Vallila vanhoissa kuvissa

Nyt ollaan vähän matkalla pohjoiseen blogieni suhteen, muttei niin kaukana kuin Junnu Vainio laulussaan. Yksi Helsingin kantakaupungin pohjoisimpia alueita on Vallila. Sitä ylempänä kartalla on lähimpänä Kumpula. Eteläpuolella rajoittaa Alppiharju, itäpuolella Hermanni ja lännessä Pasila. Rajana Hermannia vastaan on Hämeentie ja Alppiharjua vastaan on Aleksis Kiven katu.

Vallila 1 a vuosi 1908

Blogini ”sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä”.

Villa Vallgård Vallila 1 a on Itäisellä Viertotiellä eli nykyisen Hämeentie 68 kohdalla. Talon edustalla on kahvikoju. Arvostettu Helsingin kuvaaja Signe Brander on tämän näkymän meidänkin iloksemme kuvannut vuonna 1908. Se on Helsingin kaupunginmuseosta (HKM).

Vallila on pääosin kerrostaloaluetta. Siellä on myös 1910-luvulla rakennettu Puu-Vallilan pientaloalue. Siellä oli jo uhkaa päällä purkamisen suhteen, mutta asukkaita kuitenkin kuunneltiin ja 1980 tapahtuneiden kunnostustöiden jälkeen on siellä todella viihtyisää nyt asustella. Siellä tehtiin joitakin vuosikymmeniä sitten, tarkemmin vuonna 1975, Risto Jarvan menestyselokuva Mies, joka ei osannut sanoa ei. Muistan itse tuon miljöön pari kertaa ainakin tuon elokuvan nähtyäni. Siinähän pääosia näyttelivät Antti Litja ja Kirsti Wallasvaara.

Vallilassa oli asukkaita 10375 vuoden 2019 laskennan mukaan. Asukkaita neliökilometrillä on 7464. Työpaikkoja on alueella asukaslukuun nähden liki  kaksinkertainen määrä eli 20300 vuonna 2015.

Vallila 1 b vuosi 1908

Tässä on edelleen Signe Branderin ikuistama kuva Vallila 1 b, Itäinen Viertotie eli nykyisin Hämeentie 70. Kuva on otettu vuonna 1908. HKM

Vallila 4,3,ja 2 vuosi 1909

Vallila 4, 3 ja 2 , Itäinen Viertotie ja nykyisin Hämeentie 78, 72 ja 70. Tämän kuvan Signe Brander on ottanut vuonna 1909. HKM

Vallilan kansakoulu 1909

Vallila 7, 3 ja 2 sekä Vallilan kansakoulu ovat kuvassa. Näkymä on kuvattu nykyisen Mäkelänkatu 2 kohdalta pohjoiseen. Signe Brander on tämänkin ikuistuksen meidän iloksemme kuvannut vähän reilu 110 vuotta sitten. HKM

Mäkelänkatu 17

Vuosien 1926-1930 aikana on tuntematon kuvaaja ikuistanut näkymää Mäkelänkatu  17 kohdalta. Kuva on Työväen arkistosta peräisin.

Sturenkadun silta

Sturenkadun siltaa ympäristöineen on kuvannut tuntematon kameramies 1930-luvulla. HKM

Paavalin kirkko 1931

Paavalin kirkko on Siiri Suon vuonna 1931 ottamassa kuvassa juuri vihitty käyttöön. Sen on suunnitellut Bertel Liljeqvist. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista. Vieressä oleva Sammatintie on tullut itselleni tutuksi siitä, että tyttäreni asui jonkin aikaa sillä kadulla.

Inarintie vuonna 1944

Vallila myös sai osansa Helsingin pommituksissa. Tässä on idän vihollisen aiheuttamaa tuhoa ja hävitystä Inarintiellä 27.2.1944. Kuvan on ikuistanut sotilasvirkailija E. Hedenström. Kuva on Sotamuseosta.

Vanajantie

Näkymää Vanajantielle on kuvannut Eino Heinonen vuosien 1949-1950 aikana. On idyllinen ja puhtaan lumen talvimaisema ikuistettu hienosti. HKM

Sturenkatua

Sturenkadun ja Kalliolanrinteen risteystä on kuvassa, jonka on ottanut Eino Heinonen 1950-luvulla. Puutalo vasemmalla on Sturenkatu 4.

Suvannontietä

Hevosmies on Vallilassa Suvannontie 3 osoitteessa. Kuvan on ottanut Eino Heinonen 1950-luvulla. HKM

Mäkelänkatu 1954

Aukusti Tuhka on ikuistanut kamerallaan Mäkelänkatua vuonna 1954. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Päijänteentie 1955

V.S. Salokangas on kuvannut vuonna 1955 länsilounaasta Päijänteentien ja Mäkelänkadun risteystä. HKM

Vallilan siirtolapuutarha

Vallilan siirtolapuutarha on perustettu vuonna 1932. Se on lähimpänä kaupungin keskustasta oleva kaikista yhdeksästä, joita kaikkiaan on. Sinne on hyvät yhteydet. Siellä voi viettää mökkielämää ja city-elämä etuineen on myös tarvittaessa lähellä. Oheisen kuvan on ikuistanut Pekka Kyytinen 1960-luvulla. Kuva on Museoviraston kuvakokoelmista.

Blogini lopusta löytyy linkki arkistoon, jonka kautta voi halutessa tutustua aiempiin kuvapainotteisiin kirjoitelmiin. Tämä on noin viidestoista Helsingin kaupunkia vanhoine kuvineen käsittelevä blogi. Siellä on joukossa myös kulttuuria ja urheilua käsitteleviä aiheita. Olen myös kirjoittanut kesämökkeilystä eri puolilla Suomea. Synnyinseutuni Ristiina ja Mikkeli sekä anoppilan myötä Iisalmi ovat olleet myös kirjoituksieni aiheina.

Tässä on lopuksi kaksi mainosta !   Kannattaa katsoa ja klikata! 

*

Käypä kurkistamassa Vallilan tuotteita. Sieltä löytyy verhoja, mattoja ja kaikkea kodin sisustamiseen liittyvää.    

 

*

 Vakuutukset on hyvä kilpailuttaa aika ajoin. Samalla ne on mahdollista päivittää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.