Helsinki vanhoissa kuvissa – facebook ryhmä

Liityin facebookiin kesällä 2020. Melko pian löysin sieltä erilaisia itselleni sopivia ryhmiä. Joihinkin minua myös suositeltiin ja kutsuttiin. Tällä hetkellä kuulun noin 20-25 ryhmään. Monissa niistä toimin jopa melko aktiivisesti. Yksi kiinnostavimmista ryhmistä on Helsinki vanhoissa kuvissa. Tämä ryhmä on todella suuri. Jäseniä on noin 79 000 henkeä eli enemmän kuin keskisuuressa suomalaisessa kaupungissa on asukkaita. Innostuin tästä mielenkiintoisesta ryhmästä sen verran, että aloin melko heti liittymiseni jälkeen julkaista itsekin siellä kuvia.

Tuon tässä kuvapainotteisessa blogissani näytille niitä kuvia, jotka ovat eniten saaneet kiinnostusta osakseen minun tuomieni kuvien joukosta. Aion myöhemmin myös jatkaa näiden kuvien esittelyä myös tätä kautta, niin ne tulevat samalla tarjolle myös muille blogieni ystäville eri puolilla Suomea ja maailmaa. ( joitakin mm. Norjassa ja Ruotsissa)

Tässä on kuvaa Hämeentieltä vuonna 1953. Aukusti Tuhka on tämän kuvan ottanut. Näillä tienoilla asuin itse vuodet 1977-1989.

Olen itse asunut Helsingissä vuosina 1977-1989. Sen jälkeen muutin radanvarsikaupunkiin Järvenpäähän, mutta jatkoin töitäni Helsingissä vuoteen 2019 heinäkuuhun asti. Asuinseutuani oli Hakaniemen, Kallion ja Sörnäisten tienoo Hämeentien ja Sörnäisten Rantatien välissä. Töiden kautta minulle tuli tutuksi myös  ydinkeskusta, Erottaja, Töölö ja Lauttasaari. Olin silloin Helsingin rakennuspiirissä ja Engelissä töissä kiinteistönhoidollisissa tehtävissä. Myöhemmin ollessani Kansallisarkiston palveluksessa tuli Kruununhaka ja Sörnäinen vielä enemmän tutuiksi.

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Otso Pietinen on ottanut tämän hienon ja nostalgisen huoltoasemakuvan Mechelininkadun Essosta. Ajankohta on ollut vuosi 1949. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Tässä Harry Jussilan 5.4.2018 perustamassa ja ylläpitämässä Facebook ryhmässä on mielestäni hyvät ja selkeät säännöt. Joidenkin mielestä ne saattavat olla liian tiukat, mutta parempi se on näin päin, kuin että olisi linjattomuutta tai liikaa löysyyttä menettelytavoissa. Muita ylläpitäjiä ovat Petri Johansson ja Jonna Kinnunen.

 

Tyttö juoksee vuonna 1956 Viidennellä linjalla Kalliossa. Taustalla on Elannon työntekijöiden  asuinrakennus, jonka on suunnitellut Väinö Vähäkallio, 1927, sekä mainos seinässä. Elannon kokoelma.

Julkaistavien kuvien tulee olla ennen vuotta 1985 otettuja. Niitä saa tuoda maksimissaan kolme kappaletta vuorokautta kohden tarjolle sama henkilö. Kuvien välityksellä saadaan tuoduksi tarjolle pääkaupungin monimuotoista, vaiherikasta ja mielenkiintoista historiaa Facebook ryhmäläisille. Julkaistavissa kuvissa on tultava esille omistaja ja kuvaaja. Hyvä on tietenkin tietää ajankohta ja paikka. Ryhmän jäsenten kommenttien pohjalta voi julkaisija vielä oikaista tekemiään virheitä tai lisätä oleellista ja mielekästä tietoa tekemäänsä alkutekstiin. Tämä on Harry Jussilan ohjeiden mukaisesti rasismista, vihapuheista ja loukkaavista kommenteista vapaa ryhmä.

Tässä on Primulan leipomon kuljetuskalustoa vuodelta 1965. Kuva on Pohjolan ottama. Paikka on Laivurinkatu 10. Kuva on Hotelli- ja ravintolamuseosta.

On ollut suuri ilo tuoda valokuvia tarjolle menneiltä ajoilta eri aihealueista, tapahtumista, rakennuksista ja ihmisistä. Suurelta osalta olen hyödyntänyt Museoviraston kuvakokoelmia ja Helsingin kaupungin museon kuvia näytille tuomisessa. Olen myös itse saanut iloita kommenttien välityksellä niistä tuntemuksista, joita välittämäni kuvat ovat synnyttäneet. Niissä on tullut nostalgisten muistojen myötä tuttuja, perheenjäseniä, sukulaisia ja vanhoja kavereita vastaan. Kuva on voinut nostattaa mieliin muistoja koulusta, työstä, kaduilta ja kujilta tai vaikkapa ensi rakkaudesta. Kuten kaikki tiedämme sen, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, niin ymmärrämme, ettei kommenteilla joskus tunnu loppua olevan. Toisinaan historialliset kuvat saattavat nostaa tunteen purkauksia niin puolesta kuin vastaan tai iloon ja suruun.

Tässä on nostalginen kuva 1950-luvulla ja se on otettu Elannon mainoslehdestä. Tuntematon kuvaaja on napannut tämän kuvan.

Kerron muutaman esimerkin lukuisten upeiden asioiden joukosta, mikä itseäni on iloisesti koskettanut. Välitin melko alkuvaiheessa ryhmään tultuani kuvan monien tuntemasta koomikosta Eemelistä eli Esko Toivosesta. Hän oli siinä kuvassa hymyilevänä. Vähän sen jälkeen hänen poikansa Jokke soitteli ja kertoi, ettei ole ennen niin hymyilevää isää kuvassa nähnyt. Joitakin kuukausia sitten välitin kuvan, Jossa Pauligin Paula-tyttö tarjoili kahvia lentoaseman työntekijöille 1960-luvulla. Kommenteissa epäiltiin kahvin aitoutta. Siihen sitten vastasi nyt kasikymppinen Anja, jotta kyllä kahvi oli aitoa. Hän oli sen itse Paula-tyttönä sinne termoskannussa tuonut.

Pieni tyttö ostaa kermaa Elannon myymälästä Pengerkadulta 1940-luvun alussa. Elannon mainoskuva.

Olen tämän ryhmän jäsenenä ja kuvien tarjolle tuojana oppinut muutamia asioita. Mitä iloisempi ja positiivisempi kuva on kyseessä, sitä mukavampia ovat myös kommentit! Tässäkin pätee se viisaus, että mitä ihminen kylvää, niin sitä hän myös niittää.

Pojat ovat Ruotsin suurlähetystön sivuoven lipalla nähdäkseen paremmin, kun kuninkaalliset Kustaa VI Aadolf ja hänen puolisonsa ovat vierailulla Suomessa. Tuntematon kuvaaja on ottanut tämän kuvan 25.5.1952. Kuva on Journalistinen kuva-arkisto/Alma Media/Uuden Suomen kokoelma

 

Tässä on muutamia mainoksia, joissa on tosi upeita tarjouksia tuotteista tai palveluista! Katso ja klikkaa!

*

Laatukoru.fi on kotimainen koru- ja kelloalan verkkokauppa. Valikoimiimme kuuluu sekä kotimaisten että kansainvälisten brändien kelloja, koruja ja älykelloja. Lisäksi Laatukorulla on oma kultasepänverstas Hyvinkäällä, jossa valmistetaan Laatukorun omia Silván-brändin timanttikoruja, kuten vihkisormuksia, kihlasormuksia, korvakoruja ja riipuksia. Silván-timanttikoruja on saatavilla vain Laatukorusta. Laatukorun omien Silván-timanttikorujen lisäksi valikoimistamme löytyy mm. seuraavia brändejä: TAG Heuer, Longines, Tissot, GARMIN, Kalevala, Raymond Weil, Seiko, GANT, Swarovski, Lumoava sekä monia muita!

*

  • Monet tekijät vaikuttavat siihen, miten energisiä olemme arjessa tai urheillessa ja minkälaiseksi terveytemme muodostuu tulevaisuudessa. Esimerkiksi vitamiinitasot ja rautavarastot vaikuttavat siihen, miten jaksamme. Kolesteroliarvot ja verensokeri vaikuttavat terveyteemme, vaikka näiden vaikutus ei välittömästi tunnukaan. Siksi Puhti-terveystarkastus on hyvä tapa selvittää, miten oma keho jaksaa ja mihin oman terveyden ylläpito kannattaa suunnata. Puhdin suosituin testipaketti, Puhti-terveystarkastus sisältää 30 eri mittaria, jotka antavat sinulle monipuolisesti tietoa siitä, miten elimistösi voi. Mukana on mm. täydellinen verenkuva, kolesteroli, verensokeri, D-vitamiini, ferritiini, tulehdustila sekä kilpirauhasen, maksan ja munuaisten toiminta. Palvelun tarkoitus ei ole etsiä sairauksia tai selvittää erilaisten oireiden syytä, vaan edistää hyvinvointia ja jaksamista sekä kiinnittää huomiota tekijöihin, joilla voi vaikuttaa elintapasairauksien ehkäisyyn.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.