Helsinki vanhoissa kuvissa viidennen kerran

Tässä tulee kuukausikoosteeni Helsinki vanhoissa kuvissa facebook ryhmän ikuistuksista.  Viidettä kertaa kirjoittelen tästä aiheesta. Tämän päivän luku ryhmän jäsenistössä on 89 649. Olisimme tällä määrällä Suomen kymmenenneksi suurin kaupunki.

Olen näissä blogeissani alkanut esitellä myös niitä valokuvaajia, joiden kuvia itsekin olen tuonut tarjolle tässä ryhmässä. Olen vähän esitellyt jo Constantin Grünbergiä ja Aukusti Tuhkaa. Tänään on Istvan Racz vuorossa. Hänestä muutamia oleellisia asioita tulee blogini lopussa.

Viimeisen kuukauden aikana sain yhden kerran nauttia ”juhlamokasta”, joka ei nyt ollut kahvia. Laitoin kuvan ja luottaen tiedostoon kerroin sen olevan Purpurikuja 3 Kannelmäestä. Kyseessä oli kuitenkin rakennus Itä-Pasilasta ja oikea osoite oli Ratavartijankatu 4. Näitä aina silloin tällöin sattuu. Olen ottanut nyt tavakseni ilmoittaa tiedostovirheistä eteen päin. Ihminen on erehtyväinen. Virheitä saattaa syntyä monessa eri vaiheessa. Aina eivät kuvaajankaan antamat tiedot ole olleet täydellisiä.

Jalankulkijoita Esplanadilla

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Osmo Kuusisto on ottanut ylläolevan valokuvan Esplanadilta vuonna 1980. Muotitietoiset ryhmämme jäsenet huomasivat, että monilla ihmisillä oli Marimekon paitoja yllään. Tämä kuva on Matkailun edistämiskeskuksen kokoelmista Museovirastosta peräisin. Välitin tämän kuvan ryhmälle 11.8.2022 ja sillä oli yli 1000 tykkääjää.

Mannerheimintie 5

Tässä on kurkistusta porttikongista Mannerheimintie 9 pihaan. Siellä on ravintola Hungaria muun muassa. Siellä oli aikanaan laulanut pienellä palkalla useita vuosia muuan Erkki Junkkarinen. Sitten hän levytti Ruusuja hopeamaljassa ja siitä se suosio alkoi kasvaa. ”Hunkkuun” pääsi sisään sekä Manskun että Kaivopihan puolelta.  Kari Hakli on tämän näkymän kuvannut vuonna 1977. Tämä on julkaistu 13.8.2022 Helsinki vanhoissa kuvissa facebook-ryhmässä. Tällä kuvalla oli yli 800 tykkääjää. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta.

Sokos tavaratalon vierusta

Tämän kuvan myötä olemme 1960-luvun Helsingissä. Autoja on pysäköityneenä Sokos tavaratalon vieressä Mannerheimin aukiolla vai olisiko selkeämpää sanoa, että pääpostitalon edustalla. Asser Kantola on tämän näkymän ikuistanut. Tämä julkaistiin 20.8.2022 ja siitä tykkäsi yli 840 ryhmäläistä. Kuva on Helsingin Kaupunginmuseosta.

Kaivopuistonrannan mattolaituri

Tässä on idyllinen kuva Kaivopuistonrannan mattolaiturilta. Ryhmämme jäsenet kertoivat jotkut olleensa mattoja pesemässä ja ohi menneet ulkomaalaiset turistibussit olivat pysähtyneet tai ainakin hiljentäneet vauhtia nähdäkseen tällaisen valtavan ihmeen Helsingissä. Rohkeimmat turistit tulivat kysymään, että miksi kaikki pesijät ovat naisia. Heidän mielestä työ oli niin raskaan näköistä. Kuva on 1950-luvulla otettu ja se on Rune Ugglan ikuistama. Se on postattu ryhmään 29.8.2022 ja sillä oli yli 1100 tykkääjää. Kommentteja oli 65. Kuva on Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmista.

Katunäkymää Museokadulta

Tässä ollaan Museokadulla Töölössä 30.5.1957. Kaarlo Lindberg on tämän kuvan ottanut. Tuon vuosikymmenen ajoneuvoja on hyvin edustettuina. Tätä tienoota kutsuttiin myös Lars Sonckin kortteliksi. Tykkäyksiä tuli yli 1100 ja tämä herätti hyvin myös keskustelua. Kommentteja oli 75. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tämän kuvan postasin ryhmässä elokuun lopussa.

Intiankatu 5

Tämän kuvan myötä olemme Toukolassa Intiankatu 5. Tässä rakennuksessa on ollut Kioski Adalmina, K-elintarvikemyymälä ja Toukolan kirja ja paperi. Harri Ahola on ollut kameran takana 1970-luvulla. Tällä kuvalla oli yli 830 tykkääjää ja kommentteja oli lukuisia. Eräässä sanottiin, että Intiankatu on muistojen alley. Tämä on Helsingin kaupunginmuseosta. Postasin tämän kuvan ryhmälle nähtäväksi 2.9.2022.

Viipurinkatu 10

Paljon on ollut kivijalkamyymälöitä tässä rakennuksessa Alppilassa. Tuntematon kuvaaja on ollut asialla Viipurinkatu 10 osoitteessa. Ajankohta on ollut 1970-lukua. Yli 950 tykkääjää oli tällä kuvalla ja kommentteja 66, joten kuva kiinnosti kovin. Edelleen toivottiin, että olisi kivijalkamyymälöitä enemmän. Tämäkin otos on Helsingin kaupunginmuseon kuvakokoelmista peräisin.

Kaisaniemenkatua

Tuntematon kuvaaja on ikuistanut näkymää talviseen aikaan Kaisaniemenkadulta 1970-luvulta. Olen tehnyt havainnon, että Kaisiksen tienoon kuvat kiinnostavat aina. Tällä alueella on ollut Pukevan ja Vestion lisäksi myös muita vaatetusalan muotiliikkeitä. Niitä on ollut Teinitalo, Valioasu, Seppälä ja MicMac. Keskellä kuvaa takana menevät portaat ja katu Vuorikadulle, jossa sijaitsi serkkuni omistuksessa ollut Himma-baari. Tällä otoksella oli tykkääjiä yli 1200 ja kommenttejakin oli 74. Kuva on Helsingin kaupunginmuseosta. Tämä julkaistiin ryhmässä 20.9.2022.

OTK Hämeentien varrella

Aarne Pietinen Oy on kuvannut Hämeentie 19 osoitteessa olevaa OTK:n pääkonttoria 1940-luvulla. Kuva julkaistiin ryhmässä 21.9.2022. Sillä oli yli 1100 tykkääjää. Kuva herätti paljon keskustelua ja kiinnostusta. 74 kommenttia tuli kaikkiaan. Tämä rakennus muistettiin etenkin paternosterihissistä. Tämä kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Istvan Racz

Tässä on Museoviraston kuvakokoelmista vuonna 1959 otettu kuva, jossa  Istvan Racz istuu kalliolla jossakin päin Helsinkiä. Itse epäilen hänen olevan Herttoniemessä, jossa hän on joskus asunutkin. Istvan Racz syntyi Unkarissa 11.7.1908. Töketerebes oli hänen syntymäpaikkansa. Hän kuoli Helsingissä 90-vuotiaana 1998 liikenneonnettomuuden jälkiseurauksiin. Istvan tuli Suomeen 1930-luvun lopulla. Hän olisi halunnut lähteä vapaaehtoisesti sotimaan Suomen puolesta jo talvisotaan, mutta osallistuminen onnistui vasta jatkosotaan. Sodan aikana hän avioitui Anna-Maria (Maija) Lipsosen kanssa. Istvan oli Suomessa lähinnä valokuvaajana ja kääntäjänä. Hän oli erikoisesti spesialisoitunut taidekuviin. Hänen Suomessa ja ulkomailla kuvaamista taide- ja tarve-esineistä on julkaistu lähes 70 kirjaa, joista monia on käännetty useille eri kielille. Suomessa ja Unkarissa jaetaan vuosittain Istvan Racz-palkinto henkilöille, jotka ovat merkittävästi edistäneet maiden välisiä kulttuurisuhteita. Mainitsemisen arvoista on, että vuonna 2017 tämän palkinnon sai Heli Alaja Järvenpäästä. Hän oli tyttäreni luokanopettaja kuutisen vuotta 1990-luvun alkupuolilta lähtien.

Tässä on jälleen muutamia mainoksia, joissa on mahtavia erikoistarjouksia. Tarjoan teille tätä vaihtoehtoa tehdä tilauksia eri tuotteista netin kautta. Se on ekologista ja terveellistä! Ei tarvitse tehdä pitkiä matkoja, eikä tarvitse jonottaa. Ihan kotisohvalta käsin pääset tekemään hyviä ostoksia, tai lainaamaan rahaa, kilpailuttamaan vakuutuksia ja kaikkea mahdollista muuta.  Toimitukset tulevat lähimpään haluamaasi postin toimipisteeseen tai ihan kotiovelle. Katso ja klikkaa!

*

 Kurkista, mitä tarjouksia Naantali Spa  & Hotel tarjoaa! Klikkaa oheista kuvaa!

*

 Tässä on mahdollisuus tehdä diili 1500 mahdollisuuden välillä. Klikkaa kuvaa!

*

 Partioaitasta löytyy kaikki, mitä retkeilyssä tarvitaan eli telttaa, makuupussia, reppua ja kaikkea muuta. Klikkaa ja katso!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.