijo Pöyry,  Seppo ja Jorma Leinonen, Markku Attenberg, Jorma Tuhkunen sekä Harri, Hannu ja Heikki Lähde.

Myöhemmin muutettiin Kirkkokadulle Mikkelissä. Meidän portaassa asui Jorma ja Orvokki Paju. Jormahan pelasi itsekin aikanaan ennen valmentajan hommia Pallo-Kissoissa. Samoin toimi Orvokki Kissojen ensimmäisessä mimmijoukkueessa 1970-luvulla. Samassa joukkueessa pelasi myös heidän tyttärensä Sirpa. Naapuriportaassa asui Hartikaisen Seppo, joka pelaili MP:n junioreissa samassa ikäluokassa kuin veljeni Ilkka. Jouko ja Juha Vuori asuivat kadun toisella puolella. Molemmat ovat saaneet pelata MP:n edustusjoukkueessa aikanaan.

Siekkilään muutettuamme oli myös jalkapalloväkeä naapurustossa. Samassa taloyhtiössä asui tuleva MP:n puheenjohtaja Pentti Peitola, jolla oli jääpallotaustaa. Hänen poikansa Jussi-Pekka sai myöhemmin kantaa MP:n edustusjoukkueen pelipaitaa. Samassa talossa meidän kanssa asui myös MP:n järjestysmies Veikko Rikama. Arvokasta työtä on hänkin tehnyt jalkapallon hyväksi. Mikkelissä ei siis aina tarvinnut keskustella säästä, kun pystyi välillä tarinoimaan myös jalkapallosta. Välillä saattoi olla myös pientä sanasotaa punaisten ja sinisten välillä. Onneksi ei ollut kuitenkaan mitään sen luonteista kuin oli punaisten ja valkoisten välinen veljesviha itsenäisyytemme alkuvaiheissa.

Mikkelissä on kahdella joukkueella ollut pääsarjakokemusta miesten puolella. Ennen puhuttiin mestaruussarjasta. MP on pelannut 25 kautta korkeimmalla sarjatasolla. Pallokissat on pelannut 11 kautta mestaruussarjassa ja ehti Mikkelin joukkueista sinne ensin eli vuonna 1961. MP saavutti SM-hopeaa vuosina 1970, 1972 ja 1991 sekä SM-pronssia vuonna 1990. Suomen cupin voitto tuli MP:lle kahtena vuonna peräkkäin eli 1970 ja 1971.

Kahdenkymmenen vuoden väli tarvittiin tähän MP:n tuplamitalisykliin. Se ei enää kuitenkaan jatkunut vuosina 2010-2011. Pallokissojen mestaruussarjakaudet 11 vuotta mahtuvat vuosien 1962-1981 väliseen aikaan. Heidän paras sijoituksensa oli neljäs, ja se tuli kolmena kautena eli 1962, 1974 ja 1975.

Tässä on Mikkelin Pallokissat vuonna 1973. Tällä joukkueella noustiin SM-sarjaan. Takaa vasemmalta Jalmari Muukkonen, Keijo Hämäläinen, Antero Toivonen, Kauko Värri, Reijo Rantanen, Jukka Henriksson ja Allan Liukkonen. Keskirivissä ovat Jorma Immonen, Esko Maaranen, Keijo Vuorinen, Pentti Ahtiainen, Heikki Pöyry, Sakari Harju ja edessä Pekka Kokko, Vesa Pulliainen, Ismo Vaittinen, Mauno Liikanen, Reima Närhi, Reijo Vaittinen ja Jussi Pöyry.

Savilahden Urheilijat on myös ollut kova sana Mikkelin jalkapalloilussa. Se on perustettu vuonna 1946. Joukkue on pelannut parhaimmillaan kakkosessa vuosina 1973-1974 ja vuonna 2002. Savu  voitti vuonna 1975 III divisioonan ja nousi takaisin kakkoseen, mutta se sijoitettiin jostakin syystä pohjoislohkoon. Taloudelliset resurssit eivät riittäneet ja Savu luopui sarjapaikastaan liiallisten matkakulujen pelossa. Rangaistuksena se tiputettiin 5. divisioonaan.

Savilahden Urheilijat ja joukkue vuonna 1975 on kuvassa ja se on Jarmo Hurrin kuva-arkistosta peräisin. Takaa vasemmalta Matti Syrjänen, Matti Laiho, Markku Laiho, Pekka Ripatti, Kari Kekkonen, Kari Vahvaselkä, Pentti Lampinen, Väinö Laiho ja Jorma Pöyry. Edessä vasemmalta ovat Jouni Näätänen, Reino Paalanen, Esko Halinen, Markku Häkkinen, Seppo Kääriäinen, Kari Liikanen, Markku Siitari ja Risto Väisänen.

Porrassalmen Urheilijat eli PU-62 täyttää tämän vuoden syksyllä 60 vuotta. Jalkapalloilu tuli seuran kuvioihin mukaan vuonna 1969.  Silloin mietittiin, että Mikkelissä olisi useita pelihaluisia poikia, jotka eivät mahdu MP:hen ja Kissoihin. Raimo Tuomi ja Reijo Paajanen ryhtyivät keräämään joukkuetta ja tarkoituksena oli ensin perustaa ihan oma seura. Sitten kuitenkin päädyttiin tiedustelemaan mahdollista nivoutumista PU:n toimintaan mukaan. Puheenjohtaja Mauno Rautio näytti vihreää valoa ja homma selvisi yhdellä keskustelulla:” Pelatkaa te pojat vaan! Kyllä se sopii!” Siitä alkoi PU:n jalkapallojaoston toiminta.

Lehtileikekuvaa PU-62:n noususta II divisioonaan. Kuvan on lehteen ottanut Timo Nisula 29.9.2978

Näiden neljän suurimman jalkapalloseuran lisäksi on Mikkelissä vaikuttanut lukuisia muitakin seuroja. Erikoisesti on kuntaliitoksien myötä määrät kasvaneet. Luettelen nyt joitakin seuroja, mitä on tullut vastaan nuoruuteni aikana sekä nyt tässä facenbook-ryhmässä. Mainittavaa muuten on vielä, että naisjalkapalloilu lähti Mikkelissä hyvin käyntiin 1970-luvun alussa MP:n, MiPK:n ja PU-62:n mimmien kautta. Anja Levänen Kissoista taisi ensimmäisenä päästä naisten maaotteluun.

Risto Pöyry on tämän kuvan julkaissut Vanhat futarit Mikkeli- ryhmässä. Kuva on vuodelta 1974 Mikkelin Pallo-Kissojen naisjoukkueesta.
Tässä on Jarmo Hurrin Vanhat futarit Mikkeli-ryhmään jakama kuva MP:n naisjoukkueesta vuodelta 1978.

MP:n kakkosjoukkue miesten puolella oli aikanaan Mikkelin Mikot. Kissoilla oli vastaavsti Pepo eli Pelipojat. Muita joukkuieta ovat ST.Michel, Hiirolan Haka, MJK, Otavan viesti, FC Mikkeli, KiPa, RiU, Mikkelin Vauhti, Lähemäen Dynamo ja MiKV. Viimeisenä mainitsemani MiKV aloitti toimintansa elokuussa 1902 nimellä Mikkelin W.P.K:n voimistelu- ja urheilujaosto. Silloin ei saanut sortokaudesta johtuen perustaa mitään järjestöjä, niin tuolla nimellä sai silloin lähteä mukaan. Vuonna 192 nimi muuttui Mikkelin W.P.K:n Jousi ja sitten Mikkelin Jousi sekä lopulta 1922 Mikkelin Kilpa-Veikot. Jalkapallo oli mukana kuvioissa, kunnes 15.3.1929 sitä varten perustettiin Mikkelin Palloilijat.

Mikkelin Peli-Pojat ovat tässä joukkuekuvassa vuonna 1973. Sen on jakanut ryhmään Jari Pohjanvirta. Edessä vasemmalta alkaen Juha Ronkainen, Jorma Leinonen, Pauli Lappalainen, keskeltä Sami Kaksonen, Paavo Hämäläinen, Seppo Ratia, Jouni Närvänen ja takana Markku Attenberg, Risto Liukkonen, Seppo Leinonen, Keijo Pöyry, Jorma Pekkanen ja Leevi Tuunanen.
Tässä on Kiiskinmäen Pallo vuosimallia 1986. Kuvan ryhmään postasi Kari Siiriäinen. Ylhäältä vasemmalta Pentti Laaksonen, Jukka Iivanainen, Jaakko Kimari, Harri Huotari, Jouko Torikka, Risto Varsala, Janne Kivinen, Mosse Vuolle, Vänttinen, Taku Tarvainen, ja Ilkka Vanhanen. Eturivissä ovat Ilkka Paavilainen, Harri Lähde, Kutu Jokinen, Kari Siiriäinen, Jorma Halme, Tuomo Liukkonen, Jouni Halme. Osa tuli nyt lueteltua lempinimillä. Näistä 7 pelaajaa oli Veskarilta ja 6 Lehmuskylästä. Muut olivat sieltä täältä.

 

Mikkelin Jalkapalloklubi eli MJK on kuvassa vuonna 1982 eli 40 vuotta sitten. Kuvan ryhmään on jakanut Hannu Hynninen. Hän oli saanut sen Mikko Savikolta. Ylärivissä vasemmalta Juha Marttinen, Jouni Liukkonen, Markku Mäenpää, Hannu Hynninen, Juha Helvola, Jari Ylönen, Matti Väänänen. Teijo Lustig ja Kai Weckström. Alarivissä ovat Jorma Puustell, Matti Ainasoja, Jukka Karvinen, Mikko Savikko, Ilkka Kauppinen ja Jouko Kervinen.
Ristiinan Urheilijat kuvattu vuosien 1975-1980 välillä. Kuvan on jakanut ryhmään Juha Puikkonen. Ylhäältä vasemmalta Markku Attenberg, herra X, Juha Puikkonen, Ilkka Paavilainen, Matti Nissinen, Keijo Vuolle, Herra X, T.Torniainen. Alarivissä ovat M.Ravolainen, Harri Huotari, Jussi Valtonen, Strengell, Pertti Leivo, J. Leinonen ja Hannu Haajanen

 

Hiirolan Haka – Lisäsin tämän kuvan, koska alemmassa on epäselvempi otos..

Hiirolan Hakan joukkuekuvan on ryhmään jakanut Hane Häyhänen. Haka on tässä vaiheessa pelannut 3. divisioonassa.Vanhat futarit Mikkeli- ryhmän kautta on tullut esille myös se, että moni pelimies on jatkanut uraansa ikämiessarjoissa. Sitäkin kautta on menestystä saavutettu. Erikoisesti MP:n ikämiehet ovat monissa ikäluokissa veteraanitasolla ottaneet SM-mitaleita. Junioritasolla on aivan sama juttu. SM-mitaleita on saatu sekä MP:n että Pallo-Kissojen toimesta. Edustusjoukkueiden valmentajina näillä Mikkelin menestyneimmillä seuroilla on ollut kovia nimiä. Näistä Vilho Vuohelainen ja Juhani Pöyry ovat valmentaneet sekä MP:ssä että Kissoissa. 1960-luvulla MP:n valmentajina toimivat mm. Tenho Halme, Urho Hokkanen ja Vilho Vuohelainen. Raimo Marttinen aloitti pelaajavalmentajana vuonna 1968. Pallo-Kissojen valmentajina olivat myös  Erkki Hyytiäinen, Jaakko Muukkonen, Jorma Paju ja Vilho Vuohelainen. Marttisen Rape sai kunniaa valmennuskaudellaan kahdesta SM-cupin mestaruudesta, sekä yhdestä hopeasta ja pronssista SM-sarjassa. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin oli Jussi Pöyry valmentamassa, kun MP sai ensin pronssia ja sitten hopeaa.

Tässä on iloista ikämiesporukkaa. SM-kulta on tullut Mikkeliin Matti Vanhasen johdattelemana. Mukana on ollut juuri sitä samaa pelaajaporukkaa, mikä aikanaan sai minut innostumaan jalkapallosta.

Vanhat futari Mikkeli – facebook ryhmä on yksityinen. Jäseniä on tällä hetkellä vähän yli 350. Alkuun on ollut kriteerinä, että on kullakin jäsenellä mikkeliläistä jalkapallotaustaa. Vähän on nyt laajennettu ja helpotettu ryhmään pääsyä. Sinne on otettu myös jalkapalloilijoiden läheisiä, kuten vanhempia, siskoja ja veljiä sekä myös faneja. Heiltähän ne parhaimmat valokuvat saattavat löytyä, kun pelimiehet ovat kentällä juosseet pallon perässä. Kaivakaa arkistojanne ja tuokaa ryhmään jaettavaksi vanhoja jalkapalloaiheisia kuvia. Niillä on ilmiömäisen hyvä vaikutus vanhenevan futariporukan muistin virkistäytymisessä.

Tässä on muutamia mainoksia. Niissä on hyviä tarjouksia. Katso ja klikkaa!

*

Lindex on yksi Euroopan johtavista muotiketjuista. Sen liikeidea on tarjota inspiroivaa ja hintansa arvoista muotia naiselle. Valikoimaan kuuluu useita eri kokonaisuuksia, kuten naisten alusvaatteita, naistenvaatteita, lastenvaatteita ja kosmetiikkaa. Lindexillä on usein erilaisia kampanjoita, jotka sisältävät hienoja tarjouksia. He ovat myös sitoutuneet valmistamaan ympäristöystävällisesti valmistettua muotia.

*

    • Valmistamme farkkuja eri muotoisille vartaloille ja uskomme, että sinun ja yleisösi luottofarkkusi ovat täällä meillä Viitasaarella odottamassa sinua.
    • Farkkumme suunnittelussa ja kaavoituksessa on huomioitu eri vartalotyyppien vaatimat ominaispiirteet sekä naiselliset kurvit ja muodot.
    • Kaikki tuotteemme suunnitellaan Suomessa ja valmistetaan omalla tehtaallamme Viron Valgassa.

*

Vallila on suomalainen sisustus- ja tekstiilialan perheyritys, joka on perustettu Helsingin Vallilaan vuonna 1935. Mallisto uudistuu kahdesti vuodessa. Se on aina sekä ajankohtainen että leimallisesti vallilalainen: rohkea, värikäs ja eri tyyleillä leikittelevä. Mallisto kattaa astiat, tapetit, sekä sisustus- että käyttötekstiilit aina metritavarasta suihkuverhoihin ja torkkupeittoihin asti, sillä kodin jokainen nurkka on erinomaisen muotoilun arvoinen – tai kuten vallilaisilla on tapana sanoa – Vallilaa vaille valmis.

 

2 kommenttia artikkeliin ”Vanhat futarit Mikkeli – facebook-ryhmä

  1. Kiitos! Kun tulit mukaan, hienoja kertomuksia

  2. Kiitos myös itsellesi! Onhan tämä ollut ihan kivaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.